Ihmiset

Onni löytyi eläkkeellä – 95-vuotias Helmiriitta Honkanen tekee yhä kuvia

Uransa graafisena taiteilijana tehnyt Honkanen on myös kartoittanut suomalaista julistetaidetta ja kirjoittanut sen historiaa sekä suunnitellut valtavasti ex libriksiä.

Kuvataiteilija ja graafikko Helmiriitta Honkasen sängyn yläpuolella katossa on Jorma Hautalan abstrakti maalaus, joka hehkuu punaisen eri sävyissä.

Samaa voimakasta karmiininpunaista, tai ”Helmiriitan punaista” näkyy myös taiteilijan omissa teoksissa, joita on eri puolella olohuonetta omakotitalossa Espoon Nöykkiössä.

95-vuotias kuvataiteilija oli ikäisekseen varsin hyväkuntoinen aina alkukesään saakka. Silloin iskenyt sairaskohtaus kuitenkin heikensi kuntoa niin, ettei Honkanen ole päässyt näkemään uusinta näyttelyään.

Galleria Loopissa Lapinlahden entisessä sairaalassa on esillä taiteilijan teoksia vuosien varrelta. Galleria toimii hävikkiruokaravintolassa. Se sopii oikeastaan hyvin sota-aikana muonittajana toimineelle Honkaselle.

Sairaskohtaukseen asti Honkanen maalasi melkein päivittäin. Näyttelyn uusimmat teokset ovat juhannukselta. Toipuessaan Puolarmetsän sairaalassa hän piirsi heti kun jaksoi. ”Mulla on mielessä se näkymä sieltä sairaalan ikkunasta, täytyisi maalata se.” Kun kuvien tekeminen on ollut koko elämä, haluaa siitä pitää kovasti kiinni.

Vuosien varrella grafiikka on vaihtunut maalaamiseen ja työhuone siirtynyt viereisen talon alakerrasta keskelle olohuonetta. Yksi tuoreimmista teoksista kuvaa näkymää omaan puutarhaan.

”Kevät tuli, ja yhtenä iltana ajattelin, että nyt maalaan nuo pihan syreenit”, Honkanen sanoo. Kukat on kuvattu värikkäästi ja voimakkaasti. Toukokuun helteillä Honkanen maalasi tulppaaneja, ikuisti ne ennen oletettuja yöpakkasia. Niitä ei kuitenkaan tullut, mutta maalaus tuli, kuten niin monesti ennenkin.

Alakerran varastossa on satoja töitä, etenkin grafiikkaa ja pastellimaalauksia, iso osa monipuolisen tekijän elämäntyöstä.

”Lapset ovat kyllä keränneet jo monet koteihinsa sopivat työt”, Honkanen kertoo. Hänellä on kolme lasta, lapsenlapsia on 15. Nuorin lapsenlapsenlapsista oli avajaisissa viikon ikäinen.

Kirjahyllyt notkuvat suomalaisen taidehistorian ja julistetaiteen kirjoja. Helmiriitta Honkanen teki uran pääosin graafisena taiteilijana, muun muassa osuuskauppa Elannon graafisena suunnittelijana. Hän on myös kartoittanut suomalaista julistetaidetta ja kirjoittanut sen historiaa sekä suunnitellut valtavasti ex libriksiä.

Ura alkoi keskellä sotaa.

”Aloitin Taideteollisen keskuskoulun graafisella osastolla vuonna 1938, sitten tuli kaksi sotaa, ja kolmen vuoden kurssi kesti seitsemän vuotta”, Honkanen kertoo.

Sodan jälkeen hän meni Tampereen talouskouluun. ”Olin ollut seitsemän vuotta sodassa eikä kotona sitä oikein ymmärretty. Äidistä talouskouluun meno oli ihan kauheaa”, taiteilija sanoo.

Työpaikka Elannon mainospiirtäjänä oli onnenpotku. ”Taitoin lehdet ja tein kaksi mainosjulistetta kuukaudessa. Oli ilmainen hammashoito, sairaanhoito ja lomanviettopaikkoja. Se oli todella mukavaa aikaa.”

Yksinhuoltajan piti tehdä kovasti töitä, jotta huushollin sai pyörimään. Puoliso kuoli vuonna 1968.

Mainospäällikön vaihtuessa Honkanen siirrettiin muihin tehtäviin, siivoamaan Elannon arkistoja. Sekin kääntyi tavallaan onneksi, sillä se johdatti hänet syvemmälle julistetaiteen historiaan. Honkanen pelasti Elannon vintin kätköistä satoja julisteita ja toimitti ne Lahden vasta-avattuun Julistemuseoon.

”Kun multa kiellettiin piirtäminen, kirjoittelin lehtiin mainoksista, kun ei sitä kukaan muukaan tehnyt. Rupesin myös tutkimaan julisteita.”

Opintojaankin hän jatkoi, ensin Vapaassa taidekoulussa ja myöhemmin Taideteollisesta korkeakoulussa, josta hän valmistui maisteriksi 65-vuotiaana.

Olisi hän jatkanut tohtoriksikin asti, mutta se olisi pitänyt tehdä englanniksi. ”Olin lukenut vain saksaa ja ajattelin, että olkoon minun puolestani, rupean maalaamaan”, Honkanen sanoo.

”Aika, jolloin jäin eläkkeelle oli loppujen lopuksi kaikkein onnellisinta. Silloin sain vapaasti tehdä mitä tahdoin, kuten ottaa osaa kilpailuihin. Maalaaminen on aina ollut hirveän hauskaa.”

Lastenlasten avustuksella Honkanen jakaa Facebookissa ajatuksiaan, luontohavaintoja ja vanhoja valokuvia. Idea näyttelystä tuli Maaretta Caseliukselta tämän huomattua Facebookista Honkasen ruvenneen uudistumaan maalaamisessa. Caseliuksen iso­isä oli tutkija ja valokuvaaja Vilho Setälä, jonka sisar, arkkitehti Salme Setälä oli puolestaan Helmiriitta Honkasen äiti.

Honkasen sukupolven suunnittelemat julisteet ovat keräilijöiden ja uusintapainoksina myös sisustajien suosiossa.

”Ihailen edelleen vanhoja julisteita”, Honkanen sanoo. ”Se piirtäminen oli ihan toisenlaista kuin nyt, kun tuotteissa on vain hintalappu ja sillä sipuli.”

Helmiriitta Honkanen: Hetkiä Loopissa (Lapinlahdentie 1) 5.10. saakka. Hävikkiruokaravintola Loopin avajaiset 18.8.

Honkasen arvostamat suunnittelijat 

1”Pertti Pohjola,

esimieheni Elannolla

oli hurjan hyvä piirtäjä, vaikka oli käynyt vain

kansakoulun. Ennen kuolemaansa hän soitti minulle ja pyysi anteeksi, että oli kohdellut minua huonosti. Se oli

liikuttavaa.”

 

2”Erik Bruun on tehnyt todella hienoja luonnonsuojelujulisteita.”

 

3”Tapio Wirkkala

oli hirveän hyvä piirtäjä. 50-luku

oli hyvää, värikästä

aikaa. Oli päästy siitä harmaudesta eroon.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Kuvataide
 • Mainokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  7. 7

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon keskiosia – kymmenien kerrotaan kuolleen, myös pääkaupunki järistysalueella

  8. 8

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  9. 9

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  10. 10

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää