Ihmiset    |   Kuolleet

Vakaumuksellinen skandinavisti

Magnus Kull 1924–2016

Kauppatieteiden lisensiaatti ja kouluneuvos Magnus Ingmar Kull kuoli 14. tammikuuta Loviisassa. Hän oli syntynyt Mustasaaressa 12. huhtikuuta 1924.

Kull varttui Vanhassa Vaasassa. Hänen vanhempansa olivat kansakoulunopettajat Ester Kull (o.s. Enegren) ja Johan Evert Kull. Lapsuus oli turvallista aikaa, kunnes Evert-isä lähti vapaaehtoisena talvisotaan, jossa kaatui. Kun jatkosota alkoi, 17-vuotias Magnus meni mukaan vapaaehtoisena. Lääkintäaliupseerina hän näki sodan kauhut.

Omien sanojensa mukaan nämä kokemukset muovasivat hänen sosiaalisen ja poliittisen elämänkatsomuksensa loppu­iäksi.

Sodan jälkeen Magnus Kull aloitti opinnot Helsingissä toimivassa Svenska Medborgarhögskolanissa, joka oli perustettu sodan aikana.

Tällä valinnalla tuli olemaan kauaskantoiset seuraukset sekä nuorelle opiskelijalle että korkeakoululle. Siellä hän tapasi Karinin, josta sittemmin tuli hänen elämänkumppaninsa pitkässä ja onnellisessa avio­liitossa.

Magnus Kull loi perustan korkeakoulun menestykselle. Hän suoritti sosionomitutkinnon vuonna 1949. Hän jatkoi opiskelua ja suoritti taloustieteiden lisensiaatin tutkinnon.

Vuosina 1958–69 Kull toimi koulun rehtorina. Kun hänet nimitettiin rehtoriksi, hänellä oli kolme päätavoitetta: korkeakoulun nimen vaihtaminen, oman koulurakennuksen hankkiminen sekä opetuksen laajentaminen uusille aloille. Hän onnistui kaikissa näissä tavoitteissaan.

Vuonna 1964 vihittiin käyttöön Erik Kråkströmin suunnittelema uudisrakennus Topeliuksenkadulla. Nimi muutettiin muotoon Svenska so­cial- och kommunalhögskolan, ja koulusta pystyi pian valmistumaan sekä journalistiksi että kirjastonhoitajaksi.

Magnus Kull oli avoin pohjoismaisille ja kansainvälisille vaikutteille, jotka tekivät koulusta sosiaalikoulutuksen edelläkävijän maassamme. Hänen luomansa henki elää koulussa edelleen.

Vuonna 1969 Magnus Kull nimitettiin Kouluhallituksen ruotsinkielisen osaston johtajaksi. Yhdeksänluokkaisen peruskoulun lisäksi luotiin ruotsinkieliselle Pohjanmaalle uusi lukioiden verkosto.

Kaikilla lapsilla piti olla yhtäläiset mahdollisuudet jatko-opiskeluun. Tänä päivänä kukaan ei kyseenalaista 70-luvun uudistuksia. Hänen osuutensa johtajana ja innoittajana oli huomattava.

Muita tärkeitä virstanpylväitä Magnuksen elämässä olivat sosiaaliministerin toimi 1964, kansanedustajan tehtävä 1966–70 sekä Pohjoismaiden kulttuurisihteeristön pääjohtajan virka 1971–75. Magnus Kull oli vakaumuksellinen skandinavisti. Häntä jäävät suremaan vaimo Karin ja pojat Johan ja Erik perheineen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Tatuoinnit voivat olla juntteja ja rumia – tai sitten kansallisesti merkittäviä taideteoksia, kuten nämä tässä

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää