Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naistenkin huonei­siin voi tulla uusia ehkäisyväline­automaatteja

Eniten e-automaatteja käyttävät kaupunkilaiset.

Ihmiset
 
HS
Martti Peltonen / Lehtikuva
Ehkäisyvälineautomaatteja on jo useilla paikkakunnilla Suomessa.
Ehkäisyvälineautomaatteja on jo useilla paikkakunnilla Suomessa. Kuva: Martti Peltonen / Lehtikuva

Ehkäisyvälineautomaatteja on Suomessa jo noin 30 paikkakunnalla, kertoo pankinjohtaja Holger Liinpää. Hän on Sosiaalihygienisen yhdistyksen varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja sekä samalla yhdistyksen v. 1955 perustaman Oy Preserva Ab:n hallituksen puheenjohtaja.

Mitään tarkkaa lukua siitä, kuinka paljon Suomessa on ehkäisyvälineautomaatteja, on vaikea sanoa. Voitaneen puhua muutamasta sadasta kappaleesta. Johtaja Liinpää arvioi, että hänen edustamansa yhdistyksen hallussa lienee Suomessa tällä hetkellä olevista ehkäisyvälineautomaateista noin 50 prosenttia.

Sosiaalihygieninen yhdistys on entinen Sukupuolitautien vastustamisyhdistys. Se toimii aatteellisella pohjalla ja ainoastaan vuokraa, muttei myy näitä automaatteja. Automaatin vuokraajalle maksetaan palkkio, mutta hän ostaa vain yhtiön maahan tuottamia ehkäisyvälineitä. - -

Näitä automaatteja on sijoitettu yleensä paitsi yleisiin käymälöihin etenkin ravintoloihin, lähinnä miesten huoneisiin, mutta nykyajan suuntaus tuonee e-automaatit myös naisten huoneisiin.

Eniten e-automaatteja käyttävät kaupunkilaiset, mutta myös maaseutulaiset ovat olleet tyytyväisiä niihin automaatteihinsa, joita heitä varten on eri tahoille sijoitettu.

On paikkoja, joissa yhtä automaattia ei tarvitse käydä täyttämässä kuin kerran kuussa, mutta myös paikkoja, joissa täyttö ja tyhjennys voi tapahtua joskus kolmekin kertaa päivässä. Suomen eniten käytetty ehkäisyvälineautomaatti on oletettavasti Helsingin rautatieasemalla.

Presidentti Kennedy haudataan uudelleen

Washington, 18.10. (AP)

Presidentti John F. Kennedyn ruumis siirretään uuteen hautaan Arlingtonin hautausmaalla marraskuun 22. päivänä, Kennedyn murhan kolmantena vuosipäivänä.

Armeijan edustaja ilmoitti, että hauta on siihen mennessä valmis. Presidentin ja hänen kahden lapsensa ruumiit siirretään noin 12 metrin päähän heidän nykyisistä haudoistaan. Uudelleen hautaaminen tapahtuu yöllä hautausmaan ollessa suljettu.

Kennedyn maalliset jäännökset kätketään kaksi miljoonaa dollaria maksaneen muistomerkin alle.

Suomen ”Kuritus Pohjolassa” joutui sensuroinnin kohteeksi

Kuritus Pohjolassa, Suomen osuus Pohjoisvision dokumenttisarjaan, jossa käsitellään mm. Pohjoismaiden alkoholi- ja aborttilainsäädäntöä, joutui sensuroinnin kohteeksi muissa esitysmaissa.

Oslon poliisipäällikön lausunto ruumiillisen kurituksen puolesta, oli liikaa niin Norjalle, Ruotsille kuin Tanskallekin, varsinkin kun taustalla näkyi samanaikaisesti kuvia pahoinpidellyistä lapsista.

Lars Biströmin tuottamaa ohjelmaa arvosteltiin Pohjoisvision dokumenttiosastojen päälliköiden kokouksessa lokakuun alkupuolella Kööpenhaminassa, mutta suomalaisten yhteinen kanta oli edelleen muuttumaton eli että emme näe ohjelmassa aihetta sensurointiin, kertoo tv-ohjelma l:n dokumenttiosaston päällikkö Raimo Arhela.

Lars Biströmin ”Kuritus Pohjolassa” ei aiheuttanut Suomessa mitään kohua, vaikka meidän kannalta olisi ilmeisesti ollut aihetta laajempaankin keskusteluun. Mainitussa ohjelmassa suoritettiin näet mm. katugallup, jossa valtaosa suomalaisista haastatelluista (n. 78 %) kannatti lasten ruumiillista kuritusta.

Ohjelmassa tuotiin monipuolisesti esiin mm. ne perustelut, joita pohjoismaiset kasvatusasiantuntijat esittivät mieluimmin lapsen palkitsemisen kuin rankaisemisen puolesta. Samoin ohjelmassa tuli ilmi yhteispohjoismainen ongelma: lasta suojeleva lainsäädäntö puuttuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit