Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 17.6.1966

Valtuusto kävi Kaunissaaressa

Sipoon selällä 22 kilometrin päässä Kauppatorin rannasta sijaitseva sadan hehtaarin Kaunissaari sai keskiviikkona vieraakseen Helsingin kaupunginvaltuuston.

Sipoon selällä 22 kilometrin päässä Kauppatorin rannasta sijaitseva sadan hehtaarin Kaunissaari sai keskiviikkona vieraakseen Helsingin kaupunginvaltuuston.

Valtuuston urheilukerho oli järjestänyt tälle Helsingin ulkoilualueisiin kuuluvalle saarelle tutustumis- ja kalastusretken, joka kesti koko päivän.

Ohjelmassa oli saareen tutustumisen lisäksi saunominen, eri valtuustoryhmien, virkamiesten ja lehdistön edustajien välinen kalastus- sekä nuolenheittokilpailu.

Kalastuskilpailun joukkuekilpailun voitti sosialidemokraattinen valtuustoryhmä kymmenellä kalallaan ja toisen tilan peri lehdistö saadessaan yhteensä viisi kalaa.

Suurimman vonkaleen sai onkeensa apulaiskaupunginjohtaja Juho Kivistö, jonka ahven painoi 150 grammaa.

Nuolenheittokilpailun naistensarjan voitti virastotutkija Inkeri Vauraste ja miestensarjan valtuutettu Kari Rahkamo.

Messuhalli tuhoutui raivoisassa palossa

Helsingin messuhallin vanhempi osa, vuonna 1935 valmistunut A-messuhalli, tuhoutui torstaina raivonneessa tulipalossa onnettomaksi luurangoksi. Hallista paloivat täysin sen puurakenteinen katto, välikatto ja konttoritilat.

Alakerroksia myöten asuinhuoneistot kärsivät vesivahinkoja, mutta ihmismenetyksiltä säästyttiin. Aineellisten vahinkojen määrää on vielä mahdotonta arvioida.

Lähes kymmenmetrisinä loimottavat liekit ja sakea savu pimensivät auringon pahimpaan ruuhka-aikaan ennen kuuttatoista, jolloin palo oli vielä alkuvaiheessaan ja sammuttajat uskoivat päässeensä sen herroiksi.

Miesten juostessa turhaan voimakkaasti etenevien liekkien perässä tuli väistämättömästi mieleen kuusitoista vuotta sitten raivonnut Helsingin aseman samantyylinen palo.

Messuhallin automaattihälyttimet ilmoittivat tulen irtipääsyn pääpaloasemalle kello 14.40, ja viiden minuutin kuluttua ensimmäiset autot olivat paikalla. Tällöin oli liekkien vallassa jo hallin pohjoispuolen katto ja ullakko ja sakea savu tuprusi pääasiassa savupiipun juuresta, minne tikkaat saatiin muutamassa hetkessä.

Silminnäkijöiden kertoman mukaan liekit olisivat aluksi näkyneet ilmanvaihtohormeista. Tulipalo eteni niin voimakkaasti, että hallin katto oli sisältä päin tulessa jo kello 16.18.

Kahtakymmentä minuuttia aikaisemmin vesi valui jo valtoimenaan kirkkolaulujuhlia varten asetetuille penkeille, joita yritettiin aluksi siirrellä sivuun.

Hallin lattia täyttyi nopeasti vedellä. Katosta irtosi rappaus, vesi valui kuin kaatosade, eikä halli enää ollut ihmisen liikuttava.

Kekkonen ja Kosygin paiskoivat muovisäkkiä lattiaan Oulussa

Oulu, 16. 6. (Veikko Pajunen)

Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin ja presidentti Urho Kekkonen tekivät torstaina paahtavassa helteessä 13 tuntia rankkaa vierailutyötä Oulussa ja Raahessa, missä he tutustuivat paikallisiin teollisuuslaitoksiin.

Presidentin ja hänen vieraansa erikoisjuna – suomalainen veturi ja neuvostoliittolaiset vaunut – saapui klo 9.30 punaisen maton kohdalle Oulun asemalle, jossa toista tuhatta oululaista hikoili kilpaa kunniakomppanian kanssa.

Vastaanottajien kärjessä oli Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, pastori Eljas Mikkonen, joka jo aamuauringon kuumaksi polttamalla asemalaiturilla puhui aiheellisesti Pohjolan asukkaiden elämää kuvastavasta ”vuoden aikojen jyrkästä vaihtelusta”.

Kekkonen ja Kosygin tarkastivat aseman edustalla Pohjanmaan tykistörykmentin asettaman ryhdikkään kunniapatteriston, vastasivat oululaisten ujohkoihin vilkutuksiin ja lähtivät sitten pienen kaupunkiajelun jälkeen tutustumaan Typpi Oy:n tuotantolaitoksiin.

---

Kosygin oli myös kiinnostunut pakkausmateriaaleista. Kun hän halusi tietää paljonko muovisäkit kestävät, kaksi työmiestä heitteli ilmaan 50 kiloa lannoitetta sisältävää säkkiä.

Kun säkki ei rikkoutunut useista yrityksistä huolimatta, epäileväinen neuvostojohtaja halusi itse kokeilla sitä. Työntekijöiden seuratessa huvittuneina toimitusta Kosygin ja Kekkonen paiskasivat henkilökohtaisesti säkkiä lattiaan. Se kesti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää