Ihmiset

Petri Rosenqvist jonotti lippua Princen molempiin konsertteihin läpi yön, mutta ei nähnyt tätä elävänä koskaan

Prince esiintyi Suomessa Helsingin Areenalla lopulta kesällä 2011. Moni aiemmin lippuja jonottaneista veteraaneista jätti Areenan keikan väliin.

Tuore ylioppilas Petri Rosen­qvist valmistautui tyytyväisenä yöpuulle. Kesätyöt Skop-pankissa alkaisivat seuraavana päivänä vasta iltapäivällä, ja kesäyö oli lämmin.

Yöpaikka oli Helsingin Perunatorilla. Syy siihen oli popin megatähti Prince, jonka ensimmäisen Helsingin-konsertin liput tulivat myyntiin seuraavana aamuna.

”Sen jätkän takia kannattaa todella jonottaa”, Rosenqvist sanoi tuolloin, kesäkuussa 1988, Ilta-Sanomille.

Tällaista oli elämä Suomessa 1900-luvun lopulla.

Suomi pääsi uudestaan ja uudestaan suuren unelman makuun. Sitten kävi niin kuin aina: jääkiekkokullat valuivat sormien välistä ja Princen keikat peruuntuivat.

Nykypäivän maailmassa on vaikea muistaa, että Princessä ei ollut kyse vain Princestä.

Suomessa toki nähtiin esimerkiksi Sting ja Dire Straits, ja Jäähallissa laukkasi Metallican ja AC/DC:n kaltaisia raskaan rockin tähtiä. Ne olivat kuitenkin 1980-luvun mittapuulla selvästi kakkoskastia.

1980-luku oli kimaltavien poptähtien aikaa. Suomessa upea Olympiastadion odotti murheellisena iloitsevia ihmislaumoja.

Tai no. Elokuussa 1987 yhdysvaltalainen evankelista Billy Graham heitti Olympiastadionilla kuuden keikan putken, jotka vetivät järjestäjien mukaan jopa 180 000 sanankuulijaa.

Seuraavana keväänä käytiin hiljaisuudessa neuvotteluja. Olympiastadionille puuhattiin jotain aivan muuta kuin Billy Grahamia: Princen funk oli irstainta, mitä saattoi sukupuolisiveyttä suojelevien lakien puitteissa julkisesti esittää.

Paikka osoittautui vaikeaksi. Princen valtavat lavarakennelmat eivät mahtuisikaan Olympiastadionille.

Onneksi löytyi ratkaisu: Kesäkuussa ilmoitettiin ”Erikoisjärjestelyin” Princen lava mahtuisi Helsingin Jäähalliin. Ja liput tulivat myyntiin kolmen päivän kuluttua!

Prince oli Petri Rosenqvistin ehdoton suosikkiartisti, joten oli selvää, että hän lähtisi jonottamaan lippuja.

Jonotus sujui solidaarisesti, ja tunnelma jonossa oli hyvä.

”Tilanne vähän muuttui, kun klubit ja ravintolat sulkivat ovensa”, Rosenqvist muistelee nyt. ”Ihmiset tulivat jonoon viettämään jatkoja, ja jonottajat huomasivat neljän viiden aikaan, että tavaraa alkoi hävitä.”

Mutta vähät siitä. Rosenqvist sai liput.

Iloa kesti runsaan kuukauden.

Heinäkuun lopussa alkoi tihkua tietoja, että lavarakennelmaa ei sittenkään saataisi aikataulussa pystyyn. Kohta peruutus vahvistettiin.

Lokakuussa 1989 ilmoitettiin, että Prince soittaisi Jäähallissa seuraavaksi toukokuussa.

Ensimmäisellä kerralla keikkaa oli jonotettu kesäyön leppeydessä. Toisella kerralla oli leikki kaukana, sillä liput tulivat myyntiin marraskuun puolivälissä.

Hysteria ei ollut helpottanut, vaan päinvastoin. Ensimmäiset olivat paikalla kolme päivää ennen lipunmyynnin aloittamista.

Jonossa oli jälleen myös Petri Rosenqvist. Tällä kertaa hän oli neljän tai viiden kaverinsa kanssa organisoinut vahtivuorot, jotta kenellekään ei tulisi muutamaa tuntia pitempää vahtia. ”Olin muistaakseni yhdeksästä puoleenyöhön. Kyllä siellä kylmä oli”, Rosenqvist muistelee.

Ensimmäisen päivän lipunmyynnin jälkeen selvisi, että Rosenqvistin ja kavereiden uhraukset olivat valuneet hukkaan: Vielä seuraavana päivänäkin kumpaan tahansa konserttiin sai lipun.

Unelma eli seuraavaan vuoteen. Tammikuussa ilmoitettiin, että Princen kaikki toukokuun keikat oli peruttu.

Princen Nude-kiertue alkoi lopulta vasta kesäkuussa 1990 Hollannista. Viralliseksi syyksi toukokuun keikkojen perumiseen annettiin elokuvan kuvaukset. Todellisuudessa kiertuekulut olivat ilmeisesti kasvaneet liian suuriksi.

Vaikka promoottori Antti Einiö kertoi laskuttavansa peruutuskuluja 300 000 markkaa, Helsingin ja muiden periferiakonserttien soittaminen olisi tullut vielä kalliimmaksi.

”Kyllä otti päähän”, Petri Rosenqvist sanoo.

Prince esiintyi Suomessa Helsingin Areenalla lopulta kesällä 2011. Moni Perunatorin veteraaneista jätti Areenan keikan väliin. Prince Rogers Nelson ja Petri Rosenqvist eivät koskaan kohdanneet.

”Jätin sen keikan väliin osaksi siksi, että ei päässyt näkemään silloin aikoinaan, kun olisi eniten halunnut”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  3. 3

   Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Hybridiautojen myynti kasvaa: Suomi-Mersu nousi tilaston yllättäjäksi – autoverossa huima ero dieseliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  2. 2

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  9. 9

   Lihaksikas ihminen voikin olla huonossa kunnossa – Hyvä kunto tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä, sanoo fysioterapeutti

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää