Valikko
Ihmiset

Avustajan reppuselässä vuoren huipulle – Yli 25 luunmurtumaa ei ole Noora Västiselle syy jättää elämä elämättä

Kun on rohkea sydän ja avara mieli, liikuntavammakaan ei estä toteuttamasta unelmia.

Helsinkiläinen Noora Västinen on ehtinyt paljon 26-vuo­tiaaksi.

Hän on steinerkoulun luokanopettaja, projektityöntekijä, yrittäjä, naurujoogaohjaaja, elämäntaidon valmentaja ja merkonomi.

Hän on myös kirjoittanut kaksi lastenkirjaa ja toiminut vaatemallina. Nyt tammikuussa tulee myyntiin hänen Vallilalle suunnittelemansa kangas. Siinä seikkailevat sarjakuvahahmot Roisku ja Loisku, hiiri ja sammakko.

Västinen on myös interrailannut ja harrastunut sohvasurffausta eli yöpynyt paikallisten ihmisten kotona pitkin Eurooppaa. Viime kesänä hän teki vapaaehtoistöitä Slovakiassa.

Kun on rohkea sydän ja avara mieli, liikuntavammakaan ei estä toteuttamasta unelmia. Noora Västinen on 80 senttiä pitkä, ja hän liikkuu pyörätuolilla. Hänellä on luustonhauraussairaus, osteogenesis imperfekta.

”Yli 25 luunmurtumaa, sairaalakäyntejä ja leikkauksia”, Västinen luettelee.

”Lapsena aivastuskin mursi kylkiluuni.”

Hän vietti lapsuutensa Jämsässä perheensä ainokaisena. Vanhempien mielestä vammaisuus ei ole syy jäädä kotiin. Isä vei hänet pulkassa laskettelurinteeseen, kun hän oli kolmivuotias.

Perhe myös reissasi paljon, muun muassa Lapissa ja etelän lomakohteissa.

”Vaikka en kävele, elämää ei jätetty elämättä. Vahinko voi sattua myös kotona tai lähikadulla”, Västinen kertoo.

”Olen käynyt läpi haasteita. Se on kasvattanut sinnikkyyttä. Jokaisesta murtumasta ja leikkauksesta olen tullut henkisesti vahvemmaksi.”

Vanhemmat antoivat Västiselle hyvät eväät elämään.

”He kannustivat avoimuuteen. Jos olen avoin maailmalle, maailma on minulle avoin. Kun ihminen on avoimesti ja rohkeasti se, mikä on, hän näkee omat mahdollisuutensa. Tätä ajatusta haluan välittää.”

Avoimuutta voi oppia, Västinen sanoo, kun kyseenalaistaa omia tiedostettuja tai ei-tiedostettuja asenteita.

”Emme aina voi vaikuttaa tilanteeseen, jossa olemme, mutta voimme aina muuttaa omia asenteita. Kun ne muuttuvat, myös tilanteemme muuttuu.”

Västinen kiertää kouluissa pitämässä lapsille ja nuorille sarjakuvatyöpajoja. Niiden teema ovat ennakkoluulot ja yhdenvertaisuus.

Sarjakuvien avulla hän auttaa oppilaita huomaamaan, että vaikka ihmiset ovat päällepäin erilaisia, kuoren alla kaikki ovat samanlaisia.

”Kun pidän sarjispajaa, en ajattele, että vain tarjoan nuorille kivan hetken. Toivon, että nuori saa pajasta ajatuksia omaan elämäänsä.”

Samasta syystä hän vietti viime kesänä kaksi kuukautta Slovakiassa vapaaehtoistyössä. Hän piti siellä työpajoja kehitysvammaisille. Mukana seurasi kolme ystävää avustajina.

Pyörätuolilla liikkuva vapaaehtoistyöntekijä näytti jo esimerkillään, mitä voi tehdä vammasta tai sairaudesta huolimatta.

”Opetimme slovakialaisille letkajenkan askeleet ja karjalanpiirakoiden teon. Avustajani Eemeli Pienimaa loisti kokkaustaidoillaan slovakialaisille äideille. Se hämmästytti, sillä Slovakiassa miehet eivät juuri tee kotitöitä.”

Viikonloppuisin Västinen ja avustajat seikkailivat. Kerran Pienimaa kantoi hänet 1 840 metriä korkean vuoren huipulle reppuselässä.

”Pitää olla vahvoja kavereita mukana”, hän naurahtaa. ”Kun osoittaa luottamusta toiselle, kaikki on silloin mahdollista, vaikka vuorelle kiipeäminen.”

Vuoriretki meni hyvin, vaikka nenä paloi auringossa, hän kertoo. ”Maisemat olivat hienot.”

Västinen asuu asuntolassa, jossa on ympärivuorokautinen asumispalvelu. Arjen töissä ja harrastuksissa häntä auttavat henkilökohtaiset avustajat. Hän jumppaa kotona, tanssii kontakti-improvisaatiota ja käy uimahallissa.

”Liikun, jotta lihakseni pysyvät vahvoina ja tukevat luita. Luuni ovat edelleen hauraita. Saatan yhä kaatua ja satuttaa itseni.”

Hän on hakenut apurahaa tanssiryhmille. ”Jos se menee läpi, pääsemme tanssimaan tänä vuonna enemmänkin.”

”Mietin aina, mitä voisi tehdä muiden iloksi. En tee asioita vain, jotta minulla itsellä olisi kivaa. Inspiroidun siitä, että voin antaa iloa toisille. Yhteisöllinen ote sopii ajatteluuni. Sharing is caring.”

Noora Västisen suurimmat ilon aiheet elämässä

1 ”Pienet, suloiset ja aika tavallisetkin asiat arjessa. Ripaus kardemummaa aamukahvissa. Kynttilän liekin tai järven pinnan tuijottaminen. Haaveiluun uppoaminen.”

2 ”Läheiset ihmissuhteet: perhe ja ystävät, joiden kanssa voi jakaa elämää ja seikkailuja.”

3 ”Luovat asiat ja se, että saan toteuttaa itseäni työssäni ja vapaa-ajalla maalaten, kirjoittaen, piirtäen, tanssien ja ihmisiä kohdaten.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vammaiset
 • Terveys
 • matkustelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  7. 7

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  8. 8

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  9. 9

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  10. 10

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää