Valikko
Ihmiset

Minna Pakarinen taistelee kellohameessa epärealistista naiskuvaa vastaan – ”Löysin onnellisuuden 1950-luvun pin-up-maailmasta”

Pin-up-malli Cherry Jo Candie eli Minna Pakarinen on kokenut mallimaailman naiskuvan aiheuttaman syvän tyytymättömyyden.

Ensin kuuluu lupsakka savon murre. Sitten Minna Pakarinen eli pin-up-malli Cherry Jo Candie ilmestyy nurkan takaa 1950-luvun tyylisessä asussa ja kissalaseissa.

”Olen kyläkauppiaan tytär ja kahden veljen pikkusisko Kuo­pion kuppeesta Vesannolta. Kolomekymmentä pärähti mittariin toukokuussa, niinpä täytän tästä lähtien 25 joka vuonna”, vuoden 2015 Pin-up Finland -kilpailun yleisösuosikki esittelee itsensä.

On vaikea uskoa, että tämä itsevarma ja huumorintajuinen nainen oli neljä vuotta sitten piilossa 97 kiloa painavan surkimuksen sisällä.

Kaiken piti olla hyvin. Pakarinen oli opiskellut Kuopiossa tradenomiksi ja päässyt valmistumisensa jälkeen henkilöstöalan töihin. Kyläkauppiaan tyttärellä oli yrittäjäperheen työmoraali, ja työ imaisi hänet mukaansa.

Lopulta koko elämä pyöri ahertamisessa ja Pakarinen unohti huolehtia hyvinvoinnistaan: ”Mätin suuhuni mitä tahansa. En voi ikinä näyttää samalta kuin tuo mainoksen laiha nainen, ajattelin, ja söin lisää.”

Vasta kun Pakarinen alkoi kapinoida mallin mittojen mukaista naiskuvaa vastaan ja hyväksyi itsensä, hän alkoi voida paremmin. ”Löysin onnellisuuden 1950-luvun pin-up-maailmasta, jossa naiselta ei vaadita sairaalloista laihuutta.”

1950-luvun fanittaminen tarttui Pakariseen amerikkalaisia autoja harrastavalta isoveljeltä. Innostusta kasvatti kaverin Lontoosta tuoma Elviksen levy. Sen mukana Pakarinen tempautui rock 'n' rollin pyörteisiin ja alkoi nauhoittaa radiosta K. W. Blomqvistin Tutti Frutti Rock ´n´ Roll Show’ta. Vaatetuksen hän kopioi mainosten tytöiltä.

”Aluksi olin sitä mieltä, etteivät kapeauumaiset kellohelmamekot mahdu minulle. Helpotus oli suuri, kun tajusin, että ihannoimissani mainoksissa mekon alla käytettiin korsettia.”

1950-luvun tyylisissä mekoissa Pakarinen alkoi tuntea itsensä oikean kokoiseksi. Harrastuksen kautta hän löysi tavan ilmaista naisellisuuttaan.

Pin-up-nimeksi hän valitsi Cherry Jo Candien, koska hän ”rakastaa” kirsikoita. Cherry Jolla on viisi kirsikkatatuointia eikä hän voi vastustaa kirsikkakuosia. Kirsikat vaan ovat niin ihania.

”Ensin mietimme automerkkejä, esimerkiksi Buickia, kunnes antauduin. Olen aina ollut makean perään, joten Candy on osuva nimi.”

Pakarinen on Cherry Jo Candie kaikkialla muualla paitsi töissä, missä hän ohjaa kuntouttavaa työtoimintaa Siuntion kunnan nuorille ja aikuisille pitkäaikaistyöttömille.

Työpaikan oven sulkeuduttua alkaa rock ’n’ roll -meininki. Pakarisen mies on myös innostunut 1950-luvusta, ja parin Siun­tion koti on kahden vuoden aikana muuntautunut ajan tyyliin.

Pakarisen mukaan 1950-luku näkyy kiihkeimpien fanien arvomaailmassa. Hän itse sanoo kunnioittavansa vanhempia ihmisiä.

Nykyistä naisihannetta Pakarinen ei kunnioita. Hän miettii, miksi nainen ei koskaan kelpaa itselleen.

”Ehkä tytöille pitäisi opettaa enemmän medianlukutaitoa. Se on heikentynyt kuvaviestinnän lisääntyessä. Klikkausten ja tykkäämisten verkossa muiden katse alkaa helposti ohjailla minäkuvan muodostumista.”

Normaalikokoiset naiset ovat mallimaailmassa marginaalissa. Tavallisen näköisiä malleja käyttävät toimistot ovat harvinaisia.

”Ei niitä kovin paljon ole.”

Pakarinen on itse kokenut mallimaailman naiskuvan aiheuttaman syvän tyytymättömyyden. Hulluinta on hänen mukaansa se, ettei kuvalla ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Pakarinen kertoo, että valokuvamallien pienentyessä tosielämän naiset ovat kasvaneet isommiksi.

”Missin keskiverto vyötärön­ympärys on paisunut 1950-luvun 55,9 sentistä 2000-luvun 64,2 senttiin.”

Mainosten tietokoneella muokatut kaunottaret ja Instagramin käsitellyt kuvat ovat lopulta vain unelmaa. Pakarinen kehottaa olemaan ylpeä kurveista. ”Omat mittani ovat 96–75–99, ja ne ovat mielestäni todella hyvät!”

Pakarinen kelpaa itselleen ja muille. Cherry Jo Candiena hän elää ja hengittää nostalgiaa vanhojen autojen tapahtumisessa. Kesällä perheen 49’ Buick kiertää Suomea, ja päät kääntyvät Cherry Jon pyörähtäessä ostoksilla kellohelmat heiluen.

”Vanhemmilta naisilta saa parasta palautetta. Samalla saan kuulla muistoja heidän nuoruudestaan.”

Naisidolit

1 Äiti

”Suvussani on vahvoja naisia, joita ihailen. ’Tee niin kuin hyvä tullee eikä niin kuin käsketään’, on kultainen ohjeeni.”

2 Tess Holliday

”Plus-koon malli, joka on saavuttanut suuren suosion mallimarkkinoilla. Hän kannustaa naisia ympäri maailman hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.”

3 Veda DeCadenza

”Suomalainen burleskitaiteilija ja pin-up-malli on upea nainen, jolla on uskomattomat kurvit ja joka esiintyy intohimoisesti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkonäkö
 • Ulkonäköpaineet
 • Muoti
 • 1950-luku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  4. 4

   Palkittu kirjailija: Robotit ja tekoäly vievät vääjäämättä valkokaulustyöt eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa – Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina?

  5. 5

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  6. 6

   Rautatieaseman kivimiespatsaat puettiin Kiss-naamioihin – Rockyhtye esiintyy Helsingissä ensi viikolla

  7. 7

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  8. 8

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  9. 9

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  7. 7

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  8. 8

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää