Ihmiset    |   Bongaa paikka

Kesäpäivä katukahvilassa

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Viime viikon kuvassa oli runsaasti vihjeitä kuvan ottamisen paikasta ja ajasta. Lukijat myös tarttuivat vihjeisiin hanakasti.

Vastauksia tuli 78, ja melkein kaikissa vastauksissa osuttiin ­oikeaan.

Alkuperäinen kuva julkaistiin Helsingin Sanomissa 20. syyskuuta 1980 valtion seuraavan vuoden budjettia esittelevässä juttupaketissa. Kuvassa näkyvä tietyömaa sai vuodeksi 1981 rahoitusta kuusi miljoonaa markkaa.

Tuolloin tämä tie, maantie 120, tunnettiin vielä Porintienä, mutta nykyisin sitä kutsutaan Vihdintieksi.

Kuva on otettu siis Helsingin Konalassa.

”Aikoinaan, siis vaikkapa 60-luvulla, kun tuokin pelto oli kokolailla landea, sen vasemmalla puolella suunnilleen siinä, missä kuvassa lukee Dodge, oli vesijohtoliike Huberin varasto, ja koko suora tunnettiin nimellä ’Huberin suora’. Paljon muita rakennuksia, lukuun ottamatta puolisortuneita parakkeja, ei sitten niin kaukana Stadista ollutkaan”, kertoo Pekka Taka.

Lukijat tutkivat tarkkaan kuvassa näkyviä autoja ja tekivät niiden perusteella tarkkoja aikamäärityksiä. Näin esimerkiksi Panu Karemaa:

”Vähän tekisi mieli sanoa, että kuvassa levennetään Vihdintietä samoihin aikoihin kuin Kehä ykkönen rakennettiin tälle kohdalle 1979–80. Jos näin on, sitten muutama kuvassa oleva auto on aivan tuore. Esimerkiksi Hartwallin kuorma-auton lavan yli näkyvä Volkswagen Derby on vuoden 1979 mallimuutoksen jälkeistä mallia.”

Karemaa muistuttaa, että kuva on erittäin ajankohtainen, sillä tietyöt ovat näillä paikkeilla käynnissä tälläkin hetkellä.

”Vihdintien suunnan parantaminen levennyksineen alkaa olla valmis, mutta Kehä ykkösen parannus vaikuttaa ajoittain Vihdintienkin järjestelyihin.”

Monet kuvassa näkyvät liikemerkit ovat tuttuja nykyäänkin. Esimerkiksi Hartwallin kuorma-auto on kaiketi tulossa juomatehtaalta, joka tuolloin vielä sijaitsi Konalassa, kuvan vasemmalla puolella.

”Kuvan bussilinjan 45 reitti kulkee yhä Vihdintietä pitkin Malminkartanon ja Kampin välillä, ja Lindströmin pesulakin on edelleen toiminnassa. Olutta Konalasta ei enää kuljetella, koska Hartwallin tehtaan paikalla on Ristikon ostoskeskus ja asuin­alue”, kirjoittaa Heidi Mehtonen.

Vastaajat päättelivät helposti kuvaaja Erkki Laitilan valitseman kuvanottopaikan.

”Kuva on ilmeisesti otettu ­rakenteilla olevan Kehä I:n sillalta. Kehä I avattiin vuonna 1980. Vihdintien remontti on jo aika pitkällä. Levennys tapahtui rakentamalla uusi ajorata vanhan länsipuolelle eli kuvassa näkyvän Autokeskuksen tonttia niistämällä. Kuvassa Malminkartanon bussi ylittää suojatietä, joka oli paikassa vielä 1980-luvun lopulla ennen kuin liittymän suorat rampit rakennettiin luoteis- ja kaakkoissektoreihin”, kirjoittaa Matti Grönroos.

”Bussin kylkinumero 602 muuten kertoo, että bussi on hankittu vuonna 1976.”

Mikko Huotarin mukaan Kehä I:n sillalla oli 1980-luvulla jalkakäytävä/kevyen liikenteen väylä myös pohjoispuolella, josta kuvaaja on voinut kuvan ottaa.

”Myöhemmin kevyt liikenne kulki ainoastaan sillan eteläpuolen kautta, ja vuoden 2016 kevättalvesta lähtien sekin reitti on poistunut, ja vierelle on rakenteilla kokonaan uusi kevyen liikenteen silta”, Huotari sanoo.

Hannu Niinijärvi muistelee kuvassa näkyviä automerkkejä.

”Autokeskus edusti mm. Datsun-, Dodge- ja Chrysler-merkkisiä autoja. Nuorena polvihousupoikana 60-luvun lopulla ajettiin lähiseudulta Lassilasta joskus polkupyörillä ihailemaan ikkunan takaa hienoja Amerikan ihmeitä. Jopa uskaltauduttiin sisälle ihmettelemään nopeusmittareiden yli 200-lukemia ja haistelemaan sisäverhoilujen eksoottisia tuoksuja. Automyyjät katselivat silloin ymmärtäväisesti koukkuun uivia tulevia asiakkaita”, Niinijärvi kertoo.

Vihdintie on monille tuttu väylä jo pitkältä ajalta, ja 1980-luvun taitteessa tehty laajennus tuli varmasti tarpeeseen.

”Myöhemmin jouduin useinkin ajamaan kyseistä baanaa. Mieheni opetti minut ajamaan autoa; usein lähtökohtana oli Haagan liikenneympyrä ja suuntana Konala. Kerran suutuin opettajalle niin voimakkaasti, että hyppäsin kyydistä Autokeskuksen kohdalla ja kävelin kotiimme Mechelininkadulle”, muistelee Rita Himberg.

Anna Koivusalo kertoo katselleensa kuvan maisemaa päivittäin monen vuoden ajan koulumatkallaan Malminkartanosta Etelä-Haagaan.

”Matkan varrella ei ollut ­oikein mitään katseltavaa, joten Konalan autokaupat, joista yksi näkyy kuvassa, jäivät hyvin ­mieleen.

Muistan myös, että opittuani juuri lukemaan 3–4-vuotiaana tavailin automerkkien nimiä kauppojen seinistä.”

Vastanneiden kesken arvottiin kirjapalkinto. Arvonnan voitti Anni Kuva, joka saa palkinnoksi Kaari Utrion kirjan Vendela (Tammi).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa nautitaan kesätunnelmasta katukahvilassa. Missä kuva on otettu ja milloin? Millaisia muistoja paikka herättää?

Lähetä vastauksesi 27.8. mennessä osoitteeseen ­hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bongaa paikka
 • Helsingin historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  10. 10

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää