Ihmiset    |   Historia

Jätesäkistä paljastui sukuaarre – se johti raporttiin karjalaisten talonpoikien huikentelevaisuudesta

Pahville maalatussa kuvassa on sukutila luovutetussa Karjalassa. HS:n arkisto paljastaa, miten Suomen sivistyneistö paheksui 1920-luvulla karjalaisten talonpoikien bisnesvaistoa.

Vappuaatto oli työläs juhlapäivä: muutin. Viimeisenä kuormaan lähti kellarista jätesäkki.

Unohdetussa säkissä oli pahvilaatikosta leikattu suuri pala. Palaseen oli maalattu maalaistalo punaisine ulkorakennuksineen.

Maalauksessa on Kuokkasen tila luovutetussa Karjalassa, Jaakkimassa. Sukutalo, josta en juuri tiennyt. Eikä oikein ole ketään, keneltä kysyä. Jaakkimassa asuneita isovanhempiani, Lyydiä ja Mikkoa, en ehtinyt tavata.

Heistä on tallessa nuoruudenkuvat. Isoisä on laivaston asepuvussa. Isoäiti katsoo kameraan vakavana. Lyydi, omaa sukua Kekarainen, oli Jaakkiman naapurista Sortavalasta.

Millaista mahtoi olla vanhassa Karjalassa? Helsingin Sanomien arkistosta löytyi kirje Kannakselta maaliskuulta 1925. Se on nimimerkki Kannakselaisen raportti talonpoikien huikentelevaisuudesta samoilta ajoilta kuin isovanhempieni valokuvat.

Kannakselainen kuvaa talonpoikia vilkkaiksi ja herkiksi päivä kerrallaan -eläjiksi. Hän kirjoittaa, että ”talonpoikien taloudelliseen takapajulla oloon on vaikuttanut vuosisatainen lahjoitusmaaelämä ja maantieteellinen asema, tämä kun aina on ollut Ruotsin ja Venäjän välisenä taistelutantereena”.

Muista lähteistä ilmenee, että Venäjän hallitsijat lahjoittelivat karjalaista maata mahtihenkilöille. Talonpoikia verotettiin menneinä vuosisatoina mielivaltaisesti, jopa ruoskittiin ja häädettiin tiloiltaan. Asetelma lähenteli maaorjuutta.

Kannakselainen ymmärtää, että ”miespolvia kestänyt epävarma elämä” on vaikuttanut talonpoikien elämänasenteeseen.

”Lahjoitusmaaorjuuden lakattuakin [talonpojat] eivät tunteneet mitään erityisempää kiintymystä maanviljelykseen, vaan harjoittivat muita, keveämpiä elinkeinoja”, hän kirjoittaa.

Moni talonpoika kävi kirjeen mukaan syksyisin Pietarissa hakemassa ”halpaa moskovalaista rihkamaa, porsliinia, venäläisiä prenikoita ja Hoffmanin tippoja, sydämenropiksi”. Talvet kuljettiin hevospelillä myymässä tavaroita muualla Suomessa.

Ja maanviljelys joutui huonolle tolalle, kun kevätkylvöjen aikaan hevoset olivat pitkistä ajomatkoista uuvuksissa.

Lopuksi Kannakselainen kiittää maailmansotaa ja Venäjän vallankumousta. Syy on se, että Karjalaan huvila kerrallaan pesiytyneet venäläiset saatiin pilaamasta talonpoikia lopullisesti.

Ilman historian käännettä he olisivat mahdollisesti ajautuneet jopa pahempaan tilanteeseen kuin lahjoitusmaaorjuus oli ollut. Kannakselainen maalaa kauhukuvan, jossa talonpojat olivat myymässä parhaan multamaansa huviloiden puutarhoihin ja päätymässä itse venäläisten ajureiksi tai huvilavahdeiksi.

Melko asenteellista kuvausta, jää vaikutelmaksi vuoden 1925 tekstistä. Miksi talonpojista puhutaan toisenlaisina kuin muista suomalaisista, vaikka Karjala oli kiinteä osa Suomea?

Koska kirjoittajalla on poliittinen päämäärä, vastaa Suomen historian dosentti Marko Tikka Tampereen yliopistosta. Sivistyneistöllä oli 1920–30-luvuilla ihanne, jonka mukaan olisi pitänyt keskittyä maanviljelyyn.

Erityisesti Kannaksella, mutta aina Kuopiossa asti, oli alettu vilkkaaseen kaupankäyntiin suurkaupunki Pietarin kanssa.

Sutki kauppamies oli räikeästi vastoin sivistyneistön ihannetta, ja siksi kirjeen sävy on syyttävä, Tikka arvioi. Mielipideilmasto selittää myös venäläisen huvilakulttuurin halveksunnan. Suomen nuori valtio myi omalle puolelleen rajaa jääneitä datšoja siirrettäviksi muualle maahan tai jopa polttopuiksi.

Vähänpä Kannakselainen osasi ennakoida 20 vuoden päähän. Jaakkima oli Laatokan Karjalaa, enkä tiedä, että Mikko olisi kiertänyt kauppiaana, mutta silti isoisä menetti kotitilansa Kortelan kylässä.

Suomi hävisi toisessa maailmansodassa Neuvostoliitolle. Suuria alueita Karjalasta luovutettiin voittajalle, ja Kuokkaset joutuivat yhdessä yli 400 000 muun evakon kanssa muuttamaan pois. Isovanhemmat päätyivät ensin Ilmajoelle ja lopulta Laukaaseen. Mikko sai sieltä Valkolan korvaustilaksi.

Isovanhempieni tiedot löytyivät Karjala-tietokantasäätiön verkkohaulla. Maatilan sijainti Jaakkima-sivuilta. Valkolan tila on merkitty vuonna 1933 aiempien omistajien nimellä Suomen maatalousmuseon Sarkan sukutilat webissä -palveluun.

Isoisä myi Valkolan 1960-luvulla irtaimistoineen. Pieni pesämuna siitä jäi, ja käytin oman perintöni kotiin, johon vappuna muutin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Karjala
 • Suomen historia
 • Katja Kuokkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää