Ihmiset

Valikko
Ihmiset

Minna Pakarinen taistelee kellohameessa epärealistista naiskuvaa vastaan – ”Löysin onnellisuuden 1950-luvun pin-up-maailmasta”

Pin-up-malli Cherry Jo Candie eli Minna Pakarinen on kokenut mallimaailman naiskuvan aiheuttaman syvän tyytymättömyyden.

Ensin kuuluu lupsakka savon murre. Sitten Minna Pakarinen eli pin-up-malli Cherry Jo Candie ilmestyy nurkan takaa 1950-luvun tyylisessä asussa ja kissalaseissa.

”Olen kyläkauppiaan tytär ja kahden veljen pikkusisko Kuo­pion kuppeesta Vesannolta. Kolomekymmentä pärähti mittariin toukokuussa, niinpä täytän tästä lähtien 25 joka vuonna”, vuoden 2015 Pin-up Finland -kilpailun yleisösuosikki esittelee itsensä.

On vaikea uskoa, että tämä itsevarma ja huumorintajuinen nainen oli neljä vuotta sitten piilossa 97 kiloa painavan surkimuksen sisällä.

Kaiken piti olla hyvin. Pakarinen oli opiskellut Kuopiossa tradenomiksi ja päässyt valmistumisensa jälkeen henkilöstöalan töihin. Kyläkauppiaan tyttärellä oli yrittäjäperheen työmoraali, ja työ imaisi hänet mukaansa.

Lopulta koko elämä pyöri ahertamisessa ja Pakarinen unohti huolehtia hyvinvoinnistaan: ”Mätin suuhuni mitä tahansa. En voi ikinä näyttää samalta kuin tuo mainoksen laiha nainen, ajattelin, ja söin lisää.”

Vasta kun Pakarinen alkoi kapinoida mallin mittojen mukaista naiskuvaa vastaan ja hyväksyi itsensä, hän alkoi voida paremmin. ”Löysin onnellisuuden 1950-luvun pin-up-maailmasta, jossa naiselta ei vaadita sairaalloista laihuutta.”

1950-luvun fanittaminen tarttui Pakariseen amerikkalaisia autoja harrastavalta isoveljeltä. Innostusta kasvatti kaverin Lontoosta tuoma Elviksen levy. Sen mukana Pakarinen tempautui rock 'n' rollin pyörteisiin ja alkoi nauhoittaa radiosta K. W. Blomqvistin Tutti Frutti Rock ´n´ Roll Show’ta. Vaatetuksen hän kopioi mainosten tytöiltä.

”Aluksi olin sitä mieltä, etteivät kapeauumaiset kellohelmamekot mahdu minulle. Helpotus oli suuri, kun tajusin, että ihannoimissani mainoksissa mekon alla käytettiin korsettia.”

1950-luvun tyylisissä mekoissa Pakarinen alkoi tuntea itsensä oikean kokoiseksi. Harrastuksen kautta hän löysi tavan ilmaista naisellisuuttaan.

Pin-up-nimeksi hän valitsi Cherry Jo Candien, koska hän ”rakastaa” kirsikoita. Cherry Jolla on viisi kirsikkatatuointia eikä hän voi vastustaa kirsikkakuosia. Kirsikat vaan ovat niin ihania.

”Ensin mietimme automerkkejä, esimerkiksi Buickia, kunnes antauduin. Olen aina ollut makean perään, joten Candy on osuva nimi.”

Pakarinen on Cherry Jo Candie kaikkialla muualla paitsi töissä, missä hän ohjaa kuntouttavaa työtoimintaa Siuntion kunnan nuorille ja aikuisille pitkäaikaistyöttömille.

Työpaikan oven sulkeuduttua alkaa rock ’n’ roll -meininki. Pakarisen mies on myös innostunut 1950-luvusta, ja parin Siun­tion koti on kahden vuoden aikana muuntautunut ajan tyyliin.

Pakarisen mukaan 1950-luku näkyy kiihkeimpien fanien arvomaailmassa. Hän itse sanoo kunnioittavansa vanhempia ihmisiä.

Nykyistä naisihannetta Pakarinen ei kunnioita. Hän miettii, miksi nainen ei koskaan kelpaa itselleen.

”Ehkä tytöille pitäisi opettaa enemmän medianlukutaitoa. Se on heikentynyt kuvaviestinnän lisääntyessä. Klikkausten ja tykkäämisten verkossa muiden katse alkaa helposti ohjailla minäkuvan muodostumista.”

Normaalikokoiset naiset ovat mallimaailmassa marginaalissa. Tavallisen näköisiä malleja käyttävät toimistot ovat harvinaisia.

”Ei niitä kovin paljon ole.”

Pakarinen on itse kokenut mallimaailman naiskuvan aiheuttaman syvän tyytymättömyyden. Hulluinta on hänen mukaansa se, ettei kuvalla ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Pakarinen kertoo, että valokuvamallien pienentyessä tosielämän naiset ovat kasvaneet isommiksi.

”Missin keskiverto vyötärön­ympärys on paisunut 1950-luvun 55,9 sentistä 2000-luvun 64,2 senttiin.”

Mainosten tietokoneella muokatut kaunottaret ja Instagramin käsitellyt kuvat ovat lopulta vain unelmaa. Pakarinen kehottaa olemaan ylpeä kurveista. ”Omat mittani ovat 96–75–99, ja ne ovat mielestäni todella hyvät!”

Pakarinen kelpaa itselleen ja muille. Cherry Jo Candiena hän elää ja hengittää nostalgiaa vanhojen autojen tapahtumisessa. Kesällä perheen 49’ Buick kiertää Suomea, ja päät kääntyvät Cherry Jon pyörähtäessä ostoksilla kellohelmat heiluen.

”Vanhemmilta naisilta saa parasta palautetta. Samalla saan kuulla muistoja heidän nuoruudestaan.”

Naisidolit

1 Äiti

”Suvussani on vahvoja naisia, joita ihailen. ’Tee niin kuin hyvä tullee eikä niin kuin käsketään’, on kultainen ohjeeni.”

2 Tess Holliday

”Plus-koon malli, joka on saavuttanut suuren suosion mallimarkkinoilla. Hän kannustaa naisia ympäri maailman hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.”

3 Veda DeCadenza

”Suomalainen burleskitaiteilija ja pin-up-malli on upea nainen, jolla on uskomattomat kurvit ja joka esiintyy intohimoisesti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkonäkö
 • ulkonäköpaineet
 • Muoti
 • 1950-luku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  8. 8

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  9. 9

   Saara Aalto laulaa X Factor -finaalissa Adam Lambertin kanssa

  10. 10

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää