Valikko
Ihmiset

Ferenc Vilisics oli työtön tohtori, kunnes ryhtyi tekemään makkaraa Helsingissä

”Suomalaiset arvostavat laadukkaita makkaroita”, sanoo Unkarista Suomeen kotiutunut Vilisics

”Vielä viime kesänä tämä muistutti kaatopaikkaa”, sanoo Ferenc Vilisics, 37, esitellessään työtilaansa Pursimiehenkadulla.

Aiemmin se oli erään tunnetun rockmuusikon studio. Nyt ilmassa voi aistia tuoreen lihan ja mausteiden tuoksua.

Askeettisen mutta siistin etuhuoneen sisäikkunasta näkyy keittiöön, joka on puoli vuotta toimineen Feri’s Sausages -firman keskipiste. Siellä makkara­prässin äärellä häärii työkokeiluun tullut unkarilainen elintarvikeinsinööri Brigitta Toth.

Vilisics sanoo näkymää poikkeukselliseksi. ”Yleensä tämä on vain yhden miehen show, kun minä haen Tukkutorilta raaka-aineet, teen makkarat ja hoidan pakkauksen ja kuljetukset.”

Täällä valmistuu viikoittain 130–150 kiloa vain kotimaisesta lihasta käsintehtyjä makkaroita. Monet asiakkaat tilaavat niitä suoraan firman Facebook-sivulta ja noutavat ne itse.

Vilisics hyödyntää myös Facebookissa toimivia reilun kuluttamisen Reko-lähiruokarenkaita, jotka tuovat tuottajia ja kuluttajia yhteen. ”Kun teen makkaroita vain tilausten mukaan, mitään ei mene hukkaan”, hän täsmentää.

Unkarin keskiosan Székesfehérvárista kotoisin oleva Vilisics puhuu rennosti makkaranteosta, vaikka hän selvästikin ottaa sen vakavasti. Tärkeää on löytää makkaraan sopiva rasvan ja suolan suhde. Lihaakaan ei pidä jauhaa liian hienoksi. Siinä ei silti saa olla paloja, joita ei voisi pureskella.

”Ei tämä ole rakettitiedettä. Vaikeampaa oli alussa selvittää, mistä Helsingissä saa siansuolia, rasvaa ja laadukasta lihaa.”

Vilisics tekee useiden maiden tyypillisiä makkaroita, joiden skaala yltää unkarilaisen tulisen paprikamakkaran ja italialaisen salsiccian kautta esimerkiksi filippiiniläiseen makkaraan, jossa on tulisuutta, makeutta ja suolaisuutta.

Rajoituksensa keittiössä hyvin tunteva Vilisics ei edes kuvittele olevansa oikea chef. Silti hän on koemielessä luonut esimerkiksi fasaanimakkaran. Hinnan vuoksi sille ei vain ole kysyntää.

”Voisin tehdä makkaraa vaikka eettisesti jousella reilussa kamppailussa tapetusta yksisarvisesta. Sitä pyytävän pitää kuitenkin varautua kovaan hintaan”, hän heittää puhuessaan työn kannattavuuden suhteesta makkaroiden laatuun.

Vilisicsin makkarat nousivat otsikoihin viime elokuussa, kun paprikamakkara voitti Stadin paras makkara -kilpailun. Kaksi muutakin hänen makkaraansa pääsi 10 parhaan joukkoon. Vilisics sanoo tuntevansa ylpeyttä tuotteistaan.

”Tämä on uusi identiteettini.”

Entinen identiteetti olikin ihan muuta. Suomeen vuonna 2011 asettunut perheenisä on koulutukseltaan ympäristötieteiden tohtori. Töitä hän teki aiemmin biologina ja kaupunkiekologian tutkijana yliopistoissa Unkarissa ja Suomessa.

Vilisicsillä oli myös työhuone Helsingin yliopistolla, kunnes parin vuoden jälkeen apurahat loppuivat. Hirvittikö tilanne?

”Ei. Omahyväisesti uskoin, että monien julkaisujeni ja oppiarvoni turvin en jäisi työttömäksi vaan saisin taas apu- tai tutkimusrahaa.”

Sitä odotellessa hän teki vuoden töitä palkatta. Sitten oli hakeuduttava puistotöihin. Seitsemän kuukautta pensasaitoja leikeltyään hänelle selvisi, että moottorisahan ja muiden painavien työkalujen heiluttelu oli varsin kuluttavaa. Silloin Vilisics otti askeleen, jota hallituskin toivoo työttömiltä. Hän ryhtyi yrittäjäksi. Päätöstä helpotti se innostava palaute, jota hän oli saanut pitäessään gulassikurssia sekä tehdessään ystävilleen ja Ravintolapäivänä makkaroita.

Vilisicsin suomalaista vaimoa eivät makkaraideat aluksi ilahduttaneet. ”Olihan hän avioitunut biologin kanssa, joka tuijotteli mikroskooppiin. Kun hän lisäksi kantoi huolta ympäristö- ja terveyskysymyksistä ja lihansyönnistä, makkara oli kuin antiteesi tuolle kaikelle.”

Vilisics arvelee kilpailuvoiton kääntäneen vaimonsa pään, sillä hän auttoi miestään todella paljon yrityksen alkuvaiheessa. Nykyisin liiketointa tukee taustalle löytynyt sijoittaja.

Vilisics haaveilee, että voisi tulevaisuudessa laajentaa vaikka juustojen ja muidenkin elintarvikkeiden valmistukseen.

Vaikka yrittäjän arki ei aina ole huoletonta, hän ei valita. Hän on jo nähnyt, että kova työ auttaa maksamaan laskut ja pitää yrittäjän jotenkin pinnalla.

Hymy kasvoillaan hän pohtii:

”Minusta se on ihan hyvä saavutus ulkomaalaiselta, jolla on vain rajallinen suomentaito.”

Ruokayllätykset Suomessa

1 Kaljavelli

”Perinneruoka, johon tutustuin Lapualla. Todellinen ruokien ufo, jonka sisältöä ja makua on mahdoton arvata. Ulkonäkökin on minusta luotaantyöntävä.”

2 Mämmi

”Tämä on klisee, mutta kesti vuosia ennen kuin opin todella arvostamaan mämmiä. Minusta on erikoista, että monet haluavat peittää sen maun kermalla, maidolla tai millä tahansa.”

3 Lohipasta

”Tämä lounaspaikkojen pohjanoteeraus on yleensä ylikypsän pastan ja lohipalojen mössöä ilman tekstuuria tai erityisiä makuja. Miksi hyvistä raaka-aineista tehdään tällaista?”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Yrittäjyys
  • Yrittäminen
  • Pienyrittäjät
  • Elintarvikkeet
  • Helsinki

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

    2. 2

      Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

    3. 3

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    4. 4

      Trump piti puheen 40 000 partiolaiselle – niin tiedotusvälineet, Washingtonin päättäjät kuin Obamakin saivat taas kuulla kunniansa

    5. 5

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    6. 6

      Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

    7. 7

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    8. 8

      Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

    9. 9

      Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

    10. 10

      Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    2. 2

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    3. 3

      Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

    4. 4

      Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

    5. 5

      Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

    6. 6

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    7. 7

      Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

    8. 8

      Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

    9. 9

      Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

    10. 10

      Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

    2. 2

      Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

    3. 3

      Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

    4. 4

      Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

    5. 5

      Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

    6. 6

      Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

    7. 7

      ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

    8. 8

      Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

    9. 9

      Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

    10. 10

      Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

    11. Näytä lisää