Valikko
Ihmiset    |   70-vuotias

Frank Robson toi rockiin tuulahduksen 1960-luvun Lontoosta

Pikavisiitille Britanniasta poikennut muusikko imaistiin heti Suomen pieniin popparipiireihin.

Lahti

Ensimmäiset muusikko Frank Robsonin kuulemat suomenkieliset sanat eivät olleet ehkä kaikkein kauneimpia, mutta niiden ilmaisuvoimasta ja merkityksestä ei jäänyt epäselvyyttä.

”Jumalauta, saatana, perkele”, karjaisi nyrkkiä pöytään lyönyt mies lontoolaisessa pubissa uppo-oudolla kielellä, jota Robson ei pystynyt paikallistamaan minnekään.

”Kielistä kiinnostuneena päätin ottaa lievästi juopuneesta seurueesta selvää ja jäin sitten juttelemaan”, muistelee Robson viidenkymmenen vuoden takaisin kohtaamista, joka johdatti hänet lopulta Suomeen.

”Meidän bändimme kiertue loppui syksyllä 1967 odottamatta Tukholmaan. Soitin sieltä päähänpistosta Lontoossa saamaani helsinkiläiseen numeroon.”

Ajoitus oli paras mahdollinen, sillä Suomessa oli juuri kysyntää englantia äidinkielenään puhuvista rockmuusikoista, joilla oli ensi käden kokemusta Lontoosta, 1960-luvun popkulttuurin ja nuorisomuodin keskuksesta.

”Suomalaisten taito puhua englantia oli tuolloin toinen, melko matalalla tasolla. Ja tietysti maa oli muutenkin aika erilainen, suorastaan kulttuurisokki.”

Pikavisiitille poikennut lontoolainen Robson – laulaja, lauluntekijä, kosketinsoittaja – imaistiin nopeasti Helsingin pieniin, vielä omaa ilmaisuaan etsiviin popparipiireihin.

Robsonin ensimmäinen suomalainen yhtye oli 1967 perustettu Mosaic, johon hänet napattiin laulajaksi soolouralle pikaisesti lähteneen Kirill Babitzin eli Kirkan tilalle.

Se ei ollut pitkäaikainen yritys, mutta tarjosi Robsonille tilaisuuden näyttää kykyjä myös lauluntekijänä: kokoonpanon ­ainoaksi levytykseksi jääneen harvinaisen singlen (1968) molemmat puolet olivat hänen ­aikaansaannoksiaan.

Seuraavakin työtehtävä oli paikkaus. Robson pyydettiin Suomeen jo aikaisemmin tulleen maanmiehensä Jim Pembroken korvaajaksi ykkösyhtye Blues Sectioniin, jonka laulusolistina Robson levytti 1968 myös kaksi kappaletta.

Mutta kesän tiiviin, viitisenkymmentä keikkaa sisältäneen kiertueen jälkeen Blues Section hajosi. Robson palasi kotiin Lontooseen.

”Ajattelin, että olipa ihan kiinnostava ja kiva keikka tämä vuosi oudossa Suomessa, josta en tiennyt ennakkoon mitään”, Robson sanoo ja nauraa.

Nyt tiedämme, että ensimmäinen käynti oli vasta alkusoitto.

Jo vuoden kuluttua Robson kärtettiin palaamaan laulajaksi ja lauluntekijäksi perusteilla olevaan Tasavallan Presidenttiin, jonka alkuperäisessä kokoon­panossa soittivat saksofonisti Juhani Aaltonen, rumpali Vesa Aaltonen, basisti Måns Ground­stroem ja kitaristi Jukka Tolonen.

Hetken aikaa Suosikki-lehden Karvapäägalleria-palstaa hallitsikin kaksi kunnianhimoista ja tyylillään erottuvaa rockyhtyettä, joiden uskottavuutta korotti aito lontoolainen poppari. Robson tietysti Tasavallan Presidentin ja hänen ikätoverinsa Jim Pembroke sen kilpailijan Wigwamin.

Robsonin uralla ”Pressa” oli silti ohimenevä vaihe, sillä tiet erkanivat hänen tahtomattaan ennen kolmatta, Love Recordsin julkaisemaa Lambertland-levyä (1972).

Epäonnista oli, että yhtye teki samana vuonna uudella suomalaisella laulajallaan kor­kean profiilin keikkoja juuri Englannissa, mutta maailman valloitus jäi tulevien polvien toteutettavaksi.

Erotettu Robson sai tosin toisen mahdollisuuden, sillä alkuperäiset ”pressat” palasivat yhteen 1999 ja tekivät vielä kun­nioitettavan studioalbumin (2006), jonka kappaleet olivat Tolosen ja Robsonin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tänään 70 vuotta täyttävä Robson on joksikin aikaa laulunsa laulanut. Hän sairastui syksyllä 2013 nielusyöpään, josta on tervehtynyt vähitellen monien vaikeuden leikkauksen jälkeen. Mutta ääni ei ole entinen.

”Se on jossakin Joe Cockerin ja Louis Armstrongin välimaastossa eli aika raspi”, sanoo Lahteen vaimonsa kanssa asettunut Robson, joka keikkaili eri yh­tyeissä aina sairastumiseensa saakka. Hän ei ole kadottanut silti intoa musiikkiin ja toivoo tekevänsä ainakin yhden levyn.

Robsonia ilahduttaa myös, että Svart Records julkaisee hänen unohdetut, kadotetut ja laadukkaat varhaiset sooloalbuminsa Robson (1974) ja Stay Awhile (1976) ensi syksynä vihdoinkin uudelleen. Svart kokoaa lisäksi yhdelle levylle Robsonin vanhat harvinaiset singlet, kaikkiaan neljätoista eri kappaletta.

”Olen tietysti iloinen omasta puolestani, mutta aivan erityisesti muiden, mukana olevien muusikkojen. Tämä työ ei ole sooloilua.”

Katso kuvakooste Frank Robsonin urasta osoitteessa hs.fi.

Parhaita syitä pysyä Suomessa

1 Luonto

”Suomen ainutlaatuinen ja monimuotoinen luonto on syventänyt suhdettani sekä Suomeen että suomalaisiin. Sanoisin, että pitäkää luonnosta oikein hyvää huolta.”

2 Kulttuuri

”Ensimmäisellä käynnilläni 1967 Suomi tuntui kulttuurisesti kivikautiselta. Kehitys on ollut sen jälkeen valtavaa esimerkiksi musiikissa, tai melkein millä tahansa alalla.”

3 Jääkiekko

”Minusta on tullut vaimoni ansiosta vähitellen täysi jääkiekkohullu – se on peli, josta en tiennyt Englannissa mitään. Mutta varsinaista suosikkijoukkuetta minulla ei ole. Hyvä peli on aina hyvä peli.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ennuste: Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen

  2. 2

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  5. 5

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  6. 6

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  9. 9

   Poliisi etsii kaksi lasta kellarivarastoon lukinnutta miestä Kuopiossa

  10. 10

   Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  5. 5

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  6. 6

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  7. 7

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  8. 8

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää