Valikko
Ihmiset

Tässä rap-artisteille talvinen muotivinkki 1600-luvulta

Vanhat valokuvat osoittavat, että miehillä on ollut paha tapa jättää korvat paljaiksi pakkasellakin. Muodikas ja järkevä vaihtoehto olisi karpus, lippiksen ja hupun yhdistelmä.

Onko tässä rap-artistin uusi talvipäähine? Siinä on leveä lippa ja lakkimainen kupu, mutta samalla se on kuin huppu, joka peittää pään ja kaulan.

Rap-artistihan pitää talvellakin lippalakkia. Jossa on leveä lippa. Sen päälle vedetään huppu, jos on kylmä. Ja teinit ottavat mallia. Lakin ja hupun kiinteä yhdistelmä olisi järkevämpi, suorastaan nerokas keksintö.

Kuvan asuste ei kuitenkaan ole uutta muotia, vaan vanhaa – se on 1600-luvulta. Kyseessä on hartioille ulottuva karpus, joka on ollut sekä miesten että naisten matkapäähine. Kuvan on piirtänyt Olaus Rudbeck Atlantica-kirjaansa, jota hän teki vuosina 1679–1702.

Tästä voisi ottaa mallia. Muotihan kierrättää vanhaa.

Muoti on aina liikkunut ja ollut haluttua, kertovat vanhat dokumentit. 1500-luvulla Turun linnaan ostettiin neulepipoja. Turkulaiselta kauppiaalta taas oli varastettu kaksipäisiä pipoja.

Pipoja käytettiin kesäisin, ne olivat liian kylmiä talvella, kertoo Pirkko Sihvo, jo eläkkeellä oleva pukuhistorian tutkija.

1500-luvun Englannissa laki määräsi, että kaikkien yli seitsemänvuotiaiden piti sunnuntaisin käyttää neulottua lakkia. Laki ei kuitenkaan koskenut aatelisia eikä henkilöitä, joiden omaisuus ylitti tietyn rajan.

1600-luvun Tukholmassa oli määrätty, että hienoimpia turkiksia saivat käyttää vain säätyläiset. Kansan karvahatuissa oli oravaa, lammasta ja koiraakin.

Punainen neulottu myssy oli 1700-luvulla Suomessa kansan miesten juhlapäähine.

Sana pipo on tullut suomen kieleen 1800-luvun lopulla ruotsalaisperäisestä murresanasta pipa. Se merkitsi keilaa. 1900-luvun puolella sillä alettiin tarkoittaa päähinettä.

Aikuisilla miehillä ei 1900-luvun kuvissa ja muisteloissa ole pipoa, vaan hattu tai lakki.

1950-luvun kuvissa pikkupojilla on pipo kesälläkin. Miehillä on pipo vain urheillessa. Salpausselän kisojen katsomossa kaikilla on ulsteri ja hattu.

Jos aikuinen mies laittoi päähänsä pipon, hän asetteli sen kuin hatun: päälaelle. Korvat jäivät paljaiksi. Niin pyrittiin pitämään myös karvahattua. Sitä ei vedetty korville reuhkaksi.

”Sehän oli 1950-luvulla ihan naurettavaa: pienet karvalakit keikkuivat päälaella, ja sitten käytettiin korvalappuja.”

Se oli silkkaa turhamaisuutta, Sihvo sanoo.

Nuorisomuodin myötä, 1960-luvulta lähtien, pipojen ja myssyjen kirjo laajeni. Nuoret miehet kasvattivat pitkät hiukset, pipojen piti olla isoja ja räikeitä.

1970-luvun eläneet muistavat nämä kaikki: löysät jättipipot, päänmukaiset patapipot, pitkät, kaulan ympärille kiedotut piippalakit, korville laskeutuvat perulaispipot, mainospipot, kortsupipot, jättitupsupipot, slalompipot – ne kirjaillut, joissa oli harjakatto – ja rastapipot.

Nuoriso on suosinut isoja ja löysiä pipoja. Myös naisten myssyt ovat olleet löysiä. Niitä on pidetty takaraivolla.

Perinteinen aikuisen miehen pipotyyli on kuitenkin yhä niukka ja pysty, ei pallopäinen, ja pysyy korvien yläpuolella. Miksi miehet haluavat pitää pipon päälaella? Onko korvien paljastaminen jokin evoluution jäänne metsästyskaudelta?

Muodin asiantuntija, toimittaja Sami Sykkö uskoo estetiikkaan. Päähineet kehystävät ja kohottavat kasvoja. Kun myssy on takaraivolla, se pehmentää piirteitä. Kun päähine on pää­laella, tulee lisää pituutta ja miehekkäänä pidetyt, jyrkät leukaperät korostuvat.

Korville vedetyn pipon miehet kokevat lapselliseksi.

”Miehet ovat turhamaisia, ja se on ihanaa”, Sykkö sanoo.

Uusin vaihe miesten päähineissä alkoi 2000-luvulla. Jostain syystä myös herrasmiehet käyttävät nyt kaupungilla kulkiessaan pipoa. Hattuja ei nykyään näy juuri lainkaan.

Karvahattujen suosion romahduksen voi ajoittaa Neuvostoliiton hajoamiseen, niitä pidetään nyt venäläistyylisinä. Ja turkisten vastustus on yleistynyt.

Kun enää ei istuta talvisilla matkoilla reessä, vaan metallikuoren sisällä autossa, pipoissakin tarkenee.

Pukeutumisesta on tullut vähemmän muodollista. Mutta pukumiehenkin voi nähdä pipossa. Mustan ulsterin ja nappaskenkien kanssa mies pukee napakan, eleettömän, siistin, hillityn, tumman pipon. Kudos on ohut, ei isoja silmukoita, teollinen, ei kotikutoinen. Ei tupsuja, mainoksia, väriä eikä löysää.

Löysä pipo on lökärihousujen kaveri eikä kuulu pukumiehen slimmiin tyyliin.

Kapinoiva nuoriso välillä kieltäytyy pitämästä pipoa, välillä pitää sitä päässä sisälläkin.

Nykyisin nuoret miehet voivat itse neuloa piponsa. Lumilautailukulttuurin myötä ovat tulleet kalliit merkkipipot. Myös leikkisyys sallitaan.

Juuri nyt pipon ja lippalakin rinnalla nuorelle miehelle on tärkeäksi tullut huppu. Oikeussalissakin. Takissakin pitää olla huppu, jolloin pipoa ei aina tarvitse lainkaan.

Kelpaisiko lippalakin ja hupun yhdistelmä, karpus? Ehkä se on liian järkevä. Tai liian radikaali.

Lähteenä lisäksi: Ildikó Lehtinen ja Pirkko Sihvo: Rahwaan puku. Kirsti Aapala, Kotimaisten kielten keskus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Anna-Stina Nykänen
 • Pukeutuminen
 • Muoti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Poliisi etsii kaksi lasta kellarivarastoon lukinnutta miestä Kuopiossa

  5. 5

   Kysely: Trumpin suosio historiallisen heikko – presidenttiä äänestäneet eivät silti kadu valintaansa

  6. 6

   Ranskalaiset äänestävät presidentinvaaleissa – Belgian yleisradion ovensuukyselyn mukaan Macron johtaa, Le Pen on toisena

  7. 7

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  8. 8

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  9. 9

   Jäämerestä on tullut muovijätteen kaatopaikka, vaikka napa-alueilla ei pitäisi olla roskan lähteitä

  10. 10

   Pätkäpormestarin paikasta viriää kilpa Helsingin vihreissä – Otso Kivekäs on saamassa haastajakseen ainakin Elina Moision

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää