Ihmiset

Konemies Esa Kotilainen hurmaantui paukkuvien jäiden äänistä

Minimoog-soittimen 1970-luvulla Suomeen tuonut säveltäjä ottaa askelia äänitaiteeseen: ”Tuntuu, että olen musiikintekijänä nyt murrosvaiheessa”

Kuusankoski

Kevätjäät rasahtavat, paukkuvat, pamahtavat ja romahtavat muusikko Esa Kotilaisen Musapaja-studiossa siihen malliin, että kesä on tulossa vääjäämättä myös Kuusankoskelle, Kymijoen Rauhanvirran varrelle.

Mutta kirkkaat, kireät ja kaikuisat jää-äänet eivät ole koneilla tehtyjä, vaikka elektronisoittimiin erikoistuneelta ”konemies” Kotilaiselta sellaista voisi odottaa. Kaikki ovat aitoja, luonnontuotteita. Ja hän on taltioinut ne kaikki itse ”jääniteokseen”, joka on kuultavissa vielä kolme viikkoa Kouvolan taidemuseossa.

”Järven jään alta paljastui uskomattoman hurja soundimaailma, joka on jouduttanut siirtymääni äänitaiteeseen. Tuntuu, että olen musiikintekijänä nyt murrosvaiheessa”, sanoo maanantaina 70 vuotta täyttävä Kotilainen.

Ammattiuransa 1967 aloittanut Kotilainen on ehtinyt sormeilla monenlaisia sähköisiä kosketinsoittimia kymmenissä yhtyeissä ja sadoilla äänilevyillä – rockista iskelmään ja poppiin sekä kansanmusiikista jazziin ja joikuun.

Historiankirjoissa hän on yhä ennen kaikkea se elektronimusiikin kotimainen edelläkävijä, joka toi Suomeen Minimoogin, varhaisen analogisen syntetisaattorin. Hän teki sillä Suomen ensimmäisen syntetisaattorialbumin, Ajatuslapsen. ”Huomasin heti, että Minimoog on oikea soitin, eikä mikään helppo sähköhärpätin tai pelkkä tehostelaite – vaikka se aluksi vain sellaiseksi miellettiin.”

Kotilainen osti matkalaukun kokoisen Minimoogin Saksasta 1973, jolloin hän soitti työkseen tanssimusiikkia Helsingin ja Travemünden väliä liikennöineellä Finnhansalla. Hän maksoi harvinaisesta soittimesta 6 100 Suomen markkaa.

Riskisijoitus kannatti. Uudelle populaarille elektronimusiikille sytykkeen antaneen Minimoogin soundit olivat muotia myös suomalaisissa studioissa. Kotilaisella olikin soittimeen jonkin aikaa monopoli. ”Sain sen avulla paljon studiotöitä ja tein musiikkia myös moniin mainoksiin, jäljittelemällä muun muassa linnun sirkutusääniä.”

Nyt Kotilainen on palannut tähänkin teemaan. Tampereen Kirjastonpuistossa avataan 13. huhtikuuta ääniteos Sähkölintupuisto, jonka linnut hän on soittanut syntetisaattoreilla.

Kotilainen arvelee, että hänen ensimmäinen Minimoog-levytyksensä oli laulaja Frank Robsonin sooloalbumi Robson, joka äänitettiin Helsingissä huhtikuussa 1974. Mutta laajemmin suomalaiset saivat tuntumaa ”syntikan” pulputuksiin ja pörinöihin syksyllä, jolloin tieteiskomedia Viu-hah hah-taja keräsi teattereihin lähes 400 000 katsojaa.

Minimoog-levytyksistä ovat jäänet historiaan silti musiikillisemmat, joita hän teki 1970-luvun huippujen kanssa, kuten Hectorin, Jukka Tolosen ja Wigwamin. Oma huippu on yhä ensimmäinen albumi, Kulttuuritalon studiossa äänitetty sisäavaruudellinen Ajatuslapsi (1977).

Tosin tuoreeltaan se ei herättänyt suuria intohimoja. Levyn julkaisseen Love Recordsin vinyylipainos oli pieni, eikä aikakaan paras mahdollinen. Punkrock peitti jo vanhempien pitkätukkien hämyilevän avaruussuhinan. Ajatuslapsi sai silti pienen legendan siivet, mutta seuraavan sähkölevynsä Turquoise Planetin Kotilainen viimeisteli julkaisuvalmiiksi 32 vuotta myöhemmin.

Sen jälkeen Kotilainen on takonut Kuusankosken Musapajassaan omaa musiikkia enemmän kuin koskaan ja julkaissut myös albumit -51°C, Soivas tehdas, Perhosniitty ja Ulappa.

Erityisen tärkeä niistä on osittain omaelämäkerrallinen Soivas tehdas, jonka musiikki on kirjaimellisesti konemusiikkia: se perustuu Kuusankoskella taltioituihin paperikoneiden ääniin.

Kotilainen olikin oikea taiteilija tähän teollisuushistorialliseen tehtävään, sillä hän varttui perheessä, johon paperinjalostus toi leivän. Isä oli Kymin paperitehtaan kirvesmies, jota pojan piti seurata. ”Menin kansakoulun jälkeen tehtaan ammattikouluun, josta valmistuin koneviilariksi. Kokemus tehtaalla jäi silti yhteen kesään”, kertoo Kotilainen. Ja on nyt tyytyväinen, että jaksoi polkea poikana joka viikko haitari pyörän tarakalla työväenopiston hanuripiiriin.

Sitä paitsi, Kotilaisen levylleen äänittämät paperikoneet on vaiennettu jo romuraudaksi, mutta uskollinen Minimoog soi kuin ennen, ellei paremmin.

Avaruusromua-ohjelmassa soitetaan sunnuntaina tunti Esa Kotilaisen musiikkia, Yle Radio 1 klo 22.05.

Näitä keikkojaen voi unohtaa

1 Ajatuslapsi-levyn live-esitys Kultuuritalolla 1976

”Ehkä elämäni kaoottisin keikka rockyhtye Manin lämmittelijänä. Kaikki mahdollinen oli myöhässä ja soundit aivan kamalat. Onneksi olin jo hieman rutinoitunut keikkasoittaja.”

2 Lillehammerin talviolympialaisten avajaiset 1994

”Hytisin Paroni Paakkunaisen kanssa katsomossa kuuntelemassa nauhaa, jonka olimme tehneet avajaisiin täällä Kuusankoskella. Ja joikaaja Nils-Aslak Valkeapää oli vain joikaavinaan.”

3 Luontoäänitykset Kouvolan Tirvan kylässä 2005

”Muistan, kuinka ihmettelin kuulokkeet päässä Suomen luonnon äänimaailman rikkautta. Lintumetsähän oli aamuyöllä henkeäsalpaava kokemus, aivan kuin sademetsä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elektroninen musiikki
 • Syntymäpäivät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

  6. 6

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

  7. 7

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  8. 8

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  9. 9

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  10. 10

   Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  6. 6

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  7. 7

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää