Ihmiset

Taiteilija koluaa tunneleita ja jättömaita

Jussi Kivi löytää villiä romantiikkaa ihmisen muovaamista maisemista

Jussi Kivi tekee taidetta maanalaisista tunneleista, kaupunkien jättömailta ja muilta teollisilta katvealueilta, joita useimmat ihmiset eivät edes huomaa. Toisinaan sellaisissa paikoissa retkeily on virallisesti kielletty.

Hieman yllättäen Kiven innostus juontuu romanttisesta maalaustaiteesta. Aiemmin hän harrasti eräretkeilyä, mutta vaihtoi luonnon ihmisen muokkaamiin ympäristöihin.

”Koskemattoman luonnon haikailussahan haetaan jotain villiä. Mutta luonnonpuistotkin on rajattu puistoiksi. Voiko se olla oikeasti villiä? Joutomaat kiehtovat, koska ne ovat ainakin hetkellisesti määrittelemättömiä. Erämaan kaipuu vaihtui niihin”, Kivi sanoo.

Taiteilijana Kivi ei tunne kuuluvansa suoranaisesti urbaanin tutkimusretkeilyn (englanniksi urban explorers, UE) harrastajiin.

”Kuulin UE:stä ensimmäisen kerran vasta vuonna 2004, kun olin kolunnut urbaaneja paikkoja jo kauan. UE:lla on omat tähtensä, ja siitä on maailmalla kirjoitettu kirjoja, joita en ole lukenut. Se on samantyyppistä toimintaa, mutta tarkoitukseni on erilainen.”

Vuonna 2004 Kivi julkaisi kirjan Kaunotaiteellinen eräretkeilyopas, jossa oli jo mukana myös kaupunkiretkeilyä. Nyt Kivi on julkaissut kirjan Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja, jossa on valokuvia, piirroksia ja kertomuksia hänen retkistään. Romantiikkaa hän ei suinkaan ole jättänyt.

”Romantiikassa villiin liittyy ylevyys mutta myös kauhu. Tavoittelen kameralla samaa kuin romanttinen maalaustaide, mutta kirjani maisemat ovat ihmisen muokkaamia ja rakentamia. Piirrän, koska kaikki ei vain mahdu kameraan.”

Myös Kiven piirtämisessä on taidehistoriallinen ulottuvuus. Hänen esikuvansa on saksalainen Caspar David Friedrich (1774–1840), joka oli romantiikan ajan tärkeimpiä maisemataiteilijoita. Kivi sanoo suoraan jäljittelevänsä Friedrichin tyyliä.

Kirjassaan Kivi korostaa tavoitelleensa kaunokirjallista laatua, vaikkei teksti olekaan fiktiota. ”Se on dokumentaarista, mutta täynnä vertauksia, ironiaa ja sarkasmia.”

Kivi (s. 1959) sai vuonna 2009 Ars Fennica -palkinnon. Hän on pitänyt tutkimusmatkoistaan myös näyttelyitä ja opettaa Kuvataideakatemiassa. Hänen kurssinsa ovat yleensä muodoltaan retkiä.

”Kun on kokenut jotain vaikuttavaa, sen haluaa jakaa muiden kanssa”, Kivi perustelee taiteellista toimintaansa. ”Haluan myös osallistua keskusteluun ympäristön tilasta.”

Suomen ohella Kivi on tutkimusretkeillyt Ruotsissa ja Virossa. Esimerkiksi Ruotsissa on ollut enemmän kaivosteollisuutta, joten sieltä löytyy avoimiksi ja vartioimatta jätettyjä tunneleita.

Sen kauemmas hän ei juuri kaipaakaan. ”Lentäminen on todella epäekologista, ja läheltäkin löytää upeita paikkoja. Aloitin Helsingistä ensimmäisen maailmansodan aikaisista bunkkeriluolista. Nekin ovat hienoja.”

Tuhlaaminen ei viehätä Kiveä. Vaikka hän on kuvannut pitkään, hänellä on käytössä vasta elämänsä kolmas kamera. Uuden Kivi aikoo ostaa, jos nykyinen menee rikki.

Kivi ei paljasta useimpia löytämiään paikkoja. Moniin kun on pääsy kielletty.

”Myös erämaahan mennään omin luvin. Opastettu matka ei voi olla tutkimusretki”, Kivi huomauttaa. Sellainen retkeileminen kuulostaa vaaralliselta, mutta Kivelle turvallisuus on tär­keää.

”Kauhuromantiikkakin on ylevää vain, koska siinä vaaraa katsotaan turvaetäisyyden päästä – kuten vaikka kauhuelokuvissa. Jätän liian vaaralliset paikat väliin. Hämeentiellä fillaroiminen on vaarallisempaa kuin minun puuhani. Jotkut nuoret UE-kollegat tosin ottavat isompia riskejä.”

Mukana on jännitystä, mutta Kivi tähtää ennen kaikkea esteettiseen kokemukseen. ”On toki jännittävää, jos esimerkiksi juoksee vartijoita karkuun – kunhan ei jää kiinni.”

Moinen on harvojen herkkua, mutta Kivi ei ole sentään yksin. ”Ajan mittaan on syntynyt harrastajien verkosto, johon kuuluu tutkijoita, UE-retkeilijöitä ja muita koluajia. Järjestämme tapaamisia ja konferensseja, vaihdamme tietoja ja toisinaan retkeilemme yhdessä.”

Ulkopuolisille ei juuri tipu tutkimusretkeilyvinkkejä. Mutta aloittelijalle löytyy yksi neuvo, joka kuulostaisi kelpaavan vaikka kadulla kävelemiseen.

”Olennaista on, että katsoo maisemaa uusin silmin ja näkee siinä merkityksiä. Onko esimerkiksi saastunut jättömaa merkki sivilisaation rappiosta vai edistyksen voittokulusta?”

Jussi Kivi: Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja. Into. 240 s.

Jussi Kiven esikuvia

1 Caspar David Friedrich (1774–1840)

”Kuvasi maisemaa kiehtovana ja mystisenä. Mestarini. Eroja minuun on, etten ole uskonnollinen enkä yhtä taitava piirtäjä.”

2 Robert Smithson: Passaicin monumentit (1967, suom. 1983)

”Esseessään ympäristötaiteilija Smithson lanseerasi epäpaikan käsitteen, joka avasi kiinnostukseni sen tyyppisiin paikkoihin ja niiden näkemiselle.”

3 Andrei Tarkovski: Stalker (1979)

”Tarkovskin kuvat ovat jättäneet jäljen, joka näkyy tavassani lähestyä maisemaa. Olen nähnyt Stalker- elokuvan ainakin kymmenen kertaa. Myös Strugatski- veljesten kirjasta, johon se perustuu, on tullut suosikkini.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Ympäristönsuojelu
 • Ars Fennica

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää