Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Suurlähettiläs kyllästyi totaalisesti EU-hommiin – ”Tällaisista vanhoista kyynikoista ei ole siellä mitään hyötyä.”

Suomen Belgian-suurlähettiläs Timo Ranta puhuu haastattelussa varoen, mutta kirjassaan hän antaa palaa. Ranta kirjoittaa, että EU:ssa Suomi-neito lähti herrojen matkaan ja ”päätyi antamaan heille sekä edestä että takaa”.

Bryssel

Ehdin istua muutaman minuutin brysseliläisessä lähijunassa, kun huomaan, että äsken tekemäni parituntisen haastattelun muistiinpanot joutavat enimmäkseen roskakoriin. Ennen kuin kuuluttaja ehtii sanoa Etterbeek, hiukseni ovat pystyssä.

Kädessäni on omaelämäkerrallinen kirja, jonka olen saanut juuri haastattelemaltani Timo Rannalta matkalukemiseksi. Ranta on Suomen suurlähettiläs Belgiassa. Kirjan ensisivuilta alkaen hän on monin verroin suorapuheisempi mies kuin se, jonka äsken tapasin.

Luen kirjan parissa tunnissa. Ahneemmin kuin mitään muuta EU-aiheista kirjaa aikapäiviin – hauskaa, opettavaista ja huolestuttavaakin tekstiä julkisuudelta piiloon jäävästä diplomatiasta.

Haastattelussa Timo Ranta puhuu varovasti punniten siitä, kuinka aluepolitiikkaan tutustuminen on avain Belgian liittovaltion luonteen ymmärtämiseen.

Kirjan Timo Ranta antaa palaa, tähän malliin:

”Loppuvuodesta 2009 aloin entistä enemmän vilkuilla sivuille. EU:n turvallisuuspolitiikka on Suomessa suuressa arvossa, mutta sisältä katsottuna se näytti kulkevan kohti hidasta näivettymistä.”

Ei ole ihan tavallista, että diplomaatti vitsailee muistelmissaan Suomen EU-taipaleen muistuttavan vanhaa Lapinlahden Lintujen sketsiä. Sitä, jossa päähenkilöt olivat Suomi-neito, Saksan Helmut ja Ranskan Jacques.

”Sketsin juoni oli yksinkertainen: Suomi-neito lähti herrojen matkaan hyvässä uskossa, mutta päätyi lopulta antamaan heille sekä edestä että takaa”, Ranta toteaa kirjassaan EU-odysseia.

Lukija saattaa tässä vaiheessa miettiä kahta asiaa: Kuka ihmeen Ranta ja mistä tuon kirjan saa käsiinsä?

Timo Ranta, 51, on yksi Suomen viidestä suurlähettilääksi tituleeratuista henkilöstä Brysselissä. Ne neljä muuta palvelevat EU- tai Nato-tehtävissä. Kaupungissa on käynnissä varsinaiset suurlähettiläiden törmäysajot.

Rannan tehtävä on perinteisempi. Hänen lähetystönsä tonttiin kuuluvat sekä Belgia että Luxemburg: kahdenväliset suhteet ja kansalaisten huolet passien uusimisesta ryöstetyksi tulemiseen.

Mutta koska kyse on Belgiasta, hänen työnsä jää usein muiden lähettiläiden varjoon.

Belgian-suurlähetystön henkilökuntaan kuuluu Ranta mukaan lukien viisi ihmistä, kun Suomen EU-edustuston ja Nato-lähetystön palkkalistoilla on yhteensä noin 130 ihmistä.

Rannan nykyinen työ ei varsinaisesti edes sisällä EU-hommia.

Niitä hän teki monessa eri roolissa Suomen ulkoasiainhallinnon ja EU:n suorassa palveluksessa vuosina 1995–2011, kunnes turhautui ja päätti vaihtaa perinteisemmän diplomatian puolelle.

”Minut pitäisi väkisin raahata kahleissa [EU-neuvoston rakennukseen] Justus Lipsiukseen. Olen totaalisen kyllästynyt näihin EU-kokouksiin”, Ranta sanoo haastattelussa.

EU on Rannan mukaan nuorten ihmisten hommaa. ”Tällaisista vanhoista kyynikoista ei ole siellä mitään hyötyä.”

Kirjassaan Ranta kertoo, että joskus virkamies joutui heittäytymään luovaksi. Kuten heinäkuussa 1999, kun Suomen ulkoministeri Tarja Halonen ei ollut paikalla EU-parlamentin täys­istunnossa Strasbourgissa.

”Päätin, että miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä: Istuin itse ministerin penkille”, Ranta kirjoittaa.

Herr Ministeriä teeskennellyt Ranta halusi palvella kotimaataan ja antaa show’n pyöriä ilman kiusallisia välikohtauksia.

”EU on monen tarinan näyttämö. Siihen pätee sanonta ’pellet vaihtuu, sirkus jää’”, Ranta luonnehtii.

Missä se kirja on?

Tämä kaikki on ladattu internetiin tammikuussa 2015, kun Timo Ranta sai välähdyksenomaiset muistelmansa valmiiksi. Äskettäin Ranta painatti kirjastaan muutaman kappaleen omakustanteen.

Saan yhden niistä mukaani. Sen takakannessa lukee:

”Tarinan päähenkilö huomaa pääsevänsä tapahtumien ytimeen puolivahingossa, mutta voivansa vaikuttaa niiden kulkuun vain vähän.”

Ranta kertoo haastattelussa, että hänen intohimojaan ovat uiminen ja kitaran soitto. Hän soittaa kuusi- ja kaksitoistakielisiä kitaroita suurlähetystön juhlissa, kokoonpanossa nimeltä EUE House Band.

”Kyl mäkin oon jonkun biisin laulanut. Enimmäkseen punkia.”

Otteita Timo Rannan EU-odysseia-kirjasta:

1 EU:n terrorismin vastaisen työryhmän puheenjohtajana 2006

”Jouluviikolla johdin viimeistä kokoustani, jossa päätöspaketistani syntyi sopu. --- Olo oli kevyt ja kaikkivoipa. Lounaalla joku lauloi En etsi valtaa, loistoa. Pikkupiru olkapäälläni sanoi, että etsinpäs.”

 

2 Suomalaisista EU:ssa:

”EU:n ytimen etsintä on hyvin suomalainen harrastus. Se on osa suomalaisen sisäänrakennettua halua ankkuroida olemassaolonsa johonkin. Usein käy kuitenkin niin, että ydin on ikään kuin kangastus, joka pakenee seuraajaansa.”

 

3 Tehdyn työn mielekkyydestä:

”Mihin nämä vuosikymmenet ovat menneet? Olenko saanut jotain aikaan? Minulla ei ole aavistustakaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Belgia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  3. 3

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  6. 6

   Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Vaihtaisinko hybridiautoon? Testissä 12 erilaista hybridiautoa – edullisesta perusautosta luksukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  5. 5

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää