Ihmiset

Valikko
Ihmiset

Ferenc Vilisics oli työtön tohtori, kunnes ryhtyi tekemään makkaraa Helsingissä

”Suomalaiset arvostavat laadukkaita makkaroita”, sanoo Unkarista Suomeen kotiutunut Vilisics

”Vielä viime kesänä tämä muistutti kaatopaikkaa”, sanoo Ferenc Vilisics, 37, esitellessään työtilaansa Pursimiehenkadulla.

Aiemmin se oli erään tunnetun rockmuusikon studio. Nyt ilmassa voi aistia tuoreen lihan ja mausteiden tuoksua.

Askeettisen mutta siistin etuhuoneen sisäikkunasta näkyy keittiöön, joka on puoli vuotta toimineen Feri’s Sausages -firman keskipiste. Siellä makkara­prässin äärellä häärii työkokeiluun tullut unkarilainen elintarvikeinsinööri Brigitta Toth.

Vilisics sanoo näkymää poikkeukselliseksi. ”Yleensä tämä on vain yhden miehen show, kun minä haen Tukkutorilta raaka-aineet, teen makkarat ja hoidan pakkauksen ja kuljetukset.”

Täällä valmistuu viikoittain 130–150 kiloa vain kotimaisesta lihasta käsintehtyjä makkaroita. Monet asiakkaat tilaavat niitä suoraan firman Facebook-sivulta ja noutavat ne itse.

Vilisics hyödyntää myös Facebookissa toimivia reilun kuluttamisen Reko-lähiruokarenkaita, jotka tuovat tuottajia ja kuluttajia yhteen. ”Kun teen makkaroita vain tilausten mukaan, mitään ei mene hukkaan”, hän täsmentää.

Unkarin keskiosan Székesfehérvárista kotoisin oleva Vilisics puhuu rennosti makkaranteosta, vaikka hän selvästikin ottaa sen vakavasti. Tärkeää on löytää makkaraan sopiva rasvan ja suolan suhde. Lihaakaan ei pidä jauhaa liian hienoksi. Siinä ei silti saa olla paloja, joita ei voisi pureskella.

”Ei tämä ole rakettitiedettä. Vaikeampaa oli alussa selvittää, mistä Helsingissä saa siansuolia, rasvaa ja laadukasta lihaa.”

Vilisics tekee useiden maiden tyypillisiä makkaroita, joiden skaala yltää unkarilaisen tulisen paprikamakkaran ja italialaisen salsiccian kautta esimerkiksi filippiiniläiseen makkaraan, jossa on tulisuutta, makeutta ja suolaisuutta.

Rajoituksensa keittiössä hyvin tunteva Vilisics ei edes kuvittele olevansa oikea chef. Silti hän on koemielessä luonut esimerkiksi fasaanimakkaran. Hinnan vuoksi sille ei vain ole kysyntää.

”Voisin tehdä makkaraa vaikka eettisesti jousella reilussa kamppailussa tapetusta yksisarvisesta. Sitä pyytävän pitää kuitenkin varautua kovaan hintaan”, hän heittää puhuessaan työn kannattavuuden suhteesta makkaroiden laatuun.

Vilisicsin makkarat nousivat otsikoihin viime elokuussa, kun paprikamakkara voitti Stadin paras makkara -kilpailun. Kaksi muutakin hänen makkaraansa pääsi 10 parhaan joukkoon. Vilisics sanoo tuntevansa ylpeyttä tuotteistaan.

”Tämä on uusi identiteettini.”

Entinen identiteetti olikin ihan muuta. Suomeen vuonna 2011 asettunut perheenisä on koulutukseltaan ympäristötieteiden tohtori. Töitä hän teki aiemmin biologina ja kaupunkiekologian tutkijana yliopistoissa Unkarissa ja Suomessa.

Vilisicsillä oli myös työhuone Helsingin yliopistolla, kunnes parin vuoden jälkeen apurahat loppuivat. Hirvittikö tilanne?

”Ei. Omahyväisesti uskoin, että monien julkaisujeni ja oppiarvoni turvin en jäisi työttömäksi vaan saisin taas apu- tai tutkimusrahaa.”

Sitä odotellessa hän teki vuoden töitä palkatta. Sitten oli hakeuduttava puistotöihin. Seitsemän kuukautta pensasaitoja leikeltyään hänelle selvisi, että moottorisahan ja muiden painavien työkalujen heiluttelu oli varsin kuluttavaa. Silloin Vilisics otti askeleen, jota hallituskin toivoo työttömiltä. Hän ryhtyi yrittäjäksi. Päätöstä helpotti se innostava palaute, jota hän oli saanut pitäessään gulassikurssia sekä tehdessään ystävilleen ja Ravintolapäivänä makkaroita.

Vilisicsin suomalaista vaimoa eivät makkaraideat aluksi ilahduttaneet. ”Olihan hän avioitunut biologin kanssa, joka tuijotteli mikroskooppiin. Kun hän lisäksi kantoi huolta ympäristö- ja terveyskysymyksistä ja lihansyönnistä, makkara oli kuin antiteesi tuolle kaikelle.”

Vilisics arvelee kilpailuvoiton kääntäneen vaimonsa pään, sillä hän auttoi miestään todella paljon yrityksen alkuvaiheessa. Nykyisin liiketointa tukee taustalle löytynyt sijoittaja.

Vilisics haaveilee, että voisi tulevaisuudessa laajentaa vaikka juustojen ja muidenkin elintarvikkeiden valmistukseen.

Vaikka yrittäjän arki ei aina ole huoletonta, hän ei valita. Hän on jo nähnyt, että kova työ auttaa maksamaan laskut ja pitää yrittäjän jotenkin pinnalla.

Hymy kasvoillaan hän pohtii:

”Minusta se on ihan hyvä saavutus ulkomaalaiselta, jolla on vain rajallinen suomentaito.”

Ruokayllätykset Suomessa

1 Kaljavelli

”Perinneruoka, johon tutustuin Lapualla. Todellinen ruokien ufo, jonka sisältöä ja makua on mahdoton arvata. Ulkonäkökin on minusta luotaantyöntävä.”

2 Mämmi

”Tämä on klisee, mutta kesti vuosia ennen kuin opin todella arvostamaan mämmiä. Minusta on erikoista, että monet haluavat peittää sen maun kermalla, maidolla tai millä tahansa.”

3 Lohipasta

”Tämä lounaspaikkojen pohjanoteeraus on yleensä ylikypsän pastan ja lohipalojen mössöä ilman tekstuuria tai erityisiä makuja. Miksi hyvistä raaka-aineista tehdään tällaista?”

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • yrittäjyys
  • Yrittäminen
  • Pienyrittäjät
  • Elintarvikkeet
  • Helsinki

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää

    Luetuimmat

    1. 1

      Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

    2. 2

      Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

    3. 3

      Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

    4. 4

      44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

    5. 5

      Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

    6. 6

      Vastasyntyneen imettäminen on kokopäivätyötä – seksi ei ole päällimmäisenä mielessä

    7. 7

      Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

    8. 8

      Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

    9. 9

      Oaklandin tulipalon uhrien joukossa myös suomalainen – kuolleita löytynyt jo 36

    10. 10

      Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

    2. 2

      Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

    3. 3

      Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

    4. 4

      Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

    5. 5

      Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

    6. 6

      Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

    7. 7

      Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

    8. 8

      Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

    9. 9

      Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

    10. 10

      Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

    2. 2

      Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

    3. 3

      Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

    4. 4

      Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

    5. 5

      Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

    6. 6

      Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

    7. 7

      HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

    8. 8

      Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

    9. 9

      Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

    10. 10

      Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

    11. Näytä lisää