Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 31.1.1966

Vanhassa navetassa nyt suuri konepaja

Pieneksi sensaatioksi pienteollisuuden puutetta potevassa Pohjois-Savossa luonnehditaan Iisalmen maalaiskunnan Peltosalmelle maatilan yhteyteen syntynyttä konepajayritystä.

Peltosalmi, tammikuussa

(Mirja Karjalainen)

Pieneksi sensaatioksi pienteollisuuden puutetta potevassa Pohjois-Savossa luonnehditaan Iisalmen maalaiskunnan Peltosalmelle maatilan yhteyteen syntynyttä konepajayritystä. Karjattomaan maatalouteen siirtyneen itikan tilan vanhassa navetassa aloitettiin vaatimattomasti kahden työntekijän voimin traktoriin sopivien maansiirtolaitteiden valmistus.

Kolmessa vuodessa yrityksen työntekijämäärä on noussut yli 50, ja tuotevalikoimassa pääpaino on metsätyökoneiden valmistuksessa. Markkinat ulottuvat nyt ulkomaille asti.

Peltosalmen Konepajan [myöhemmin Normet Oy] menestys on rinnastettavissa viime vuosina yksityismetsissämme tapahtuneeseen kehitykseen. Metsätöiden koneistukseen suhtauduttiin vielä kymmenkunta vuotta sitten epäillen, mutta traktorin korvatessa hevosen ovat lisälaitteet yleistymässä.

”Emme me mitään hevosen vihollisia ole, mutta todennäköistä on, että maassamme nykyisen 170 000 hevosen sijasta viiden vuoden kuluttua on 70 000 hevosta, samalla kun traktorikanta jatkuvasti kasvaa ja traktoreiden koot suurenevat” sanoo agronomi Jussi Sarvela, joka Tapiolasta käsin hoitaa paisuvaa markkinointi- ja suunnittelutyötä. Kotitilalla johtaa tuotantoa toinen veljeksistä, mv Jaakko Sarvela.

Suomalaiset eivät niin puhtaita kuin väitetään

Toteaa terveyssisar Aino Tiainen Helsingin kemikaalikauppiaat ry:n puheenjohtaja. Yhdistys toimeenpanee tänäkin vuonna myynti- ja mainosrynnäkön, jonka aiheena on kansanterveys.

Terveyssisar Tiaisen mukaan tutkimukset ja tilastot ovat pudottaneet pohjaa siltä omahyväisyydeltä, jolla usein vetoamme saunakulttuuriimme täydellisen hygienian takeena.

Tosiasia on, että useasti viikossa kylpevä ulkomaalainen vaalii henkilökohtaista puhtauttaan huolellisemmin kuin kerran viikossa saunova suomalainen.

Vuoden jokainen kuukausi on omistettu sille sopivaksi katsotulle erikoistuoteryhmälle, helmikuu on lastenhoitotuotteiden kuukausi, terveyssisar Tiainen sanoi.

Volvon henkilöauto­tuotanto nousi 12%

Ruotsalainen autotehdas Volvo lisäsi henkilöautojen tuotantoa 12 prosentilla viime vuonna. Volvo-henkilöautoja valmistettiin kaikkiaan 133. 239 kappaletta. Ponnistuksista huolimatta tehdas ei pystynyt valmistamaan autoja niin paljon kuin kysyntä edellytti. Volvon koko autotuotanto nousi viime vuonna 146.801 kappaleeseen. Vuonna 1964 kokonaistuotanto oli 132.216 kappaletta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää