Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroprofessori ja kuoromies

Matti Myrsky 1953–2016

Ihmiset
 
Esko Linnakangas Marianne Malmgrén
Matti Myrsky
Matti Myrsky

Itä-Suomen yliopiston vero-oikeuden professori Matti Myrsky kuoli Joensuussa 29. syyskuuta 63-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen. Hän syntyi Helsingissä 18. toukokuuta 1953.

Ylioppilaaksi Myrsky pääsi 1972 Helsingin normaalilyseosta. Hän suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon 1975. Ekonomiksi hän valmistui 1978. Varatuomarin arvon hän sai 1979. Oikeustieteen tohtorin tutkinnon Myrsky suoritti 1988 Helsingin yliopistossa.

Myrsky oli esittelijänä korkeimmassa hallinto-oikeudessa 1979–1983. Hän toimi apulaisprofessorina Vaasan korkeakoulussa 1984–1990 ja Turun yliopistossa 1991–1997.

Vuodesta 1998 alkaen Myrsky oli Joensuun yliopiston, nykyisen Itä-Suomen yliopiston, vero-oikeuden professori. Myrsky loi sinne tyhjästä vero-oikeuden koulutuksen, mikä vaati päättäväisyyttä ja verkostoitumista.

Myrsky oli usean yliopiston dosentti ja toimi väitöskirjojen ohjaajana, esitarkastajana ja vastaväittäjänä.

Hänelle oli tärkeää, että Itä-Suomen yliopisto sai oikeuden kouluttaa juristeja. Hän kantoi laajemminkin huolta vero-oikeuden ja hallinto-oikeuden tasosta Suomessa.

Myrskyn väitöskirja (v. 1988) käsitteli osakeyhtiön ja sen osakkeenomistajan kahdenkertaista verotusta.

Teoksessa Miten meistä tuli oikeustieteen tohtoreita Myrsky perustelee ammatinvalintaansa paitsi televisiossa pyörineellä Peyton Place -ohjelmalla myös nuoruudessa pohtimillaan kysymyksillä: Mikä on oikein? Miten oikeudenmukaisuutta voidaan ja pitää toteuttaa yhteiskunnassa? Miksi maailmassa on niin paljon vääryyttä?

Myrsky korosti, että finanssioikeus on muutakin kuin vero-oikeutta ja että vero-oikeus on muutakin kuin yritysverotusta ja verojen minimointia.

Myrsky oli tuottelias ja nopea kirjoittaja. Hän kirjoitti yksin tai yhdessä toisten kanssa parikymmentä kirjaa.

Tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnastaan Myrsky sai 2014 Tietokirjailijapalkinnon, jota hän itsekin arvosti suuresti. Vuonna 2015 hänet kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi.

Myrskyn 60-vuotispäivän juhlakirjan Vero ja finanssi esipuheessa päivänsankaria kuvattiin reiluksi kaveriksi, jonka ystävänä oli hyvä olla.

Matti Myrskylle erityisen tärkeitä olivat Satu-vaimo, lapset ja lapsenlapset. Hän löysi aikaa myös Hankasalmen kesäpaikalle, kuorolaululle, muille musiikkiharrastuksille sekä vanhoille Suomi-filmeille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!