Valikko
Ihmiset

Jukka-Pekka Saraste: lahjat, kyvyt ja persoona ratkaisevat, ei sukupuoli

Jukka-Pekka Saraste ilahtui: naiset loistavat kapellimestareina ja pojista löytyy taas viulisteja.

Pojat pärjäävät taas viulunsoitossa, Jukka-Pekka Saraste myhäilee. Tänään 60 vuotta täyttävä kapellimestari löysi miespuolisiakin lahjakkuuksia Sibelius-Akatemian opiskelijoista, jotka täydensivät Suomalaista kamariorkesteria juhlakonsertissa Musiikkitalossa viime lauantaina.

Saraste ehti huolestua asiasta johtaessaan Jean Sibelius -orkesterin murrosikäisiä muusikoita. Hänen mielestään tytöt ovat 12–16-vuotiaina näppärämpiä, kun poikien koordinaatiota sekoittaa keskimäärin kovempi pituuskasvu.

”Onneksi meillä on ollut hyvä perinne jousisoittimissa Géza Szilvayn tapaisten intohimoisten pedagogien ansiosta. Samaa tarvittaisiin nyt puhaltimissa.”

Keskustelu sukupuolittui kapellimestarienkin suhteen, ­kun Sarasteen entinen opettaja Jorma Panula epäili vastoin aikaisempia puheitaan naisten sopivuutta Anton Brucknerin tapaisen ”ytyrytinän” johtajiksi.

”Aikansa elänyt aihe. Suomessa on erinomaisia esimerkkejä menestyvistä naispuolisista säveltäjistä ja kapellimestareista. Jos on lahjoja ja kykyjä, instituutiot ovat jo hirveän avoimia.”

Bruckner ei Sarasteen mukaan onnistu monelta mieheltäkään.

”Jokaisella on omat karakterinsa, eikä se mene läheskään aina sukupuolen mukaan. Täytyy löytää erikoisalueita, joissa oma persoonallisuus tulee parhaiten hyödynnettyä. Siitä tässä on kysymys eikä sukupuolesta.”

Saraste nousi nuorena Radion sinfoniaorkesterin kakkosviulujen toiseksi äänenjohtajaksi. Työ jatkui kapellimestarina ja organisoijana.

Saraste järjesteli kamariorkesteri Avantin alkuaikojen rahoitusta Kansallis-Osake-Pankin kanssa ja nosti suomalaista orkesterisoittoa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 1987–2001. Hän perusti Suomalaisen kamariorkesterin, sai sille hyvän sponsorirahoituksen ja jatkaa Tammisaaren kesäkonserttien taiteellisena johtajana.

Jean Sibelius -orkesterin johtajuudesta hän kuitenkin luopui, kun Nordea kertoi hyvissä ajoin lopettavansa sponsoroinnin eikä korvaavaa rahoitusta löytynyt.

”Taide tarvitsee yksityisrahoitustakin”, hän muistuttaa.

Sarasteen mukaan ei voi ajatella, että taide on sirkushuvia, jonka hetki tulee sitten, kun kaikki muu on järjestyksessä.

”Jos ajatellaan, mitä eurooppalaisuus on ja millä voimme puolustaa sitä tulevaisuudessa, niin kyllä taide ja kulttuuri ovat niitä asioita. Nyt on ollut sellaistakin ilmapiiriä, että sivistystä pidetään hoopona”, hän sanoo.

”Eurooppalainen sivistys ei ole hapatusta, vaan kaikkea tärkeää historiasta humanismiin. Se on jotain, josta on oltava perillä. Ja siihen tarvitaan kaikkia, lehdistöä ja politiikkoja myöten.”

Saraste korostaa taidelaitosten tärkeyttä ihmisten hengissä pysymisessä ja hyvinvoinnissa.

”Silti ne voi tappaa yhdellä iskulla. Orkesterin voi lopettaa päivässä, mutta sen rakentaminen kysyy vuosikymmeniä.”

Kansainväliselle uralle on mahtunut ylikapellimestarin tehtävät esimerkiksi Toronton sinfoniaorkesterissa ja Oslon filharmonikoissa. Nyt Saraste on Saksan suurimman yleisradioyhtiön WDR:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Kölnissä.

”Lähdin tekemään saksalaista musiikkia saksalaisorkesterin kanssa. Olemme levyttäneet Bruckneria ja Brahmsia paljon, ja suunnitteilla on Beethovenin sinfonioiden kokonaislevytys. Vähitellen mukaan on tullut myös Sibeliusta ja Nielseniä.”

Seuraava tehtävä on sitouttaa laaja turkkilaisyhteisö entistä enemmän WDR Kölniin.

”Tempaisemme tässä hengessä seuraavassa uudenvuoden Silvester-konsertissa. Kulttuurien kommunikointi täytyy saada alkamaan. Turkkilaisväestö on ollut siellä jo monta sukupolvea.”

Saraste haluaa johtaa tulevaisuudessa entistä enemmän oopperaa. Oletko sattumoisin Suomen Kansallisoopperan seuraava ylikapellimestari?

”Heh heh. En”, Saraste sanoo, mutta tekee kädellään kiintoisan ”siinä ja siinä” -eleen.

Hän ylistää Kansallisoopperan orkesterin työtä taannoisessa Kullervo-produktiossa ja on valmis projekteihin tulevaisuudessakin, jos sopivia aikoja kalenterista löytyy. Saraste vierailee säännöllisesti myös esimerkiksi Lontoon ja Pariisin orkesterien edessä.

Suomen tulevaisuus on pohdituttanut Sarastetta. Kolme vuotta sitten hän sanoi HS:n laajassa haastattelussa, että suomalaiset eivät ole erityisen työteliäitä ja kiroili suomalaisten käpertymistä sisäänpäin.

”Asun nykyisin Zürichissa, ja Suomen asiat olivat enemmän iholla, kun asuin Suomessa”, Suomen taiteilijoiden monivuotinen äyrikuningas sanoo.

”Nyt olen optimisti. Nuorison valtava voima, uusi elämänasenne, globalisaation tajuaminen ja luonteva tapa rakentaa verkostoja on tehnyt vaikutuksen.”

Paras orkesteri, sävellys ja muusikko juuri nyt?

1 ”Suosikkiorkesteri on aina se, jonka kanssa oli aivan erityisen mieliinpainuva esitys. Johdin pitkästä aikaa Brucknerin viidennen sinfonian Oslon filharmonikkojen konsertissa. Tuntui, että siinä saavutettiin jotain erityistä.”

 

2 ”Brucknerin viides sinfonia, edellisestä johtuen.”

 

3 ”Leonidas Kavakos on eräs aikamme suurista viulisteista, ja olen soittanut hänen kanssaan monta konserttia tällä kaudella.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Kapellimestari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  7. 7

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  8. 8

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset– ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  9. 9

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  10. 10

   Ranska vaatii vaihtamaan Olkiluoto-tyyppisen ydinreaktorin paineastian kannen jo voimalan käyttöiän alkumetreillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää