Valikko
Ihmiset

Avustajan reppuselässä vuoren huipulle – Yli 25 luunmurtumaa ei ole Noora Västiselle syy jättää elämä elämättä

Kun on rohkea sydän ja avara mieli, liikuntavammakaan ei estä toteuttamasta unelmia.

Helsinkiläinen Noora Västinen on ehtinyt paljon 26-vuo­tiaaksi.

Hän on steinerkoulun luokanopettaja, projektityöntekijä, yrittäjä, naurujoogaohjaaja, elämäntaidon valmentaja ja merkonomi.

Hän on myös kirjoittanut kaksi lastenkirjaa ja toiminut vaatemallina. Nyt tammikuussa tulee myyntiin hänen Vallilalle suunnittelemansa kangas. Siinä seikkailevat sarjakuvahahmot Roisku ja Loisku, hiiri ja sammakko.

Västinen on myös interrailannut ja harrastunut sohvasurffausta eli yöpynyt paikallisten ihmisten kotona pitkin Eurooppaa. Viime kesänä hän teki vapaaehtoistöitä Slovakiassa.

Kun on rohkea sydän ja avara mieli, liikuntavammakaan ei estä toteuttamasta unelmia. Noora Västinen on 80 senttiä pitkä, ja hän liikkuu pyörätuolilla. Hänellä on luustonhauraussairaus, osteogenesis imperfekta.

”Yli 25 luunmurtumaa, sairaalakäyntejä ja leikkauksia”, Västinen luettelee.

”Lapsena aivastuskin mursi kylkiluuni.”

Hän vietti lapsuutensa Jämsässä perheensä ainokaisena. Vanhempien mielestä vammaisuus ei ole syy jäädä kotiin. Isä vei hänet pulkassa laskettelurinteeseen, kun hän oli kolmivuotias.

Perhe myös reissasi paljon, muun muassa Lapissa ja etelän lomakohteissa.

”Vaikka en kävele, elämää ei jätetty elämättä. Vahinko voi sattua myös kotona tai lähikadulla”, Västinen kertoo.

”Olen käynyt läpi haasteita. Se on kasvattanut sinnikkyyttä. Jokaisesta murtumasta ja leikkauksesta olen tullut henkisesti vahvemmaksi.”

Vanhemmat antoivat Västiselle hyvät eväät elämään.

”He kannustivat avoimuuteen. Jos olen avoin maailmalle, maailma on minulle avoin. Kun ihminen on avoimesti ja rohkeasti se, mikä on, hän näkee omat mahdollisuutensa. Tätä ajatusta haluan välittää.”

Avoimuutta voi oppia, Västinen sanoo, kun kyseenalaistaa omia tiedostettuja tai ei-tiedostettuja asenteita.

”Emme aina voi vaikuttaa tilanteeseen, jossa olemme, mutta voimme aina muuttaa omia asenteita. Kun ne muuttuvat, myös tilanteemme muuttuu.”

Västinen kiertää kouluissa pitämässä lapsille ja nuorille sarjakuvatyöpajoja. Niiden teema ovat ennakkoluulot ja yhdenvertaisuus.

Sarjakuvien avulla hän auttaa oppilaita huomaamaan, että vaikka ihmiset ovat päällepäin erilaisia, kuoren alla kaikki ovat samanlaisia.

”Kun pidän sarjispajaa, en ajattele, että vain tarjoan nuorille kivan hetken. Toivon, että nuori saa pajasta ajatuksia omaan elämäänsä.”

Samasta syystä hän vietti viime kesänä kaksi kuukautta Slovakiassa vapaaehtoistyössä. Hän piti siellä työpajoja kehitysvammaisille. Mukana seurasi kolme ystävää avustajina.

Pyörätuolilla liikkuva vapaaehtoistyöntekijä näytti jo esimerkillään, mitä voi tehdä vammasta tai sairaudesta huolimatta.

”Opetimme slovakialaisille letkajenkan askeleet ja karjalanpiirakoiden teon. Avustajani Eemeli Pienimaa loisti kokkaustaidoillaan slovakialaisille äideille. Se hämmästytti, sillä Slovakiassa miehet eivät juuri tee kotitöitä.”

Viikonloppuisin Västinen ja avustajat seikkailivat. Kerran Pienimaa kantoi hänet 1 840 metriä korkean vuoren huipulle reppuselässä.

”Pitää olla vahvoja kavereita mukana”, hän naurahtaa. ”Kun osoittaa luottamusta toiselle, kaikki on silloin mahdollista, vaikka vuorelle kiipeäminen.”

Vuoriretki meni hyvin, vaikka nenä paloi auringossa, hän kertoo. ”Maisemat olivat hienot.”

Västinen asuu asuntolassa, jossa on ympärivuorokautinen asumispalvelu. Arjen töissä ja harrastuksissa häntä auttavat henkilökohtaiset avustajat. Hän jumppaa kotona, tanssii kontakti-improvisaatiota ja käy uimahallissa.

”Liikun, jotta lihakseni pysyvät vahvoina ja tukevat luita. Luuni ovat edelleen hauraita. Saatan yhä kaatua ja satuttaa itseni.”

Hän on hakenut apurahaa tanssiryhmille. ”Jos se menee läpi, pääsemme tanssimaan tänä vuonna enemmänkin.”

”Mietin aina, mitä voisi tehdä muiden iloksi. En tee asioita vain, jotta minulla itsellä olisi kivaa. Inspiroidun siitä, että voin antaa iloa toisille. Yhteisöllinen ote sopii ajatteluuni. Sharing is caring.”

Noora Västisen suurimmat ilon aiheet elämässä

1 ”Pienet, suloiset ja aika tavallisetkin asiat arjessa. Ripaus kardemummaa aamukahvissa. Kynttilän liekin tai järven pinnan tuijottaminen. Haaveiluun uppoaminen.”

2 ”Läheiset ihmissuhteet: perhe ja ystävät, joiden kanssa voi jakaa elämää ja seikkailuja.”

3 ”Luovat asiat ja se, että saan toteuttaa itseäni työssäni ja vapaa-ajalla maalaten, kirjoittaen, piirtäen, tanssien ja ihmisiä kohdaten.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vammaiset
 • Terveys
 • matkustelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  5. 5

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  10. 10

   Merkittävä venäläispoliitikko uhkaa Yhdysvaltoja ”kivuliailla vastatoimilla” – USA:n edustajainhuone äänesti uusien Venäjä-pakotteiden puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää