Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten lauantaina 19.2.1966

Iskusana ”öljy” takaa nopean jäänmurtaja-avun laivoille

Viemistä, nostamista, irroittamista, auttamista puolitoista kuukautta yötä päivää merellä – tämä on Suomen suurimman jäänmurtajan arkipäivää miesmuistiin kovimpien pakkasten talvena 1966.

Jäänmurtaja Tarmo, perjantaina (Vesa-Pekka Koljonen)

Viemistä, nostamista, irroittamista, auttamista puolitoista kuukautta yötä päivää merellä – tämä on Suomen suurimman jäänmurtajan arkipäivää miesmuistiin kovimpien pakkasten talvena 1966.

Kysymys ei ole vähemmästä kuin tasavallan talvisten henkireikien avoinna pitämisestä liian vähillä työkaluilla. Kovan talven tukema murtajapula on luonut tämän hetken talvimerenkulullemme oman pyhän lehmänsä, öljyn.

Öljy, öljy ja öljy tuntuu olevan ainoa tärkeä asia näinä viikkoina Suomenlahdella. Niin kauan kuin on polttoöljypulaa ja sisään avustettavia tankkilaivoja, ei ole muilla laivoilla toivoa nopeasta murtaja-avusta, sitä on liian vähän.

Tyypillinen esimerkki tavallisesta päivästä murtajalla on ollut Tarmon perjantai, jos ei tavallista helpompi niin ei työteliäämpikään.

Sitä se kohtuudella ei olisi voinut ollakaan: Aamuyöllä tultiin Viron rannikon edustalta avustustehtävistä. Porkkalan tienoille oli aamuun mennessä kerääntynyt kolmisenkymmentä alusta, sekä meneviä että tulevia. Tärkeintä oli ensiksi tuoda Helsinkiin matkalla olevat laivat määräsatamaansa – joukossa oli kolme tankkialusta, VIP-avustettavia, elintärkeän lämmitysöljyn tuojia.

Suunnitelma oppikoulujen ajo-opetuksesta lamassa

Neuvottelut teoreettisen ajo-opetuksen saamisesta oppikoulujen yhteyteen näyttävät ajautuneen umpikujaan, vaikka opetuksen tärkeys tajutaan koko maassa.

Kouluhallitus on sitä mieltä, että opetus pitäisi ulottaa kaikkiin luokkiin ja sitä pitäisi antaa luokanvalvojain tunneilla tai koulujen liikennekerhoissa.

Suomen Autokoululiitto on puolestaan sitä mieltä, että ajo-opetuksen antaminen on autokoulujen asia, ja ryhtyy sen tähden jatkokoulutusohjelman toteuttamiseen. - -

Olisi toivottavaa, että liikenneopetus voitaisiin keskittää luokanvalvojan tunneille tai liikennekerhoihin eikä liikuntatunneille niin kuin nykyään on asianlaita, ja oppilaille pitäisi antaa myös käytännön ajo-opetusta.

Opetusta antaisivat siihen koulutetut voimistelunopettajat, jotka – niin kuin koulujen rehtoritkin – ovat suhtautuneet hyvin positiivisesti ajatukseen. Täten oppilaat saisivat opetusta jatkuvan kurssin muodossa, ja se vaikuttaisi varmasti heidän asenteeseensa liikenteessä ja tekisi heistä kohteliaita autoilijoita, sillä vain pitempiaikainen liikenneopetus takaa sekä jalankulkijoita että autoilijoita tyydyttävät tulokset. Kenties oppilaat voisivat suorittaa myöhemmin koulussa ajokortinkin. - -

Suomen Autokoululiitto vastustaa jyrkästi ajo-opetuksen antamista oppikouluissa, sillä se katsoo, että tähän asti annettu yleiskasvattava liikenneturvallisuusopetus riittää koululaisille, mainitsi autokoululiiton puheenjohtaja Väinö Sahari.

Teoreettista ajo-opetusta saa antaa henkilö, joka on ollut viisi vuotta käytännön autoalalla. Jos käytännön kokemus puuttuu, ei opettajakorttia yleensä saa. Kuinkahan moni voimistelunopettaja omannee tämän viiden vuoden kokemuksen!

Sorajasta tulee Rion ”kuningatar”

Prinsessa Soraja on tilannut saman lehdistöavustajan keväällä tapahtuvaa Yhdysvaltain matkaansa varten kuin prinssi Philipkin, joka lähtee vierailulle maaliskuussa.

Soraja on päättäväisesti ryhtynyt elokuvatähdeksi. Hän tarvitsee lehdistöavustajan tukea matkansa aikana, sillä entinen Persian shaahitar aikoo olla läsnä elokuvansa ”Naisen kolmet kasvot” jokaisessa ensi-illassa Amerikan mantereella.

Kiertueensa aikana Soraja saapuu myös Rio de Janeiroon, jossa hän on kaupungin kuuluisan karnevaalin kuningattarena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää