Ihmiset    |   Kuolleet

Laajasti tunnettu miestutkija

Arto Jokinen 1964–2016

Miestutkija Arto Jokinen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 19. helmikuuta. Hän oli 51-vuotias, syntynyt 19. marraskuuta 1964 Järvenpäässä.

Jokinen valmistui Tampereen yliopistosta filosofian lisensiaatiksi 1999. Tutkintoon vaadittavat jatko-opinnot hän suoritti naistutkimuksesta. Naistutkimukseen, ja sen myötä miestutkimukseen, tutustuminen oli käänteentekevää hänen uralleen. Kysymykset sukupuolesta ja erityisesti mieheydestä ja maskuliinisuudesta eivät jättäneet häntä enää rauhaan.

Tutkijana Jokinen oli suomalaisen miestutkimuksen tärkeimpiä ellei tärkein vaikuttaja. Hänen lisensiaatintyöhönsä perustuva Panssaroitu maskuliinisuus – väkivaltaisen miehen representaatioita suomalaisessa kulttuurissa (2000) sekä hänen toimittamansa antologiat Mies ja muutos (1999) ja Yhdestä puusta (2003) pysyivät suomalaisen miestutkimuksen keskeisinä perusteoksina.

Miestutkija Jokinen oli laajalle yleisölle tuttu myös tiedotusvälineistä, joissa hän taajaan kommentoi miehiin ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä. Vuonna 2007 hän oli perustamassa Suomen Miestutkimuksen Seuraa, ja toimi sen puheenjohtajana vuodesta 2012. Jo vuonna 2002 hänelle oli myönnetty TANE:n Miehen työ -palkinto kriittisen miestutkimuksen edistämisestä.

Sosiaali- ja terveysministe­riön tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa Jokinen työskenteli ensimmäistä kertaa 1999 edistämässä ja koordinoimassa miestutkimusta, ja jälleen vuodesta 2009 TANE:n Miesjaoston sihteerinä.

Kesällä 2015 Jokinen iloitsi siitä, että hän saattoi palata jatkamaan työn alla ollutta väitöskirjaansa. Hän itse piti tätä soturiuden ja mieheyden kulttuurisen kuvan suhteita käsittelevää työtä tärkeimpänä teoksenaan. Sitä tehdessään hän työsti myös omaa ristiriitaista suhdettaan sotaan ja väkivaltaan. Yhtäältä Jokinen oli vakaumuksellinen aseistakieltäytyjä, jolla oli musta vyö aikidossa, toisaalta hän tutki sotaa ja sotureita.

Samalla ristiriitaisuus oli Jokiselle myös tuttua, sillä hänen suhteensa omaan maskuliinisuuteensa oli sekin monisärmäinen: sen lisäksi, että hän tutki mieheyttä ja maskuliinisuutta akateemisesti, hän teki käytännön löytöretkiä naisellisuuteen ristiinpukeutumalla.

Jokisen luoma Mia Li Moon -hahmo esiintyi erilaisissa burleski-tapahtumissa, sittemmin myös Jeena and Her Sweethearts -yhtyeen kanssa. Jokinen pääsi toteuttamaan itselleen ominaista rohkeutta ja toimintatarmoa myös tamperelaisessa fetissi- ja BDSM-yhdistyksessä, jonka kukoistuksesta hän vastasi tapahtumien ja seminaaritilaisuuksien järjestäjänä.

Arto Jokinen oli avulias ja sydämellinen persoona, joka ei antanut terveydellisten huoliensa varjostaa läheistensä elämää. Äkillinen kuolema kesken väitöskirjan viimeistelyn olikin siksi ankara isku Jokisen läheisille ja ystäville.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää