Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 1. 7. 1966

Armas Lindgrenin suunnitelma toteutuu Haikon kartanossa

Toiveen täyttäminen vie täsmälleen 365 päivää, noin 11.000 työtuntia ja epälukuisen määrän rahaa.

Arkkitehti Armas Lindgrenin toive on nyt toteutumassa, yli puolen vuosisadan jälkeen, lähes neljä vuosikymmentä hänen kuolemastaan. Toiveen täyttäminen vie täsmälleen 365 päivää, noin 11.000 työtuntia ja epälukuisen määrän rahaa.

Armas Lindgren pani toiveensa paperille vuonna 1912, jolloin hän piirsi Haikon kartanon uuden päärakennuksen; edellinen oli palanut vuotta aikaisemmin. Rakennustyö aloitettiin, seinät saatiin pystyyn ja katto päälle, mutta sitten tuli väliin sota.

Vasta 1930 saatiin lattia ja keskuslämmitys kuntoon ja pari vuotta myöhemmin muuttivat kartanon omistaneet von Etterit siihen asumaan.

Ajan mittaan Armas Lindgren unohdettiin, vain hänen tekemässään lyijykynäpiirroksessa kartano oli valmiina.

Jo viime elokuun alusta on yli puolisataa miestä ollut täyttämässä lindgrenläistä ajatusta Haikossa, joka sijaitsee kuusi kilometriä Porvoosta länteen. He saapuvat joka aamu etupäässä Helsingistä ja Porvoosta, jättävät kymmenet autonsa ja tarttuvat vielä lukuisampiin työkaluihinsa.

Kartanon julkisivuun, jonka edessä avautuvat ilmavat koivikot, rantapartaitten vakavat lepät ja saarekas Haikonselkä, on jo rakennettu puoli tusinaa pylväitä sekä rannalle vievä portaikko. - -

Rahaa on työhön mennyt – ja paljon. Kartanon nykyiset omistajat, toimitusjohtaja ja rouva Leo Vuoristo ”kylvävät saadakseen niittää”. Mutta he haluavat myös säilyttää historiaa, siitäkin huolimatta että uuden loma- ja kongressihotellin rakentaminen olisi tullut paljon halvemmaksi.

Vampyyrit levittävät tappavaa raivotautia

Rooma, 30.6. (AP)

Muuan Yhdistyneiden Kansakuntien virasto ilmoitti torstaina, että Meksikossa yksin vampyyrit ovat surmanneet 62 ihmistä ja satoja tuhansia lehmiä ja hevosia viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana. Niiden tappava kiusa leviää kautta koko Etelä-Amerikan.

Kysymyksessä ovat vampyyrilepakot. Niiden tapa imeä verta ei ole tappava. Kuolema johtuu halvaannuttavasta vesikauhusta, jota ne levittävät purressaan nukkuvia uhrejaan.

YK:n ravinto- ja maatalousjärjestön (FAO:n) neljän miehen valtuuskunta on ilmoittanut, että vampyyrien levittämä tauti on muodostunut vakavaksi haitaksi latinalaisen Amerikan karjataloudelle.

Ranskan ympäripyöräilijät lakkoilivat neljä minuuttia

Bordeaux, 30.6. (Reuter)

Maailman suurimman pyöräilykilpailun, Ranskan ympäriajon, osanottajat ryhtyivät keskiviikkona lakkoon vastalauseena uusille Doping-säännöille.

Välikohtaus sattui heti yhdeksännelle osuudelle tapahtuneen lähdön jälkeen. Ajettava reitti kulki Bordeauxista Bayonneen. Kaikki 122 osanottajaa nousivat pyöriltään ja asettuivat tien sivuun pitääkseen neljän minuutin tauon ennen kuin jatkoivat matkaansa.

Pyöräilijät asettuivat tällä tavoin vastustamaan ranskalaisten sääntöjen mukaan tiistai-iltana tehtyjä pistokokeita, joilla pyrittiin selvittämään mahdolliset Doping-väärinkäytökset. Kyseisten Doping-aineiden tarkoituksena on kiihdyttää urheilijan elimistöä entistä parempiin suorituksiin.

Sääntöjen mukaan voidaan aineiden väärinkäytöstä tuomita jopa noin 3.200 markan sakkoihin ja julistaa henkilö viiden vuoden kilpailukieltoon.

Joukko osanottajista on maininnut, että he vastustavat kyseisiä pistokokeita periaatteesta, koska ne loukkaavat pyöräilijöiden kirjoittamattomia lakeja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää