Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karin Creutz altistaa itsensä epäilyille pureutuessaan terrorismin syihin – ja saa usein kuulla olevansa maanpetturi

”Kuten kaikki muutkin ilmiöt yhteiskunnassa, terrorismi on analyyttisesti ymmärrettävissä”, sanoo Helsingin yliopiston tutkija.

Ihmiset
 
Akseli Valmunen / HS
Karin Creutz työskentelee tutkijana Helsingin yliopiston etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskuksessa.
Karin Creutz työskentelee tutkijana Helsingin yliopiston etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskuksessa. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Kolme nopeaa

Elämän pienet mutta suuret ilot

1 Nauru

”Nauran usein ja paljon, kuten elämässäni olevat ihmiset. Kun kippurassa nauraa kyyneleet valuen, saa voimia sinnitellä härkälauman lailla elämän haasteissa.”

2 Kohtaamiset

”Ihmisten kohtaamiset antavat elämälle sisältöä, ne tekevät siitä aina yhtä hätkähdyttävän seikkailun. Jokainen kohtaaminen on merkityksellinen, ihmiset ovat elämäni suola.”

3 Rakentaminen

”Olen viime vuosina tehnyt paljon rakennustöitä eri taloilla. On ollut emansipoivaa oppia piikkaamaan ja raudoittamaan, käyttämään maakiilakonetta ja timanttilaikkaa,

ja samalla näkee työnsä tulokset ihan eri lailla kuin tieteessä.”

Joidenkin mielestä Karin Creutz on tyypillinen, rapuja syövä, korkeasti koulutettu suomenruotsalainen. Mutta Creutzia on yritetty mahduttaa muihinkin stereotyyppeihin.

1970-luvun lopulla viisivuotias suomalaistyttö Karin seisoi lastentarhan pihalla Bollmoran lähiössä, tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta. Tarhan lapset olivat antaneet hänelle kutsumanimen. He kutsuivat Karinia alkkikseksi.

Ruotsalaisille pikkulapsille Bollmoran tarhassa Suomi oli paikka, jossa juodaan viinaa. Suomesta Ruotsiin muuttanut Karin oli joutunut ennakkoluulojen vangiksi.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Helsingin yliopiston etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskuksessa tutkijana toimiessaan Creutz kohtaa usein ennakkoluulojen yhteiskunnallisen vaikutuksen.

Creutzin mukaan erityisesti islamiin liittyvien aiheiden tutkiminen saa aikaan vihaisia reaktioita.

”Mikään muu aihe ei tuota yhtä paljon aggressiivista palautetta”, hän sanoo.

Usein Creutz saa kuulla olevansa maanpetturi. Creutzin koetaan myötäilevän terrorismia, kun hän haastattelee tutkimusprojektiaan varten Isisiin liittyneiden läheisiä ja terrorismirikoksista tutkinnassa olleita henkilöitä.

Tarhan lasten käytös Creutzin lapsuudessa oli hänen mukaansa esimerkki siitä, miten ennakkoluulot ilmenevät ihmisten arjessa ja tuottavat aseman, josta käsin he tarkastelevat maailmaa. Lapsuudenystäväänsä Sandraa Creutz pitää yhä esikuvanaan.

Kun tarhassa lapset ilkkuivat, ruotsinsuomalainen Sandra toimi sillanrakentajana. Sandra hyväksyttiin, koska hän puhui riikinruotsia. Hän toimi välittäjänä valtaväestön ja suomalaistaustaisten välillä – hänellä oli avain molempiin maailmoihin.

Tutkijana Creutz haluaa olla Sandran tavoin toimia sillanrakentajana. Creutzin motiivina on avata suurelle yleisölle radikalisoitumista yhteiskunnallisena ilmiönä, sillä aiheesta on vähän tietoa, ja siihen liittyy pelkoa ja ennakkoluuloja. Nuori, joka kasvattaa parran tai käy usein moskeijassa, saa nopeasti terroristileiman. Jopa hikoilu julkisessa tilassa voi aiheuttaa epäilyjä.

”Jos harjoitat näkyvästi uskontoa tai otat kantaa yhteiskunnallisissa asioissa muslimina, sinut voidaan tulkita radikalisoituneeksi”, Creutz sanoo.

Syksyllä 2015 Creutz lähestyi tutkittaviaan sosiaalisessa mediassa haastattelupyyntöineen.

”Uskottavuuttani lisäsi se, että rasistiset äänet olivat haukkuneet minua monessa foorumissa. Pidettiin epätodennäköisenä, että olisin vakooja”, Creutz sanoo. Hän itse oli alkuun epäluuloinen. Hän loi Facebookissa rinnakkaisprofiilin.

Ensimmäinen haastateltava, äiti, kertoi poikansa lähdöstä Isisin joukkoihin. ”Kertomuksen kuunteleminen oli elämäni kivuliaimpia kokemuksia”, Creutz sanoo.

Kokemuksen myötä Creutz koki yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen eettisen puolen korostuvan.

”En voi käyttää haastateltavia pelkkinä informantteina, joita pistän ruotimaan kivuliaita ja arkoja tuntemuksia ja kokemuksia. On selvitettävä, saavatko he tukea ja apua kriisitilanteessa”, Creutz sanoo.

Tutkimusprojektinsa edetessä Creutz ymmärsi, ettei ilmiöstä voi saada selkoa pelkästään haastattelemalla, ja päätti selvittää, millainen arki häämöttää radikalisoituneeksi tulkittujen henkilöiden taustalla.

Vuoden 2015 syksyllä Karin Creutz istui erään perheen luona kerrostalon keittiössä juomassa teetä. Kodissa oli tehty kotietsintä. Oli mahdollista, että häntä ja muita huoneistossa läsnäolijoita salakuunneltiin. Creutz tunsi joutuvansa tutkijana hankalaan tilanteeseen.

”Tarkoitukseni ei ole tuottaa tiedustelutietoa vaan ymmärtää ilmiötä. Koska oli mahdollista, että meitä kuunneltiin, päätin olla itsekin avoin – puhuttiin arvoista, kokemuksista ja oman elämän suurista ja pienistä asioista”, Creutz sanoo.

Creutz itse käyttää metodista nimeä molemminpuolinen altistuminen.

Se auttoi Creutzia ymmärtämään todellisuutta, jossa moni elää muslimiyhteisöissä ja miltä tuntuu olla tarkkailun kohteena.

”Se oli epämiellyttävä kokemus. Minä tallennun, elämäni tallentuu”, Creutz sanoo.

Vaikka aihetta mystifioidaan, on sekä tiedeyhteisössä että viranomaisten keskuudessa myös vilpittömiä pyrkimyksiä ymmärtää, mistä on kyse: Miksi jotkut lähtevät Syyriaan? Miksi jotkut liittyvät ääriryhmiin? Miksi jotkut ovat turhautuneita läntiseen maailmanpolitiikkaan? Miksi jotkut hyväksyvät aseellisen toiminnan?

Creutzin mukaan on tärkeää muistaa, ettei Syyriaan lähteminen itsessään edellytä ääriajattelua tai terrorismin kannattamista.

Ekstremismi ei ole Creutzille mysteeri, joka kumpuaisi yksilön sisäisestä pahuudesta. ”Kuten kaikki muutkin ilmiöt yhteiskunnassa, terrorismi on analyyttisesti ymmärrettävissä”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?