Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Laulaja Reijo Frank antoi äänen työväenliikkeelle

85-vuotias laulaja uskoo yhä yhteisöllisyyteen.

Oven avaa laulaja Reijo Frank. Ulkoisilta mitoiltaan mies on kaventunut paljon, mutta silmissä tuikkii tutun lämpimästi.

Hän ilmentää kenties kirkkaimmin niitä aikoja ja aatteita, joissa keskeistä oli yhteisöllisyys, joukkovoima ja solidaarisuus köyhien kesken – myös maailman mitassa. Reijo Frank oli koko työväenliikkeen laulaja.

Taustaltaankin hän sopi tehtävään. Hän syntyi duunariperheeseen Helsingin Kalliossa kesällä 1931, ja kotitalo oli Porthaninkadun ja Neljännen linjan kulmassa.

”Porthaninkatu 9 oli puutalo, jonka asukkaat olivat melkein kuin sukulaisia keskenään. Talon naiset istuskelivat kyökeissä ja rappusilla ja järjestelivät maailman asioita”, Frank myhäilee.

”Ei Kallio ollut pelkkä asuinseutu, se oli maailman keskus.”

Sukutaustaan limittyy myös kovaa poliittista sotahistoriaa. Frankin isänisä kuoli nälkään punavankileirillä Tammisaaressa 1918, ja hänen isänsä tuli talvisodasta kotiin Uralin takaisen vankileirin kautta; raavas mies oli riutunut 35-kiloiseksi, mutta henki säilyi.

Musiikki astui Reijo-pojan elämään varhain. Perheessä laulettiin ja musisoitiin, ja hän liittyi Kallion kansakoulun kuoroon 1942 – ohjelmassa Sotilaspoikaa ja Ateenalaisten laulua.

Nuorukaisen lahjat havaittiin oitis, ja sittemmin hän sai nauttia laulussa yksityisopetusta Oiva Ruhaselta ja Lyyli Kuustolta.

Tämä vuosi on Reijo Frankin 70-vuotistaiteilijajuhlaa. ”Soolo­urani alkoi Työväentalolla keväällä 1946 Kansainvälisen naistenpäivän juhlassa. Edessä istui ensimmäisiä naisparlamentaarikkojamme, kuten Martta Salmela-Järvinen. Esitin heille Oskar Merikannon Kun päivä paistaa Hilja Haahdin sanoin”, hän kuvaa tarkoin.

”Kohta poissa on nietos, jää, kohta koittavi kevätsää…”, hän vetäisee näytteeksi. Baritoni jylähtää yhä komeasti.

Mikset ruvennut klassiseksi laulajaksi, kun Oopperan kuoroonkin oikein pyydettiin?

Frank vaikenee tovin ennen kuin vastaa: ”Seisoin siinä itseni kanssa napit vastakkain ja puntaroin. Asiassa painoi talous: ooppera olisi taannut alkuun vain taskurahat, mutta tarvitsin kuukausipalkan ja sen sain kone­asentajana.”

Frank teki hämmästyttävän kaksoisuran. Hän oli yli 40 vuotta töissä Helsingin kaupungin konepajalla, ”Plevnassa”, ja kiersi kuitenkin koko ajan laulamassa ympäri maan. Oli kymmenien tuhansien ihmisten tilaisuuksia ja pienempiä juhlia, ei liene kylää, jossa Frank ei olisi laulanut.

Tahti oli rankka: sata keikkaa vuodessa. ”Ajoin aina yöksi kotiin, nukuin jonkun tunnin ja menin seitsemäksi töihin. Ruokatunnilla torkahdin kolme varttia. Ihmeesti sitä vaan jaksoi, ja laulusta sai vahvaa hyvänolontunnetta”, Frank sanoo.

Asiaintilan vahvistaa Lonny-vaimo, joka on tuntenut Reijon vuodesta 1940 asti. Aviossa on oltu 60 vuotta.

Työväenlauluista tuli Frankin ominta lajia luonnostaan. ”Olen henkisesti tuntenut itseni aina työväenmieheksi, ja minulla on osuutta siihen liikkeeseen, vaikken puolueihmisiä olekaan.”

Laajimmin Frank tunnetaan sodanvastaisesta Veli sisko -laulusta. Hän on paitsi tulkinnut bravuureitaan myös kerännyt harvinaisempia työväen- ja kansanlauluja. Esiintymisiä varten hän saattoi parhaimmillaan pitää muistissaan parikin sataa laulua. ”Viitisenkymmentä lähti heti tulkinnallisestikin oikein.”

Frank oli siitä poikkeuksellinen hahmo, että häntä pyysivät laulamaan vasemmiston kaikki kuppikunnat – eikä hän itsekään halunnut niitä sortteerata. Rakkaimpia estradeja on Valkeakosken Työväenmusiikkipäivät, jonka kantaviin nimiin hän lukeutui vuosikymmeniä.

”Tänä kesänä en pysty lähtemään mukaan.” Äänessä häivähtää kaiho. Frank ei jaksa enää esiintyä julkisesti.

Kysymykseen, mikä on laulajan testamentti, Frank vastaa painavasti: ”Oleellista on tehdä työtä, uskoa itseensä ja uskoa opetta­jiaan.”

Työväenliikkeen klassista arvomaailmaa Reijo Frank ei suinkaan heitä yli laidan – eikä hänen mielestään suuri osa suomalaisistakaan ole niitä hylännyt.

”Yhteisöllisyys kukoistaa eri muodoissa kuin ennen, mutta itse välittäminen ja solidaarisuus hengittävät edelleen.”

”Meissä elää toivo, sama toivo kuin vanhassa työväenliikkeessä”, Frank päättää. Ja saattelee kävijän ystävällisesti matkaan.

Laulajan lempilauluja

 

1 Jean Sibelius: Laulu ristilukista

”Klassikko, joka vetoaa minuun ja jota olen aina esittänyt mielelläni. Erityisesti on muistiin jäänyt eräs ex tempore -esitys Ruotsissa kesällä 1963.”

 

2 Antonín Dvorák ja Reino Helismaa: Olkoon näin

”Säveltäjän ja Helismaan kertakaikkista yhteisneroutta, Slaavilaisen tanssin melodia yhdistyneenä Repen tekstiin ’Sain nuoruudelta siivet kerran minäkin ja pilvilinnan, jolle lentäisin…’”

 

3 Hanns Eisler ja Bertolt Brecht (suom. Elvi Sinervo): Yhteisrintama

”Kerran suututin SAK:n johtajan Niilo Hämäläisen laulamalla hänen puheensa jälkeen: ’Palopuheet ei suojele pakkaselta eikä rumpujen paukutuskaan…’ Kyllä Niilo siitä leppyi ja vielä kiittikin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Työväenliike

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se nimi paikkansa, sitä tarkastellaan”

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää