Valikko
Ihmiset

Sofia Prami perusti oman hautaustoimiston 21-vuotiaana – ”Olen varmasti Suomen nuorin hauturi”

Hattulalainen Prami on hautaustoimistoyrittäjä kolmannessa polvessa. Hänellä on usein yksi vapaapäivä viikossa.

Välivuosi vähän venähti. Moni nuori voi sanoa näin, mutta harvalla syy on sama kuin hattulalaisella Sofia Pramilla. Hän ei lähtenyt lukion jälkeen opiskelemaan, kuten oli suunnitellut, vaan perusti oman yrityksen 21-vuotiaana kesällä 2014.

Poikkeuksellista on yrityksen toimiala. Prami pyörittää hautaustoimistoa, aivan kuten vanhempansa ja isovanhempansa.

”Olen varmasti Suomen nuorin hauturi, kuka tietää, vaikka olisin pohjoismaidenkin”, Prami sanoo.

Hautaustoimistoyrittäjä ei ollut unelma-ammatti. Koulu­aikoina Pramin haaveet vaihtelivat, ja abivuoden lukulomalla hän meni vanhempiensa hautaustoimistoon Hämeenlinnaan töihin. Surevien omaisten kohtaaminen jännitti, samoin ensimmäinen ruumiin kuljettaminen. ”En ollut aiemmin nähnyt kuollutta ihmistä, mutta vainaja olikin nukkuvan näköinen. Se on vähän yllättävää, että kaikki on ollut minulle koko ajan tosi luonnollista ja luontevaa.”

Hauturin työ oli jo lapsena osa Pramin arkea. Vanhempien hautaustoimistolla oli hänelle ja 1,5 vuotta vanhemmalle isosiskolle oma nurkka, jossa tehtiin läksyjä aina koulun jälkeen.

”Meidän piti aina tulla hiljaa sisään ja mennä suoraan takahuoneeseen. Tiesimme, että ei ole sopivaa pelleillä.”

Ala-asteella Prami autteli keittiössä muistotilaisuuksissa, joissa äidin pitopalvelu hoiti tarjoilun. Yläasteella lauantait kuluivat usein töissä. ”Sain esimerkiksi kattaa salin puolen. Emäntä antoi tehtävät eikä minulta juuri vaadittu oma-aloitteisuutta.”

Vaikka vanhemmat puhuivat työasioista kotona, olivat yksityiskohdat pitkään hämärän peitossa. ”Vielä yläasteella minulla ei ollut selvää kuvaa siitä, mitä vanhempien työ piti sisällään.”

Pramin olemus on asiallinen ja hillitty, vaatteet kokonaan mustat. Liiketila Hattulan keskustassa Hämeenlinnan kupeessa on pelkistetty. Tilasta löytyy kaikki, mitä hautaustoimistosta kuuluukin: arkku- ja uurnamalleja sekä muutama hautakivi.

Aika usein Prami on toimistossaan yksin ja järjestelee tulevia hautauksia ja muistotilaisuuksia. Uusia asiakkaita käy keskimäärin kerran tai kaksi viikossa.

Ensimmäisen kuukauden aikana ovi ei käynyt kertaakaan. Tuore yrittäjä päivysti paikalla joka arkipäivä, mutta yhtään asiakasta ei tullut. ”Totta kai välillä tuli epätoivo, vaikka vanhemmat olivat sanoneet, että voi mennä parikin kuukautta, ettei kukaan tule.”

Alan nyrkkisäännön mukaan 5 000 asukasta kohti mahtuu yksi hautaustoimisto. 10 000 asukkaan Hattulassa niitä oli vain yksi, joten oman toimiston perustaminen houkutteli, vaikka myös vanhempien, Jari ja Päivi Pramin yrityksessä olisi riittänyt töitä.

Vanhempien verkostot ja asiantuntemus ovat helpottaneet alkutaipaletta, vaikka Prami hoitaakin firmansa asiat alusta loppuun itse. Hän käyttää samoja pitopalvelun työntekijöitä, vuokraa vanhemmiltaan hautaus­autoa ja verhoiluttaa osan arkuista heidän verhoomossaan.

Vanhemmat tai isovanhemmat tuuraavat, kun Prami joutuu olemaan poissa toimistolta esimerkiksi vainajan kuljetuksen tai pitopalvelutöiden vuoksi. ”Moni ajattelee, että minun ja vanhempien toimisto ovat samaa yritystä, vaikka ne ovat täysin erillisiä. Toimistojen välillä on vain kahdeksan kilometriä, mutta emme kilpaile, sillä onhan Hattulassa oma seurakuntakin.”

Nuoresta iästään, 22, huolimatta Prami ei pidä hauturin työtä vaikeana tai henkisesti raskaana. Vainajat ovat yleensä iäkkäitä ja kokeneet luonnollisen kuoleman. Omaiset itkevät harvoin, kun hoidetaan käytännön asioita. ”Siinä olisi varmaan työstämistä, jos kohdalle osuisi nuori vainaja. Isällekin se ottaa aina koville, vaikka kyseessä ei olisikaan kukaan tuttu.”

Prami itse ei pidä ikäänsä ongelmana. ”Pyrin tekemään kaiken viimeisen päälle. Auttamistyötähän tämä on, kun pystyy käytännön järjestelyillä helpottamaan omaisten elämää surun keskellä. En osaa kuvitella itseäni mihinkään muuhun työhön.”

Usein viikossa on vain yksi vapaapäivä, mutta se ei Pramia haittaa. Hän haluaa olla paikalla myös järjestämissään muisto­tilaisuuksissa ja saada kontaktin asiakkaisiin.

”Ehkä puolen vuoden jälkeen alkoi olla tosi toiveikas olo yrityksen suhteen, sillä olin saanut jo paljon toimeksiantoja. Nyt näyttäisi siltä, että pystyn työllistämään itseni ihan kunnolla.”

Miksi kannattaa ryhtyä yrittäjäksi?

1 ”Voi toteuttaa itseään ja tehdä juuri sitä mistä tykkää.”

2 ”Saa työllistää itse itsensä, sillä työpaikan saaminen ei ole itsestäänselvyys.”

3 ”Näkee oman työnsä tuloksen parhaiten ja kokee onnistumiset vahvempina.”

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hautaaminen
 • Yrittäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Trump ei tunnu vieläkään tietävän, mitä vallallaan tekisi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  8. 8

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  9. 9

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  10. 10

   Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää