Ihmiset

Näyttelijä palkkasi personal trainerin ja lähtee nyt auttamaan Nepalin tyttöjä

Tarja Heinula on kerännyt avustusrahaa Nepaliin ja matkustaa itse paikan päälle katsomaan, mihin apu menee

Röykkiöittäin käytettyjä vaatteita, mutta osa niin vanhoja ja likaisia, että lajittelijaa inhotti.

”Törkeää, miten joku voi ajatella, että ne kelpaavat turvapaikanhakijoiden päälle”, Tarja Heinula sanoo ja kiivastuu vieläkin kokemuksestaan Punavuoren vastaanottokeskuksessa viime syksynä.

Samaan aikaan kun hän penkoi sekalaisesta läjästä päällepantavaa äidille ja kahdelle lapselle, osa suomalaisista tuomitsi avun kokonaan, eikä se tuntunut reilulta.

Päivän pituinen vapaaehtoispesti sai Heinulassa liikkeelle ison vyöryn. Muistin kätköistä pulpahti mieleen suomalainen hyväntekeväisyyshanke Kapua, jonka lipaskerääjää hän oli jututtanut Arabian kauppakeskuksessa muutama vuosi sitten.

”Idea siitä, että tavalliset ihmiset keräävät rahaa ja matkustavat paikan päälle näkemään, mihin apu menee, oli minusta hieno.”

Heinulan onneksi uusia lähtijöitä haettiin taas, ja hän tuli valituksi vajaan 50 hakijan joukosta seuraavaan Kapua-ryhmään. Marraskuussa Tarja Heinula, 53, nousee Katmandun koneeseen ja matkaa 19 vapaaehtoisen kanssa Nepaliin.

Perillä seurue vierailee ainakin katmandulaisessa koulussa ja Chitwanin kansallispuiston alueella, jonka kylissä toimii seksuaaliterveyttä edistävä liikkuva klinikka. Kolmen viikon matka huipentuu vaellukseen Mount Everestin perusleiriin ja sieltä edelleen nousuun Kala Patharin harjanteelle. Siitä hankkeen nimikin on peräisin: kapuamisesta.

”Se tekee tästä matkasta niin erityisen: saa tehdä hyvää ja saa seikkailla. Kysymyshän on myös itsensä haastamisesta.”

Heinula osaisi luetella unissaankin luvun 5 545. Se on paitsi Kala Patharin korkeus, myös hänen henkilökohtainen keräystavoitteensa euroissa. Haastattelupäivään mennessä keräyspotista on toteutunut 41 prosenttia eli 2 315,25 euroa.

”Mutta reissuun pääsee, vaikka keräystavoite ei täyttyisikään. Mehän maksamme matkat itse.”

Heinula on ammatiltaan näyttelijä. Freelancerina hän on tottunut siihen, että monet projektit toteutuvat vain, jos niihin löytyy rahoitus. Mutta Kapuaa varten hän ei täytä yhtään apurahahakemusta vaan hankkii varoja myyjäisillä, jooga-meditaatiokursseilla, taidehuutokaupoilla, klubi-illoilla ja lahjoituksilla eli kaikella mahdollisella, joita mielikuvitus, omat taidot ja laaja taiteilijaverkosto tuottavat. Tukijoukkoihin kuuluvat esimerkiksi Ryhmäteatteri ja Q-teatteri.

Jos kaikki lähtijät saavuttavat keräystavoitteen, avustuspotin suuruus on 100 000 euroa. Summa jaetaan avustusjärjestöjen kesken, jotka ovat tänä vuonna Kynnys ry, Taksvärkki ry ja Väestöliitto.

Apu tarkoittaa vaikkapa tyttöjen kouluvessojen rakentamista. Yhdessä maailman köyhimmistä maista tyttöjen koulunkäynti voi yhä kaatua kuukautisten alkamiseen, sillä ilman ovellisia ja lukollisia vessoja tyttöjen koulunkäynnistä tulee murrosiässä hävettävää tai jopa turvatonta.

”Tyttöjen ja naisten asemaa kannattaa parantaa, koska on todettu, että se koituu koko yhteisön hyväksi”, Heinula sanoo.

Sitten reissun seikkailu­osuus: Kyllä, vaelluskenkien sisäänajo on meneillään. Vanhaa vaelluspohjaa hänellä ei juuri ole, ellei turistina tehtyä päivävaellusta Slovakian Tatra-vuorilla lasketa.

”Lähtijöille tehtiin kuntotesti, ja sain keskitasoa paremman tuloksen. Olen näyttelijänä tottunut huolehtimaan fysiikastani, mutta tiedän, että ei hyvää vaelluskuntoa pelkästään joogaamalla ja meditoimalla saavuteta.”

Heinula otti kuntokuurin haasteena ja palkkasi personal trainerin kolmeksi kuukaudeksi. Nyt häntä naurattaa, miten hyvältä olo kuuden viikon ohjelman jälkeen tuntuu.

”Senttejäkin on lähtenyt, vaikka peeteeni muistuttaakin, että et ole laihduttamassa vaan nostamassa kuntoa. Mutta on niin hauska katsoa, mihin minusta vielä on!”

Suurin osa kapuajista on naisia, ja lähtijöiden ikähaitari on 23–62 vuotta. Matka Mount Everestin perusleiriin, sieltä Kala Patharin korkeimmalle kohdalle ja takaisin kestää 11 päivää.

Nepalin maanjäristys 25. huhtikuuta 2015 hautasi alleen osan perusleiristä, ja ainakin 19 vuorikiipeilijää menehtyi. Heinula sanoo, että riskit käydään koulutuksessa läpi faktoina, ja sellaisina hän niihin myös suhtautuu.

”Vuoristotaudin mahdollisuus ehkä vähän pelottaa. Mutta kouluttaja kannusti meitä, että keski-ikäiset naiset selviävät siellä yleensä parhaiten. Osaamme arvioida oman kunnon parhaiten emmekä lähde ylisuorittamaan.”

Tarjan Heinulan luvut

 

1150 e

”Summa, jolla kehitystyössä ulkokäymälän tai vesihanallisen pesupisteen voi rakentaa kouluun.

 

24–5 tuntia

”Näin monta tuntia naiset saavat päiväänsä lisäaikaa, jos kylään saadaan juoksevaa vettä eikä heidän tarvitse sitä enää kantaa.”

 

310 minuuttia

Tarja Heinula näyttelee Helsingin juhlaviikoilla Keskuskadulla argentiinalaisen Fernando Rubion teoksessa Everything by my side. Näyttelijät kertovat 10 minuutin tarinan katsojalle sängyssä kahden kesken.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Tatuoinnit voivat olla juntteja ja rumia – tai sitten kansallisesti merkittäviä taideteoksia, kuten nämä tässä

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää