Ihmiset    |   Historia

Fetsi oli kunnon turkkilaisen päähine sadan vuoden ajan – kunnes länsimaisuusaate määräsi miehet hatun käyttäjiksi

Mustafa Kemal kielsi fetsin 1925, jotta Turkista tulisi länsimaisempi. Samasta syystä fetsi tuli Turkkiin sata vuotta aiemmin.

Vuonna 1925 Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk astui yleisön Inebolun pikkukaupungissa Mustanmeren rannalla.

Asia oli vakava. ”Tästä lähin meidän tulee pukeutua Oxford-kenkiin tai nilkkakenkiin; suoriin housuihin, kauluspaitoihin, solmioihin, irtokauluksiin, pikkutakkeihin ja hattuihin”, Kemal julisti.

Sitten hän asetti päähänsä hatun. ”Jotkut sanovat, että hatun käyttäminen on laitonta. Ja siihen minä sanon, että he ovat tietämättömiä ja takapajuisia!”

Yleisö puhkesi vuolaisiin suosionosoituksiin. Fetsin vuosisata oli päättynyt ja hatun aikakausi alkanut.

Asia sinetöitiin marraskuun 25. päivänä 1925. Silloin Turkin parlamentti hyväksyi lain, jonka nojalla jokaisen turkkilaismiehen piti rangaistuksen uhalla siirtyä länsimaisen hatun käyttäjäksi.

Paljaspäisyys ei ollut rikos, mutta väärä päähine oli. Fetsi tai turbaani merkitsi kapinointia, josta voitiin rangaista jopa kuolemalla.

Ja rangaistiinkin. Ainakin 808 ihmistä on tuomittu hattulain rikkomisesta, Journal of Social History kertoi vuonna 2011, ja tuomituista 57 on teloitettu. Heti hattulain julistamisen jälkeen nousseet hattumellakat kukistettiin verisesti.

Tavallaan hattulaki oli Kemalin uudistuksista vaatimattomimmasta päästä. Hänhän mullisti perinpohjaisesti koko Turkin. Vuodesta 1300 Lähi-itää hallinneen Osmanien kalifaatin lakkauttamista ei voi panna yksin Kemalin piikkiin, mutta hän toteutti tehtävänsä viimeistä pilkkua myöten.

Hattulaki muutti koko Turkin identiteetin, tavallaan jopa maantieteellisen sijainnin: Länsimaiseen pukuun vaihtamalla Kemal kertoi, että Turkki halusi sielultaan olla vähintään puoliksi länttä.

Kliseet kuolevat hitaasti, ja vielä tänä päivänäkin karikatyyriturkkilaisella on päässään fetsi. On ehkä yllättävää, että myös fetsi oli osa Turkin modernisointi- ja eurooppalaistumisaaltoa – sata vuotta aiemmin.

Fetsi on alkuaan peräisin ehkä Kyprokselta, mutta sitä käytettiin laajalti varsinkin Pohjois-Afrikasta (päähineen nimi tullee Marokon Fezin kaupungista). Fetsinkäyttö levisi 1800-luvun alussa myös Balkanille, mutta Turkki kuului turbaanivyöhykkeeseen.

Vuonna 1826 sulttaani Mahmud II määräsi virkamiehet vaihtamaan turbaanit fetsiin. Samalla ”itämaisen” muhkeat silkkikaavut vaihtuivat tyköistuviin, mutta nykymittapuulla yhä hyvin koristeellisiin miesten pukuihin.

Määräysten myötä fetsien kysyntä räjähti Turkissa, ja fetsintekijöitä virtasi Konstantinopoliin. Osmanien imperiumi ulottui aina Afrikan sarveen asti, ja fetsistä tuli suurta muotia kaik­kialla Lähi-idässä.

Mahmud II oli pitkälti samalla asialla kuin Kemal sataa vuotta myöhemmin. Myös Mahmud oli otti uudistuksiinsa mallia Euroopasta, varsinkin vallankumouksen jälkeisestä Ranskasta. Mahmud vahvisti oikeusvaltiota, paransi ei-muslimien oikeuksia imperiumissa ja kumosi esimerkiksi pašša-ruhtinaiden pikaoikeuden tuomita ihminen kuolemaan.

Kemalismin periaatteet säilyivät Turkissa kyseenalaistamattomina koko 1900-luvun ajan. Vanhoillinen oppositio ei kadonnut mihinkään, mutta Turkin armeija piti maallisuuden hallinnassa kaappaamalla aina tarvittaessa vallan.

Esimerkiksi vuoden 1980 vallankaappauksen johtaja Kenal Evren piti huolen, että hattu­lakia ei kumottu.

Taistelu Turkin identiteetistä siirtyi naisten päihin. Naiset alkoivat kapinoida käyttämällä islamilaista huivia esimerkiksi yliopistoilla, mikä oli kemalismin nojalla ankarasti kielletty.

Huivikiellon purkaminen oli AK-puolueen johtajan Recep Tayip Erdoganin kampanjoinnin keskipisteitä, ja vuonna 2008 huivikielto purettiin Turkin korkeimmassa oikeudessa.

Erdogan itse käyttää länsimaisia pukuja, ja häntä pidetään tyylikkäänä pukeutujana. Hurriyet-lehti kertoi viime vuonna, että Erdoganin mielellään käyttämät ruudulliset puvut ja pikkutakit olivat nousseet Turkissa pieneksi muoti-ilmiöksi. Erdoganilla on jopa nimikirjaimiensa mukaan nimetty vaatemerkki RTE.

Hattulaki oli LA Review of Books -lehden mukaan voimassa vielä ainakin vuonna 2013. Nyt turkkilaisten päähineenkäytön tulevaisuus on hämärän peitossa, niin kuin kaikki muukin.

Heinäkuun 15. päivänä 2016 Turkissa alkoi vain muutaman tunnin kestänyt vallankaappausyritys. Moni on kiiruhtanut julistamaan, että surkeasti epäonnistunut yritys oli viimeinen naula kemalismin arkkuun. Se tarkoittaisi yhä uskonnollisemmaksi ja vanhoillisemmaksi muuttuvaa Turkkia.

Erdoganin päässä hattu on nähty hyvin harvoin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  3. 3

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  6. 6

   Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Vaihtaisinko hybridiautoon? Testissä 12 erilaista hybridiautoa – edullisesta perusautosta luksukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  5. 5

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää