Ihmiset    |   Kuolleet

Suomen filatelian vaikuttaja

Kaj Hellman 1948–2016

Kauppias Kaj Hellman kuoli Espoossa 4. elokuuta pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Helsingissä vuonna 1948.

Hellman aloitti opinnot Teknillisessä korkeakoulussa. Hänellä oli jo silloin kaksi läpi elämän kestänyttä harrastetta: juoksu ja filatelia. Jälkimmäisestä muodostui nopeasti täysvuorokautinen ammatti.

Huutokauppojen pito alkoi jo 1976. Niistä muodostui maamme suurin ja uusia uria aukova huutokauppayritys Hellman-huutokaupat. Hellmanin aloitteesta alkoivat 1982 vieläkin jatkuvat avoimet postimerkkimessut, vaikka nyt toisella nimellä. Hän oli päätoimisesti toimitusjohtajana maamme suurimmassa koskaan järjestetyssä kansainvälisessä näyttelyssä Finlandia 88:ssa vuosina 1985–88.

Postimerkkikauppiasliiton puheenjohtajana Hellman vaikutti merkittävästi kauppiaiden yhteistyöhön.

Hellmanin huutokauppahuoneen menestyksen taustalla on monia tekijöitä.

Merkittävää oli Hellmanin laaja-alainen filateelinen osaaminen ja ainutlaatuinen muisti. Hän oli luonteeltaan myös tutkija, ja hän julkaisi jo varhain mm. rautatiefilatelian perus­oppaan. Lähes valmiiksi tuli viimeisten vuosien ja viikkojen työnä hänen merkittävin tutkimuksensa ja teoksensa, joka käsittelee Agathon Fabergén toimintaa ja merkintöjä. Mittavan englanninkielisen teoksen julkaiseminen on hänen toiveensa ja perintönsä filateeliselle maailmalle. Se viimeistellään ja julkaistaan nyt postuumisti.

Hellman tuki mielellään nuoria filatelisteja ja heidän kokoelmiensa rakentamista.

Huutokaupoista tuli avoimia ja läpinäkyviä, joita filateliaa tuntematon voi helposti lähestyä. Hellman kykeni rakentamaan luottamuksen ilmapiirin asiakkaiden ja ystävien kanssa.

Sen yhtenä piirteenä oli hänen ehdoton rehellisyytensä. Hänen luokseen tuotiin usein perintönä saatuja kokoelmia. Kommentti asiakkaalle saattoi olla: ”Tämän kokoelman varsinainen arvo on tunnearvo, mutta rahallisen arvon hakee avoin huutokauppa.”

Hellman ymmärsi jo varhain, miten kansainvälistä filatelia on. Hän halusi olla aktiivisena toimijana suurissa kansainvälisissä näyttelyissä omalla myyntitiskillään.

Hellmanin kansainvälinen verkosto oli ja on Suomessa ainutlaatuinen. Hänestä tulikin viimeisinä vuosikymmeninä muun muassa Euroopan johtava Venäjän-materiaalin asiantuntija ja myyjä.

Erityinen voima oli koko perheen tuki ja panos yhtiön toiminnassa. Kaj piti asiantuntijatehtävät omissa käsissään, mutta menestys vaati perheen ja työntekijöiden osallistumista huutokauppojen tekniseen valmisteluun ja toteuttamiseen.

Kahdesti vuodessa pidettyjen huutokauppojen paisuttua tuhansien kohteiden suuruiseksi ja sairauden edetessä Hellman-huutokaupat myytiin kuusi vuotta sitten alan suurimmalle suomalaiselle yritykselle.

Sen jälkeen Kaj Hellman keskittyi asiantuntijatehtäviin ja erityisesti asiakassuhteiden hoitoon sekä materiaalin hankintaan nimeään edelleen kantavaan huutokauppaan. Tutkimustyö oli viimeisten vuosien tärkeitä ilon lähteitä.

Hänen vaikutuksensa koko suomalaiseen filateliaan oli suuri, mikä näkyy vielä pitkään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Hiihtotähti Therese Johaug menettää olympialaiset – CAS antoi 18 kuukauden tuomion

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   ”Tulos tai ulos”, Juha Sipilä lupasi – mutta pääministerin puheissa on ristiriita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää