Ihmiset

Vantaalaisen lukion opettaja Veli-Matti Palomäki tekee ja esittää Pekingissä musiikkia kiinaksi

”Unelmana on, että saisin musiikkiani täällä isomman yleisön kuultavaksi”

Peking

Pienessä baarissa tuoksuu vielä tuore maali, kun mies kitaroineen aloittelee paikan ensimmäistä elävän musiikin esitystä. Uusi baari yhdellä Pekingin Guloun alueen hutong-kujista on ensimmäistä iltaa auki yleisölle.

”Hyvää iltaa. Olen ääni Suomesta, Ma Wei”, esiintyjä ilmoittaa kiinaksi.

Hän aloittaa suomenkielisellä ja englanninkielisellä kappaleella, mutta jo kolmannen kappaleen hän laulaa kiinaksi. Se on hempeä folkballadi.

Ma Wei on suomalainen Veli-Matti Palomäki. Kiinassa hän käyttää kiinalaista nimeä kuten monet muutkin länsimaalaiset Kiinassa. Nimitys ääni Suomesta on peräisin konsertin mainosjulisteesta.

Palomäki, 29, esittää lähinnä itse tekemiään kappaleita. Suomalaiseksi lauluntekijäksi hän on sikäli harvinainen, että sanoituksia syntyy kiinan kielellä.

”Aluksi esitin kiinaksi omien, englanniksi tehtyjen kappaleiden käännöksiä. Nykyään sanoitan suoraan kiinaksi.”

Varsinaista läpimurtoa hän joutuu vielä odottelemaan, sillä yleisönä on kuusi ihmistä.

Kaksi kertaa Palomäki on kuitenkin saanut laululleen Kiinassa miljoonayleisön.

Hän esiintyi vuosina 2013 ja 2015 Hunanin television ohjelmassa nimeltä Chinese Bridge. Ulkomaalaisille korkeakoulu­opiskelijoille tarkoitettuun kiinan kielen puhekilpailuohjelmaan pääsee eri maissa järjestettävien karsintojen kautta.

Palomäki on osallistunut Suomen karsintaan kahdesti ja voittanut ne. Ohjelmassa esitetään puhe ja kulttuuriosuus. Palo­mäellä kulttuurisuus oli laulu.

Ohjelma on saavuttanut yli 30 miljoonan katsojalukuja. Hunanin televisio on yksi Kiinan katsotuimmista kanavista.

Leipätyöltään Palomäki on vantaalaisen Vaskivuoren lukion kiinanopettaja ja valtakunnallisen lukiokiinan kehityshankkeen koordinaattori. Hän on loppuvuodesta 2012 asti koordinoinut hanketta nimeltä Yanzu – kiinan kieltä lukioissa.

”Hankkeen tavoitteista on toteutunut se, että Kiina on tullut mukaan lukion opetussuunnitelmaan. Pitkän ajan tavoitteena on, että sen voi kirjoittaa yli­oppilaskirjoituksissa.”

Kiinaa voi opiskella B3-kielenä, jonka koko oppimäärään kuuluisi kahdeksan lukiokurssia. Suomessa on kuitenkin vasta muutamassa lukiossa päästy niin pitkälle, että on järjestetty kolmoskurssi. Syy kurssien vähyyteen on oppilaiden vähyys.

”Tietojemme mukaan Suomen lukioissa on noin 200–300 vuosittaista kiinan opiskelijaa. Se ei ole kovin paljon.”

”Muutamalla lukion kurssilla ei tietenkään kovin kummoista kiinan kielen taitoa saavuta”, Palomäki myöntää. ”Mutta jos tulee Kiinaan ja osaa kieltä edes vähän, se kyllä huomataan.”

”Kiina on iso markkina-alue. Jos kiinan taidossa pääsee edes jollekin tasolle, siitä on hyötyä esimerkiksi työelämässä.”

Kiina on vaikea kieli, mutta sitä ei kannata pelästyä, Palomäki sanoo. ”Perusasiat, joilla tulee jo toimeen, eivät missään nimessä ole mitenkään mahdottomia.”

Parhaillaan Palomäki pitää taukoa Suomen-töistään. Hän on Pekingissä työharjoittelussa järjestössä, jonka kaikki muut työntekijät ovat kiinalaisia.

”Otan sen kieliharjoitteluna.”

Suomessa Palomäki on ollut näkyvä hahmo Kiinaan liittyvissä kulttuuritapahtumissa. Hän oli pääjärjestäjä viime syksynä Helsingin Malmitalolla pidetyssä Kiina Suomessa -tapahtumassa. Palomäki on myös juontanut kiinalaisen uudenvuodenjuhlan Helsingissä lasipalatsin aukiolla.

Palomäen kiinnostus Kiinaa kohtaan heräsi jo ennen teini-ikää hongkongilaisen Jackie Chanin toimintaelokuvista.

”Sitten alkoivat kiinnostaa kaikki kiinalaiset elokuvat. Musiikki on lähellä sydäntä, joten mukaan tuli myös kiinalainen musiikki.”

Palomäki opiskelee Itä-Aasian tutkimusta Helsingin yliopistossa. Gradututkimus on tarkoitus saada valmiiksi tänä vuonna.

”Tutkin siinä lähinnä Pekingissä vaikuttavia mongolivähemmistöön kuuluvia artisteja, jotka yhdistävät perinteisen kansanmusiikin vaikutteita rock- ja metallimusiikkiin.”

Musiikin tekeminen on Palomäen tavoitteena myös vastaisuudessa. Kun työharjoittelu päättyy kesällä, hän aikoo tehdä pienen kiertueen Kiinassa.

”Unelmana on, että saisin musiikkiani täällä isomman yleisön kuultavaksi. Jos joskus vietän täällä pidempiä aikoja, musiikki on asia, johon haluan panostaa.”

Pekingin parhaat paikat nähdä bändejä Veli-Matti Palomäen mielestä

1. Jianghu

”Siellä on mahdollista nähdä akustisempaa meininkiä, esimerkiksi folkkia. Joskus siellä on myös jazzklubeja. Paikassa on mukava tunnelma, miljöö on miellyttävä.”

2. Yugong Yishan

”Astetta isompi paikka kuin Jianghu, samaa kokoluokkaa kuin juuri edesmennyt Mao-klubi. Enemmän rokkipaikka.”

3. 13 Club

”Metalliklubi hieman kauempana kahdesta edellisestä. Sijaitsee Wudaokoun alueella, jossa on yliopistoja ja paljon opiskelijoita.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  6. 6

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  7. 7

   Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Voyager-luotaimet ovat jo niin kaukana, että Aurinkokin näkyy niille tähtenä muiden joukossa – 40 vuotta kestäneellä matkalla on mukana Elviksen musiikkia

  10. 10

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää