Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Posetiivi soi muistisairaiden puolesta

Kalevi Suojanen oli omaishoitaja viisitoista vuotta. Nyt hän musisoi tukeakseen muistityötä.

Kun vihreään frakkiin pukeutunut Kalevi Suojanen veivaa saksalaisen posetiivikaunottaren kampea, kajahtaa urkupillistöstä pontevasti ilmoille Säkkijärven polkka.

Posetiivimusiikki saa Mannerheimintietä rämpivien ohikulkijoiden suupielet nousemaan. Kolme lelumarakattia vartioi posetiivarin rahalipasta, johon moni tipauttaa ohi mennessään kolikon. Suojanen ojentaa lahjoittajille onnenlehden, eli lipukkeen, jossa on mukava värssy.

”Posetiivarit keräsivät jo 1700-luvulla rahaa esimerkiksi markkinoilla”, Suojanen, taiteilijanimeltään Sir Väinämö, kertoo.

Marakatti oli posetiivarin apuna keräämässä kuulijoiden antamat rahat. Vastalahjana annettu onnenlehti sisälsi perinteisesti pienen ennustuksen.

Suojasen, 71, voi bongata soittamasta toreilta, enimmäkseen ex tempore -meiningillä. Viime kesänä hän esiintyi muiden muassa Seinäjoen tangomarkkinoilla. Hän soittaa paitsi omaksi huvikseen – hänelle posetiivin soittaminen on ”aivojen golfia” – mutta myös kerätäkseen rahaa muistisairaiden ja heidän läheistensä auttamiseksi Muistiliitto ry:lle.

”Haluan näin kiittää kaikkia minua ja Alzheimeria sairastanutta vaimoani auttaneita.”

Suojanen oli vuonna 2009 kuolleen Maire-vaimonsa omaishoitaja 15 vuotta. Ensimmäinen merkki siitä, että liitossa on ylimääräinen vieras, tuli, kun taidegalleriaa pitänyt Maire kysyi mieheltään, pitikö hänen asiakkaalta rahaa saadessaan antaa vai saada kuitti.

Vaimon vasta 56-vuotiaana saama Alzheimer-diagnoosi oli Suojasen mukaan kuin pieni kuolema. Taistelu ”herra Alzheimeria” vastaan kuitenkin yhdisti paria.

”Rakkaus kuitenkin vain syveni ja nauroimme paljon. Erään muistisairaille ja heidän läheisilleen järjestetyn valmennuskurssin alkaessa Maire tokaisi minulle: ’Kyllä minä tätä Alzheimeria pystyn yksin kotonakin sairastamaan, en minä siihen kursseja tarvitse’.”

Omaishoitajaksi ryhtyminen oli Suojaselle itsestäänselvyys. Hän kävi sen ohessa pitkään myös täysipäiväisesti töissä. Juridiikkaa opiskellut kauppatieteiden maisteri opetti muun muassa Suomen Liikemiesten kauppaopistossa ja Haaga-Heliassa.

”En tainnut ihan tunnistaa omaa uupumustani, ja töitä alkoi jäädä rästiin. Yritin rakentaa turvaverkkoa, mutta moni läheinen jäi. Ehkä sairaus säikäytti heitä liikaa.”

Onneksi on muistisairaiden omaisten tukiverkostoja. Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ja kymmeniätuhansia omaishoitajia. Tarjolla on päivähoitopalveluita ja omaishoitaja on oikeutettu myös lomiin.

Suojanen tietää, että huono omatunto on omaishoitajan pysyvä vieras. ”Jos omaishoitaja sanoo, ettei ole kertaakaan menettänyt hermojaan, se ei pidä paikkaansa”, Suojanen sanoo.

”Totta kai se hermostuttaa, kun kysytään viiden minuutin välein, mitä kello on. Mutta siinä kohtaa pitää olla armollinen niin itselle kuin sairaalle ihmiselle. Ei muistisairas kenellekään pahaa halua.”

Hänen mielestään sairaita väheksytään liian helposti. Sairas voi olla hyvinkin fiksu, vaikkei sitä osaa enää sanoin ilmaista.

”Maire nautti viimeiseen asti kauneudesta ja osoitti minulle rakkautta ja kiitollisuutta silittelemällä minua, vaikkei hän enää loppuvaiheessa osannut puhua tai kävellä.”

Kalevi ja Maire Suojasen tarina on tallennettu Tiina Merikannon Ylelle vuonna 2010 tekemään seurantadokumenttiin Pitkät jäähyväiset.

Kansainvälistä Aivoviikkoa vietetään 14.–20.3. muistiliitto.fi

Kalevi Suojanen soittaa Vanhat kaverukset -kappaleen ja kertoo, miten aloitti posetiivin soiton. HS.fi/hstv

Posetiivarin lempikappaleet

1 Säkkijärven polkka

”Hilpeä polkka saa posetiivilla soitettuna sekä minut että yleisön aina hyvälle tuulelle. Säkkijärven polkka on yleisön ykkösencore-toive.”

2 Vanhat kaverukset

”Saksalainen marssi 1800-luvun lopulta on alkuperäiseltä nimeltään Alte Kameraden. Kipparikvartetti lauloi sen aikoinaan Sauvo Puhtilan sanoituksin Vanhat toverit -nimisenä. Soitettiinpa kappale millä nimellä tahansa, se tuo mukanaan ilon ratki riemukkaan.”

3 In the Mood

”Pidän posetiivimusiikin lisäksi big band -musiikista, ja yksi lempikappaleeni on In the Mood. Glenn Millerin tunnetuksi tekemä teos on kaunis, syvä ja harmonisen rauhallinen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muistisairaudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  2. 2

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Paavi puolustaa jälleen siirtolaisia: yksilön turvallisuus menee kansallisen turvallisuuden edelle

  8. 8

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  9. 9

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  10. 10

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää