Valikko
Ihmiset

Entinen hiihtäjä Marjut Rolig on odottanut seuraajaansa yli kaksikymmentä vuotta

50 vuotta täyttävällä Suomen viimeisimmällä talviolympialaisten naiskultamitalistilla on yhä monta roolia urheilussa

Ajassa täytyy mennä 24 vuotta taaksepäin ennen kuin löytää viimeisimmän kultamitalin talviolympialaisissa voittaneen suomalaisen naisen.

”Työkaverina oleva lääkäri sanookin, että nyt saat olla taas neljä vuotta rauhassa, kun ei tule uusia voittajia”, sanoo Marjut Rolig, vuoden 1992 kisojen olympiavoittaja.

Albertvillen talvikisat muistetaan ennen kaikkea nuoren mäkihyppääjän Toni Niemisen läpimurrosta. Nieminen voitti kaksi kultaa vasta 16-vuotiaana.

Siihen nähden Rolig oli silloin jo urheilijana kypsässä 26 vuoden iässä.

Rolig tuli ykkösenä maaliin viiden kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa. Lisäksi hän otti perinteisen hopeaa 15 kilometrillä.

”Parhaat hiihtoni tein pertsalla. Olimme kaikki silloin vielä perinteisen tavan hiihtäjiä, paitsi Savolaisen Jaana. Omasta mielestäni olin hyvä vapaan hiihtäjä, vaikka luistelutekniikkani on nykyisin parempi kuin silloin”, Rolig naurahtaa. Hänellä on yhä monta roolia urheilussa.

Hän valmentaa, selostaa ja urheilee paljon itsekin.

Rolig on käynyt valmennuksen peruskurssit, joita hän hyödyntää tyttärensä Jessikan ja Ahveniston Ampumahiihtäjien nuorten harjoittelussa.

Roligin aviomies Petri on seuran puheenjohtajana. Pari tapasi aikoinaan hiihtopiireissä, kun Petri oli maajoukkueen huoltopäällikkönä.

Jessika, 19, on äitinsä jalanjäljillä, mutta eri lajissa. Jessika kuuluu ampumahiihdon nuorten maajoukkueeseen, joka kilpaili viime viikonloppuna MM-kisoissa Romaniassa.

”Aloin valmentaa Jessikaa, kun hän oli 14-vuotias. Itselläni ei ollut ampumahiihdon tuntemusta. Jessikalla on lahjoja, mutta menestyminen vaatii paljon lisää työtä. On se niin kovaa.”

Rolig valmentaa myös kahta muuta urheilijaa, Jenni ja Maija Kerästä. Myös Keräset olivat nuorten MM-joukkueessa.

Viime kesänä Roligit olivat samaan aikaan leirillä Toblachissa Pohjois-Italiassa, kun Kaisa Mäkäräinenkin oli siellä.

”Ampumahiihtäjien piiri on pieni. Kaikki ovat tuttuja.”

Televisiossa Roligin ääntä kuulee Eurosportin hiihtolähetyksissä, joissa hän on Christian Selinin parina seitsemättä vuotta.

Selostaminen on mukavaa vastapainoa vaativalle erikoissairaanhoitajan työlle. Rolig työskentelee Kanta-Hämeen sairaalassa Riihimäen yksikössä leikkaushoitajana.

Roligilla oli yli toistakymmentä vuotta oma homeopatiaan ja vyöhyketerapiaan keskittynyt yritys kotonaan Hämeenlinnassa. Yritys lopetti, kun perhe muutti omakotitalosta rivitaloon viime vuonna.

”Etsin hirveästi paikkaa, jossa olisin voinut jatkaa, mutta sitä ei sitten ollut. Toisaalta ajattelin, että ehkä se oli tarkoitettu niin. Ohjelmaa on niin paljon.”

Rolig sai vielä pronssia 1993 MM-kisoissa, mutta ura huipulla jäi varsin lyhyeksi.

”En lopettanut liian aikaisin. Ajattelin jo nuorena, että elämässä on muutakin kuin huippu-urheilua.”

Rolig itse ajatteli tavoittelevansa kultaa vasta Lillehammerissa 1994. Kansainvälinen olympiakomitea muutti olympialaisten rytmitystä juuri Roligin aikana niin, että Albertvillen ja Lillehammerin kisat olivat kahden vuoden välein.

Rolig on myös viimeisin Työväen Urheiluliiton olympiavoittaja. Rolig edusti Lohjan Louhia, jonka seuratyössä hänen isänsä oli mukana. ”Olin pienestä asti TUL:n ryhmissä. Valmennusryhmiä oli silloin enemmän kuin nyt, kun oli vielä kolme urheilun keskusjärjestöä. Mitään poliittista siihen ei liittynyt, eikä sillä ollut itselle mitään merkitystä. Seura ei ollut kannanotto mihinkään.”

Kun Rolig aloitti oman urheilu-uransa, hiihto ja yleisurheilu olivat valtalajeja. Sittemmin lajikirjo on räjähtänyt käsiin.

Miten hiihdon käy tässä kehityksessä?

”Toivon, että hiihto säilyy. Monena talvena on kuitenkin ollut niin, että ilman tykkilunta ei ole hiihdetty yhtään maailmancupia. Ennen jokaisessa kylässä oli hyppyrimäki, kun nyt on jäähalli”, Rolig sanoo.

Hänen mielestään alkaa olla jo korkea aika saada seuraaja naispuolisena talvikisojen olympiavoittajana.

”Vilpittömästi aina toivon, että tulisi seuraava. Silloin, kun Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen olivat kovia, oli vain vuosista kiinni, koska olympialaiset ovat.”

Aika moni suomalainen mieshiihtäjä on ollut tänä talvena kipeänä. Mistä se mielestäsi kertoo? ”Ovatkohan miehet treenanneet liikaa.”

Suosikkilajit

1 Hiihto

”Hiihto on oma ja rakkain lajini. Viihdyn ladulla ja olen paljon mukana hiihdossa.”

 

2 Ampumahiihto

”Ampumahiihto tuli perheeseen, kun toinen tytär kiinnostui siitä. Se tarjoaa vapaa-ajan sisältöä.

 

3Lentopallo

”Pelasin paljon lentopalloa nuorena ja pelaan sitä vieläkin. Se on hauska ja sosiaalinen laji. Käytiin katsomassa sitä MM-kisoissakin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiihto
 • Urheilu
 • Olympialaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  4. 4

   Palkittu kirjailija: Robotit ja tekoäly vievät vääjäämättä valkokaulustyöt eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa – Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina?

  5. 5

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  6. 6

   Rautatieaseman kivimiespatsaat puettiin Kiss-naamioihin – Rockyhtye esiintyy Helsingissä ensi viikolla

  7. 7

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  8. 8

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  7. 7

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  8. 8

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää