Ihmiset

”Oltiin nuoria ja hyväkuntoisia, eikä päihteistä tullut ongelmaa kun otettiin vain kaljaa”, punk-tähteyden elänyt Tumppi Varonen muistelee

Punk-riehan ja listahittien jälkeen Varosen elämään on mahtunut myös kuntapolitiikkaa.

”Punk räjäytti elämäni sisältöä. Se suoristi asenteen ja rohkaisi että osataan ja saadaan tehdä omia biisejä”, Tumppi Varonen palaa avainhetkiinsä 1970-luvulla. ”Punkin yhteisfiilis toimi kuin futisjoukkueen.”

Mutta ennen 70-lukua olivat 50-luku ja 60-luku. Tumppi Varonen – oikeammin Tuomo Valokainen – varttui Hermannin proletaarisemmilla kulmilla Helsingissä, ja hän rupattelee eloisasti lapsuutensa mestoista.

”Vanhankaupunginlahden rantsut, Kumpulan uimala, Pikkukoski ja Mustikkamaa vetivät kesäisin. Oli Herulin ja Valkan puutalot, ja taskurahat saatiin, kun kerättiin tyhjiä flindoja ja vietiin Inarintien Alkoon”, huomenna 60 vuotta saavuttava muusikko kuvailee. ”Koulua kävin Tiilimuseossa ratikkahallien vieressä.”

Pari nuoruusvuotta meni epämääräisemmissä porukoissa, kunnes Varonen teini-iässä törmäsi ja ystävystyi aloittavien soittajien Ari Taskisen ja Stefan Piesnackin kanssa. ”Mutta ei ollut helppo irrota aiemmasta jengistä.”

Alkoivat laulaja-basisti Varosen bändikuviot – esivaiheena Näköhäiriö, ja melko pian tuli jo Problems? yhdessä Taskisen ja Jallu Salkamon kanssa.

Love Recordsin Atte Blomille he pääsivät levyttämään suomipunkin ensiaallossa 1978.

”Vietiin Atelle c-kasettina biisi Ei tää lama päähän käy. Se oli niin kauheaa rytinää, että Atte käski meidän soittaa sen uudestaan studiossa, että sai jotain selvää”, Tumppi nauraa.

1970-luvun lopun punk kukoisti parissa rajunpuoleisessa paikassa: oli Punk House Hakaniemessä, Kill City Toisella linjalla ja pian Lepakkoluola Ruoholahdessa. Meininki oli autenttista.

”Jengi liittyi yhteen, tehtiin musaa ja hengattiin. Siinä oli vapautta, päästiin aika kauas normiasioista, ja giltsit ja kundit toi stadiin väriä ja suihketta.”

Merkityksellistä oli myös tavata Pelle Miljoona alias Petri Tiili. Ei mennyt kauaakaan kun pystyssä oli Pelle Miljoona & 1980, vaihtoehtonuorison ykkösbändi.

Syntyi kolme lp-levyä Pelko ja viha, Viimeinen syksy ja Moottoritie on kuuma, jotka kaikki saivat kovan suosion. Myynti- ja keikkatahti oli ajoittain melkoista. Myös Problemsin Katupoikien laulu Tumpin laulamana kohosi listaykköseksi. Hänen niin ikään esittämänsä Tahdon rakastella sinua on aikansa klassikko.

Miltä tuntui yhtäkkiä olla suuri stara?

”Oltiin nuoria ja hyväkuntoisia, eikä päihteistä tullut ongelmaa, kun otettiin vain kaljaa”, Varonen miettii. ”Vedettiin nelisen keikkaa viikossa, mutta keikkailu ei ollut mitään täysin kontrolloitua tuotetta vaan vapaampaa, ja mokatkin sallittiin.”

”Oli arvostusta muita muusikoita kohtaan, ja voitiin pysyä tavallisina jätkinä, kun ei ollut mitään näitä selfie-kulttuureita.”

Väärentämättömin punkjakso kesti Suomessa Varosen mukaan noin viisi vuotta. Hänkin lähti satamaan töihin 1980-luvulla ja opiskeli sittemmin lähihoitajaksi.

Musiikki seuraa tiukasti mukana – ja hän keikkailee Pelle Miljoona Unitedissä:

”Mennään fiiliksellä, kaupungeissa mutta yhtä hyvin Simpeleellä. Tyypillisin on musiikkipubi, talon oma äänentoisto, yleisöä pari sataa. Meitä on Pelle, Jukka Melametsä ja minä, ja lähemmäs sata keikkaa vuodessa.”

Tumppi miettii Pelle Miljoonaa, jonka kanssa hän on viihtynyt pian 40 vuotta:

”Vaikeasti lähestyttävä mutta luotettava ihminen, tuottelias ja kova työmies. Meillä ei ole tarve selitellä, väitellään usein muttei riidellä.”

Yllättävintä Tumppia on politiikka.

Varonen istuu toista kautta demarien valtuutettuna Helsingissä, ja vaaleissa on ropissut 800–900 ääntä.

”Katson yhteiskuntaa perusasioiden – asumisen, työn ja ihmisen hyvinvoinnin – läpi, ja selvemmin demarien kuin vassarien silmin.”

Valtuutettu Varonen on saanut tuloksiakin. Hänen aloitteestaan helsinkiläisille yli 45-vuotiaille miehille tarjotaan terveysseulaa, helpotettua mahdollisuutta terveystarkastukseen.

Niin ikään Harjun nuoriso­talolle hän on ollut järjestelemässä kestävämpiä jatkoedellytyksiä. ”Kyllä mä myös ensi vuoden vaaleissa oon ehdolla, jos niin halutaan.”

Tärkeimpiä punk-hetkiä

1. The Damned:

New Rose

”Eka punksingle, jonka kuulin heti 1976. Raivokas soitto ja tiukat sanat, ne iski suoraan.”

 

2. Johnny Rottenin lausahdus

”The Damned on vähän paskasempi porukka kuin Bay City Rollers.”

 

3. Ramones Kulttuuritalolla

”Ramonesin keikka Kulttiksella 1977 oli meikäläisen lopullinen herätys.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kunnallispolitiikka
 • punk

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  4. 4

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  9. 9

   Onko tässä Helsingin surkeimmin saneerattu talo? Kuoppainen lattia ja vedestä turpoava allaskaappi kielivät häkellyttävistä rakennusvirheistä

  10. 10

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää