Ihmiset    |   70-vuotias

Frank Robson toi rockiin tuulahduksen 1960-luvun Lontoosta

Pikavisiitille Britanniasta poikennut muusikko imaistiin heti Suomen pieniin popparipiireihin.

Lahti

Ensimmäiset muusikko Frank Robsonin kuulemat suomenkieliset sanat eivät olleet ehkä kaikkein kauneimpia, mutta niiden ilmaisuvoimasta ja merkityksestä ei jäänyt epäselvyyttä.

”Jumalauta, saatana, perkele”, karjaisi nyrkkiä pöytään lyönyt mies lontoolaisessa pubissa uppo-oudolla kielellä, jota Robson ei pystynyt paikallistamaan minnekään.

”Kielistä kiinnostuneena päätin ottaa lievästi juopuneesta seurueesta selvää ja jäin sitten juttelemaan”, muistelee Robson viidenkymmenen vuoden takaisin kohtaamista, joka johdatti hänet lopulta Suomeen.

”Meidän bändimme kiertue loppui syksyllä 1967 odottamatta Tukholmaan. Soitin sieltä päähänpistosta Lontoossa saamaani helsinkiläiseen numeroon.”

Ajoitus oli paras mahdollinen, sillä Suomessa oli juuri kysyntää englantia äidinkielenään puhuvista rockmuusikoista, joilla oli ensi käden kokemusta Lontoosta, 1960-luvun popkulttuurin ja nuorisomuodin keskuksesta.

”Suomalaisten taito puhua englantia oli tuolloin toinen, melko matalalla tasolla. Ja tietysti maa oli muutenkin aika erilainen, suorastaan kulttuurisokki.”

Pikavisiitille poikennut lontoolainen Robson – laulaja, lauluntekijä, kosketinsoittaja – imaistiin nopeasti Helsingin pieniin, vielä omaa ilmaisuaan etsiviin popparipiireihin.

Robsonin ensimmäinen suomalainen yhtye oli 1967 perustettu Mosaic, johon hänet napattiin laulajaksi soolouralle pikaisesti lähteneen Kirill Babitzin eli Kirkan tilalle.

Se ei ollut pitkäaikainen yritys, mutta tarjosi Robsonille tilaisuuden näyttää kykyjä myös lauluntekijänä: kokoonpanon ­ainoaksi levytykseksi jääneen harvinaisen singlen (1968) molemmat puolet olivat hänen ­aikaansaannoksiaan.

Seuraavakin työtehtävä oli paikkaus. Robson pyydettiin Suomeen jo aikaisemmin tulleen maanmiehensä Jim Pembroken korvaajaksi ykkösyhtye Blues Sectioniin, jonka laulusolistina Robson levytti 1968 myös kaksi kappaletta.

Mutta kesän tiiviin, viitisenkymmentä keikkaa sisältäneen kiertueen jälkeen Blues Section hajosi. Robson palasi kotiin Lontooseen.

”Ajattelin, että olipa ihan kiinnostava ja kiva keikka tämä vuosi oudossa Suomessa, josta en tiennyt ennakkoon mitään”, Robson sanoo ja nauraa.

Nyt tiedämme, että ensimmäinen käynti oli vasta alkusoitto.

Jo vuoden kuluttua Robson kärtettiin palaamaan laulajaksi ja lauluntekijäksi perusteilla olevaan Tasavallan Presidenttiin, jonka alkuperäisessä kokoon­panossa soittivat saksofonisti Juhani Aaltonen, rumpali Vesa Aaltonen, basisti Måns Ground­stroem ja kitaristi Jukka Tolonen.

Hetken aikaa Suosikki-lehden Karvapäägalleria-palstaa hallitsikin kaksi kunnianhimoista ja tyylillään erottuvaa rockyhtyettä, joiden uskottavuutta korotti aito lontoolainen poppari. Robson tietysti Tasavallan Presidentin ja hänen ikätoverinsa Jim Pembroke sen kilpailijan Wigwamin.

Robsonin uralla ”Pressa” oli silti ohimenevä vaihe, sillä tiet erkanivat hänen tahtomattaan ennen kolmatta, Love Recordsin julkaisemaa Lambertland-levyä (1972).

Epäonnista oli, että yhtye teki samana vuonna uudella suomalaisella laulajallaan kor­kean profiilin keikkoja juuri Englannissa, mutta maailman valloitus jäi tulevien polvien toteutettavaksi.

Erotettu Robson sai tosin toisen mahdollisuuden, sillä alkuperäiset ”pressat” palasivat yhteen 1999 ja tekivät vielä kun­nioitettavan studioalbumin (2006), jonka kappaleet olivat Tolosen ja Robsonin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tänään 70 vuotta täyttävä Robson on joksikin aikaa laulunsa laulanut. Hän sairastui syksyllä 2013 nielusyöpään, josta on tervehtynyt vähitellen monien vaikeuden leikkauksen jälkeen. Mutta ääni ei ole entinen.

”Se on jossakin Joe Cockerin ja Louis Armstrongin välimaastossa eli aika raspi”, sanoo Lahteen vaimonsa kanssa asettunut Robson, joka keikkaili eri yh­tyeissä aina sairastumiseensa saakka. Hän ei ole kadottanut silti intoa musiikkiin ja toivoo tekevänsä ainakin yhden levyn.

Robsonia ilahduttaa myös, että Svart Records julkaisee hänen unohdetut, kadotetut ja laadukkaat varhaiset sooloalbuminsa Robson (1974) ja Stay Awhile (1976) ensi syksynä vihdoinkin uudelleen. Svart kokoaa lisäksi yhdelle levylle Robsonin vanhat harvinaiset singlet, kaikkiaan neljätoista eri kappaletta.

”Olen tietysti iloinen omasta puolestani, mutta aivan erityisesti muiden, mukana olevien muusikkojen. Tämä työ ei ole sooloilua.”

Katso kuvakooste Frank Robsonin urasta osoitteessa hs.fi.

Parhaita syitä pysyä Suomessa

1 Luonto

”Suomen ainutlaatuinen ja monimuotoinen luonto on syventänyt suhdettani sekä Suomeen että suomalaisiin. Sanoisin, että pitäkää luonnosta oikein hyvää huolta.”

2 Kulttuuri

”Ensimmäisellä käynnilläni 1967 Suomi tuntui kulttuurisesti kivikautiselta. Kehitys on ollut sen jälkeen valtavaa esimerkiksi musiikissa, tai melkein millä tahansa alalla.”

3 Jääkiekko

”Minusta on tullut vaimoni ansiosta vähitellen täysi jääkiekkohullu – se on peli, josta en tiennyt Englannissa mitään. Mutta varsinaista suosikkijoukkuetta minulla ei ole. Hyvä peli on aina hyvä peli.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

  6. 6

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

  7. 7

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  8. 8

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  9. 9

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  10. 10

   Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  6. 6

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  7. 7

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää