Valikko
Ihmiset

Ferenc Vilisics oli työtön tohtori, kunnes ryhtyi tekemään makkaraa Helsingissä

”Suomalaiset arvostavat laadukkaita makkaroita”, sanoo Unkarista Suomeen kotiutunut Vilisics

”Vielä viime kesänä tämä muistutti kaatopaikkaa”, sanoo Ferenc Vilisics, 37, esitellessään työtilaansa Pursimiehenkadulla.

Aiemmin se oli erään tunnetun rockmuusikon studio. Nyt ilmassa voi aistia tuoreen lihan ja mausteiden tuoksua.

Askeettisen mutta siistin etuhuoneen sisäikkunasta näkyy keittiöön, joka on puoli vuotta toimineen Feri’s Sausages -firman keskipiste. Siellä makkara­prässin äärellä häärii työkokeiluun tullut unkarilainen elintarvikeinsinööri Brigitta Toth.

Vilisics sanoo näkymää poikkeukselliseksi. ”Yleensä tämä on vain yhden miehen show, kun minä haen Tukkutorilta raaka-aineet, teen makkarat ja hoidan pakkauksen ja kuljetukset.”

Täällä valmistuu viikoittain 130–150 kiloa vain kotimaisesta lihasta käsintehtyjä makkaroita. Monet asiakkaat tilaavat niitä suoraan firman Facebook-sivulta ja noutavat ne itse.

Vilisics hyödyntää myös Facebookissa toimivia reilun kuluttamisen Reko-lähiruokarenkaita, jotka tuovat tuottajia ja kuluttajia yhteen. ”Kun teen makkaroita vain tilausten mukaan, mitään ei mene hukkaan”, hän täsmentää.

Unkarin keskiosan Székesfehérvárista kotoisin oleva Vilisics puhuu rennosti makkaranteosta, vaikka hän selvästikin ottaa sen vakavasti. Tärkeää on löytää makkaraan sopiva rasvan ja suolan suhde. Lihaakaan ei pidä jauhaa liian hienoksi. Siinä ei silti saa olla paloja, joita ei voisi pureskella.

”Ei tämä ole rakettitiedettä. Vaikeampaa oli alussa selvittää, mistä Helsingissä saa siansuolia, rasvaa ja laadukasta lihaa.”

Vilisics tekee useiden maiden tyypillisiä makkaroita, joiden skaala yltää unkarilaisen tulisen paprikamakkaran ja italialaisen salsiccian kautta esimerkiksi filippiiniläiseen makkaraan, jossa on tulisuutta, makeutta ja suolaisuutta.

Rajoituksensa keittiössä hyvin tunteva Vilisics ei edes kuvittele olevansa oikea chef. Silti hän on koemielessä luonut esimerkiksi fasaanimakkaran. Hinnan vuoksi sille ei vain ole kysyntää.

”Voisin tehdä makkaraa vaikka eettisesti jousella reilussa kamppailussa tapetusta yksisarvisesta. Sitä pyytävän pitää kuitenkin varautua kovaan hintaan”, hän heittää puhuessaan työn kannattavuuden suhteesta makkaroiden laatuun.

Vilisicsin makkarat nousivat otsikoihin viime elokuussa, kun paprikamakkara voitti Stadin paras makkara -kilpailun. Kaksi muutakin hänen makkaraansa pääsi 10 parhaan joukkoon. Vilisics sanoo tuntevansa ylpeyttä tuotteistaan.

”Tämä on uusi identiteettini.”

Entinen identiteetti olikin ihan muuta. Suomeen vuonna 2011 asettunut perheenisä on koulutukseltaan ympäristötieteiden tohtori. Töitä hän teki aiemmin biologina ja kaupunkiekologian tutkijana yliopistoissa Unkarissa ja Suomessa.

Vilisicsillä oli myös työhuone Helsingin yliopistolla, kunnes parin vuoden jälkeen apurahat loppuivat. Hirvittikö tilanne?

”Ei. Omahyväisesti uskoin, että monien julkaisujeni ja oppiarvoni turvin en jäisi työttömäksi vaan saisin taas apu- tai tutkimusrahaa.”

Sitä odotellessa hän teki vuoden töitä palkatta. Sitten oli hakeuduttava puistotöihin. Seitsemän kuukautta pensasaitoja leikeltyään hänelle selvisi, että moottorisahan ja muiden painavien työkalujen heiluttelu oli varsin kuluttavaa. Silloin Vilisics otti askeleen, jota hallituskin toivoo työttömiltä. Hän ryhtyi yrittäjäksi. Päätöstä helpotti se innostava palaute, jota hän oli saanut pitäessään gulassikurssia sekä tehdessään ystävilleen ja Ravintolapäivänä makkaroita.

Vilisicsin suomalaista vaimoa eivät makkaraideat aluksi ilahduttaneet. ”Olihan hän avioitunut biologin kanssa, joka tuijotteli mikroskooppiin. Kun hän lisäksi kantoi huolta ympäristö- ja terveyskysymyksistä ja lihansyönnistä, makkara oli kuin antiteesi tuolle kaikelle.”

Vilisics arvelee kilpailuvoiton kääntäneen vaimonsa pään, sillä hän auttoi miestään todella paljon yrityksen alkuvaiheessa. Nykyisin liiketointa tukee taustalle löytynyt sijoittaja.

Vilisics haaveilee, että voisi tulevaisuudessa laajentaa vaikka juustojen ja muidenkin elintarvikkeiden valmistukseen.

Vaikka yrittäjän arki ei aina ole huoletonta, hän ei valita. Hän on jo nähnyt, että kova työ auttaa maksamaan laskut ja pitää yrittäjän jotenkin pinnalla.

Hymy kasvoillaan hän pohtii:

”Minusta se on ihan hyvä saavutus ulkomaalaiselta, jolla on vain rajallinen suomentaito.”

Ruokayllätykset Suomessa

1 Kaljavelli

”Perinneruoka, johon tutustuin Lapualla. Todellinen ruokien ufo, jonka sisältöä ja makua on mahdoton arvata. Ulkonäkökin on minusta luotaantyöntävä.”

2 Mämmi

”Tämä on klisee, mutta kesti vuosia ennen kuin opin todella arvostamaan mämmiä. Minusta on erikoista, että monet haluavat peittää sen maun kermalla, maidolla tai millä tahansa.”

3 Lohipasta

”Tämä lounaspaikkojen pohjanoteeraus on yleensä ylikypsän pastan ja lohipalojen mössöä ilman tekstuuria tai erityisiä makuja. Miksi hyvistä raaka-aineista tehdään tällaista?”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Yrittäjyys
  • Yrittäminen
  • Pienyrittäjät
  • Elintarvikkeet
  • Helsinki

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

    2. 2

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    3. 3

      Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

    4. 4

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    5. 5

      Palkittu kirjailija: Robotit ja tekoäly vievät vääjäämättä valkokaulustyöt eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa – Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina?

    6. 6

      Rautatieaseman kivimiespatsaat puettiin Kiss-naamioihin – Rockyhtye esiintyy Helsingissä ensi viikolla

    7. 7

      Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

    8. 8

      Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

    9. 9

      Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

    10. 10

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    11. Näytä lisää
    1. 1

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    2. 2

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    3. 3

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    4. 4

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    5. 5

      Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

    6. 6

      Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

    7. 7

      Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

    8. 8

      Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

    9. 9

      Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

    10. 10

      Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    2. 2

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    3. 3

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    4. 4

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    5. 5

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    6. 6

      Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

    7. 7

      Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

    8. 8

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    9. 9

      Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

    10. 10

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    11. Näytä lisää