Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Kielenhuoltaja toi Kelaan uuden asenteen

Kielivahti Kaino Laaksonen on opettanut työtovereitaan kirjoittamaan asiakkaille tiiviisti ja selkeästi.

”Olen aina sanonut olevani lapsellisen innostunut kielestä. En voi sille mitään”, kertoo kielenhuoltaja Kaino Laaksonen, 64.

Laaksonen on tehnyt töitä Kelan kielenkäytön parantamiseksi kolmekymmentä vuotta. Huhtikuun lopussa hän siirtyi viettämään eläkepäiviään.

Laaksonen muutti 1970-luvun alussa Lappeenrannasta Helsinkiin. Hän opiskeli suomen kielen maisteriksi ja piti Helsingin yli­opistossa pitkään kielenhuoltokursseja.

Vuonna 1986 Laaksonen tuli Kelaan tieteellisten julkaisujen toimittajaksi. Pian virastossa alkoi levitä tieto hänen ”erikoisharrastuksestaan”. Kielenhuolto ei ollut Kelassa upouusi asia, mutta aiemmin ­siitä olivat huolehtineet Kieli­toimistosta tilatut kouluttajat.

”Työni oli pitkään ihmeellistä tasapainottelua julkaisujen teon ja kielenhuollon välillä. Vuodesta 2002 olen voinut keskittyä pelkkään kielenhuoltoon”, Laaksonen kertoo.

Hänen mukaansa kielenhuollon merkitys kasvoi viimeistään siinä vaiheessa, kun Kelan käsiteltäviksi tulivat eläkeasioiden ­lisäksi opiskelijoiden ja lapsi­perheiden etuudet.

”Eläkeläiset olivat vähään tyytyväisiä eivätkä juuri antaneet palautetta, mutta asiakaskunnan muuttuminen muutti myös kielen vaatimuksia.”

Laaksonen kertoo kelalaisten suhtautuvan kieleen vakavasti.

”Se on heidän tärkein työ­kalunsa. Ei kukaan halua tehdä työtä, jos koko ajan moititaan.”

Kielenkäytön muutostarve kävi selväksi viimeistään inter­netin läpimurron yhteydessä 1990-luvun puolivälissä. Kela alkoi kiinnittää huomiota muun muassa ohjetekstiensä pituuteen.

Laaksosen mukaan tarvittiin suuri asenteenmuutos: piti ymmärtää, että tavallinen kansalainen ei kaipaa loputtoman mittaisia lakiteknisiä selityksiä vaan haluaa päästä heti ­jyvälle siitä, miten hänen tulee toimia.

Toinen virstanpylväs oli vuosi 2011, jolloin Kela alkoi selkiyttää päätöskirjeitään ja hakulomakkeitaan. Työ jatkuu, koska asiakkaiden ja eri etuusyhdistelmien määrä pakottaa käyttämään tietojärjestelmiä, jotka tuottavat tekstiä automaattisesti.

”Emmehän me voi tehdä miljoonia päätöksiä ilman valmiita tekstejä. Niiden muokkausmahdollisuudet ovat vieläkin vähän huonot. Aiemmin ne olivat tosi huonot”, Laaksonen kertoo.

Hän on myös laatinut kela­laisten käyttöön kieliohjeita ja pitänyt Kelan henkilöstölehdessä Kielipostia-palstaa.

Kaino Laaksonen on ollut Kelassa selvästi pidetty ja arvostettu työntekijä. Kun hän juhli kuusikymppisiään vuonna 2011, kollegat antoivat lahjaksi 16-sivuisen Kaino-aikakauslehden, jossa käydään läpi Laaksosen elämää, uraa ja merkitystä muille. Lehden tekstit ovat täynnä lämminhenkistä huumoria – ja tahallisia kirjoitusvirheitä.

Laaksosta on kuvailtu vilkkaaksi karjalaiseksi, joka auttaa työtovereita monessa muussakin asiassa kuin kielenhuollossa. Nuoremmat ovat kutsuneet häntä martaksi. Laaksonen uskoo luonteestaan olleen apua.

”Työhöni on kuulunut kouluttamista ja esiintymistä. Harva haluaa kuunnella murjottavaa opettajaa.”

Energisyys näkyy siinäkin, että Laaksonen toimi pitkään yhtenä äidinkielen ylioppilas­kokeita tarkastavista sensoreista. Hän pitää nuorten kokelaiden tekstejä korvaamattomana näkymänä kielen muutokseen.

”Valtaosa kirjoittaa oikein hyvin. Sitten on niitä, joille kirjoittaminen tuottaa vaikeuksia. Se on harmi: enää ei ole sellaista ammattia, jossa ei tarvitsisi kirjoittaa. Tosin hyvilläkään kirjoittajilla ei ole enää välttämättä ­oikeinkirjoitus hallinnassa.”

Nykyistä tekstien kirjoakin Laaksonen haluaa ymmärtää: hyvää kieltä on sellainen, joka sopii tiettyyn tilanteeseen.

Vaikka Laaksonen kertoo viime vuosien olleen uransa hohdokkaimpia, hiljattain hän rupesi ajattelemaan, että ehkä elämässä on muutakin kuin työ.

”Vajaa vuosi sitten alkoi tuntua, että 41 vuoden työura on ihan riittävä.”

Tylsyys tuskin iskee eläk­keelläkään: Laaksosen elämään mahtuu aviomiehen, tyttären ja lapsenlapsen lisäksi matkailua, ruoanlaittoa, sienestystä, marjastusta ja jazzia.

”Uudessa elämässäni saatan myös ryhtyä tekemään vapaa­ehtoistyötä”, hän paljastaa.

Kelan uusi kielenhuoltaja on jo valittu. Tehtävään riitti halukkaita: tiukoista kelpoisuusvaatimuksista huolimatta hakijoita oli toistasataa.

Millaisia terveisiä virkakielen konkari Kaino Laaksonen haluaa lähettää seuraajalleen?

”Toivon hänenkin muistuttavan, että Kelan tekstit on tarkoitettu asiakkaille, ei muille viranomaisille. Yksikään viranomainen ei ole itsetarkoitus.”

Missä Kelalla olisi vielä parannettavaa? 

1 Tiiviys ja läpinäkyvyys

”Tässä on yhä tekemistä. Päätöksen perustelujen on selvittävä asiakkaalle heti, ettei hänen tarvitse kysyä.”

 

2 Lisäselvityspyynnöt

”Varmin tapa saada asiakas toimittamaan oikeat paperit on edelleen jokin muu kuin kirjallinen yhteydenotto.”

 

3 Yleisviestintä

 ”Tätä pitäisi saada entistä enemmän, jotta asiakkaat tietäisivät omat oikeutensa. Jos etuuksiin ei ole edellytyksiä, hakeminen työllistää turhaan sekä asiakkaita että Kelan työntekijöitä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kela
 • Kielenhuolto
 • suomenkieli
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  9. 9

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää