Ihmiset    |   Kuolleet

Sopraano lumosi draamantajullaan

Ilona Koivisto-Ollikkala 1925–2016

Oopperalaulajatar Ilona Koivisto-Ollikkala kuoli Helsingissä Alzheimerin tautiin 31. elokuuta 2016. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Helsingissä 7. elokuuta 1925.

Ilona Koivisto oli aikansa valovoimaisimpia laulajattariamme ja monipuolisuudessaan tärkeä osa Kansallisoopperamme 1950–1970-lukujen ensamblea. Hänen lyyris-dramaattinen sopraanonsa taipui Mozartista Wagneriin, operettiin ja moderniin musiikkiin.

Koiviston ääni oli sielukas, lämmin ja samettinen. Herkkä taiteilija tunsi kaiken voimakkaasti ja hänen tulkintansa olivat aina aitoja, syvästi itse koettuja. Koivistossa oli temperamenttia ja hyvässä mielessä diivaa niin näyttämöllä kuin sen ulkopuolella.

Ylioppilaaksi Koivisto kirjoitti Kulmakoulusta 1945. Hän työskenteli aluksi postissa, mutta pian musiikki vei Vanhan Käpylän postinhoitajan. Lauluopintonsa hän aloitti Helmi Liukkosen johdolla.

Ensikonsertti 1949 oli suuri menestys. Kriitikot iloitsivat uudesta musikaalisesta laulajattaresta, jolla oli horjumaton puhtaus, taiteellinen aisti ja harvinainen tulkinnan lahja.

Toscan nimiosasta 1953 muodostui laulajattaren pääsylippu Kansallisoopperan solistikuntaan, jonka yhtenä kantavista voimista hän toimi eläkkeelle siirtymiseensä 1975 saakka. Tänä aikana hän esiintyi liki 900 näytännössä ja yli 70 eri roolihahmossa.

Kaunis ulkomuoto, luontaiset näyttelijänlahjat ja nopeaoppisuus olivat äänen lisäksi ne valtit, joiden ansiosta hän sai paljon työtehtäviä.

Koivisto lauloi miltei kaikki oman äänityyppinsä suuret pääroolit, jotka hänen aikanaan olivat ohjelmistossa.

Ensimmäisiä menestyksiä olivat Puccinin La Bohèmen Mimì ja Madame Butterfly sekä Massenet’n Manon. Otellon Desdemonana hän vavahdutti pianissimoillaan, kun taas Tannhäuserissa kuultiin ensiluokkaista Wagner-laulua hänen hallitessaan näyttämöä viettelevänä Venuksena.

Tšaikovskin venäläiseen sielunmaisemaan Koiviston tunteikas ääni sopi hyvin ja hän lauloi Jevgeni Oneginin Tatjanan ja Patarouvan Lisan osat. Lisäksi mainittakoon Mozartin Fiordiligi, Donna Elvira, kreivitär Almaviva ja Cherubino. Koivisto oli myös ensimmäinen Mélisandemme Debussyn Pelléas ja Mélisandessa 1958.

Verdin Traviata oli Koiviston huippurooleja. Siinä hänen äänensä ja draamantajunsa pääsivät oikeuksiinsa synnyttäen aitoudessaan ja kohtalonomaisuudessaan unohtumatonta taidetta.

Ilona Koivisto oli myös yleisön rakastama operettiprimadonna. Hänellä oli eleganssia ja säteilyvoimaa, luontaista tyylitajua sekä taitoa liikkua, replikoida ja tanssia näyttämöllä.

Hänen Mustalaisruhtinattaren Sylvassaan oli tummahehkuista ylevyyttä ja Viktorian husaarin Viktoriassa kirpeää Unkarin paprikaa. Mimiikkansa ja kuninkaallisen ryhtinsä ansiosta Koivisto esiintyi kymmeniä kertoja myös Joutsenlammen kuningattarena. Baletista hän löysi myös aviomiehensä Oiva Ollikkalan.

Vanhemmat ja perhe pitivät Koiviston kotimaassa, vaikka mahdollisuuksia olisi ollut maailmallakin. Hän esiintyi Kansallisoopperan produktioiden mukana ulkomailla ja teki henkilökohtaisia solistivierailuja Tukholmaan ja Osloon. Wienin Brahms-salissa hän antoi oman lied-konsertin 1961. Pro Finlandia -mitali Koivistolle myönnettiin 1967.

Luonto ja eläimet olivat Koivistolle tärkeitä. Koira kuului aina perheeseen ja lintujen talviruokintaa hän ei koskaan unohtanut. Metsälän omakotitalon puutarha ikivanhoine omenapuineen, kukkineen ja siili-vieraineen oli hänen silmäteränsä. Hän oli innokas sienestäjä, teki käsitöitä, maalasi, luki ja seurasi tiedemaailman kehitystä.

Kasvettuaan ruusuristiläisessä kodissa Koivisto opetettiin jo lapsena tutkimaan ja ymmärtämään elämän eri ilmiöitä pintaa syvemmältä ja hankkimaan niistä tietoa. Suomalaisen teosofian uranuurtaja Pekka Ervast oli hänen kummisetänsä.

Karman laki ja veljeyden ihanne olivat Ilona Koiviston vankkumattomina kiintotähtinä loppuun saakka. Etunimensä mukaisesti muistamme hänet ympärilleen iloa ja valoa säteilevänä viisaana persoonana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  8. 8

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää