Ihmiset

Suomalaisen ralliurheilun humaani pioneeri

Osmo Kalpala 1925–2016

Osmo Kalpala, ent. Sarlin, kuoli Espoonlahden hoivakodissa 12. syyskuuta 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 9. heinäkuuta 1925.

Kalpala kasvoi nelilapsisen perheen esikoisena ja vietti lapsuutensa kolmen sisaruksensa kanssa täysihoitolassa Petaksessa. Täysihoitolan johtaja Tyyne Hämäläisestä tuli hänelle tärkeä henkilö oman äidin asuessa pitkiä jaksoja Ranskassa. Vanhempiensa eron jälkeiset lomamatkat isän kanssa Hankoon, Terijoelle ja Hämeenlinnaan säilyivät onnellisina hetkinä mielessä läpi pitkän elämän.

Pujottelu, syöksylasku ja autourheilu olivat tärkeässä roolissa Osmo Kalpalan elämässä. Alppilajien harrastus alkoi murtomaasuksilla Kauniaisten mäessä. Hän voittikin Grankullan IFK:n ensimmäiset pujottelukilpailut maaliskuussa 1946. Myöhemmin hän saavutti viisi akateemista pujottelumestaruutta ja hopeaa pohjoismaisissa akateemisissa pujottelumestaruuskilpailuissa vuonna 1952.

Lasketteluharrastuksen kautta Osmo Kalpala tutustui kilpa-autoilijana tunnettuun K. A. Ebbiin, joka houkutteli hänet autourheilun pariin. 1950-luvulla hyvin suosituissa taitoajokilpailuissa hän saavutti nk. suurmerkin, mikä oli arvostetuin kyseisessä lajissa myönnetty tunnustus.

Hän piti tärkeänä, ettei kilpailumenestystä voisi lukea ylivertaisen kaluston avulla hankitun etulyöntiaseman ansioksi ja valitsi siksi autokseen monien ylenkatsoman Ifan.

Sama asenne määritti monesti myös auton valintaa rallikilpailuihin. 1954 Osmo Kalpala osallistui Eino Kalpala kartanlukijanaan ensi kerran Jyväskylän Suurajoihin, missä veljekset heti selviytyivät voittajiksi. He uusivat Suurajovoiton vielä vuosina 1956 ja 1958, joka kerran erimerkkisellä autolla.

Osmo Kalpalaa voi pitää Suomen ensimmäisenä maan laajuisesti tunnettuna rallitähtenä. Julkisen profiilin antamalla auktoriteetilla hän kirjoitti kattavia autojen testiraportteja Suomen Autoklubin AK:n julkaisemalle Moottori-lehdelle.

Kalpaloista tuli myös ensimmäinen suomalaispari, joka pääsi kilpailemaan tehdastallin riveissä. 1959 he starttasivat Monte Carlo Ralliin Citroenin joukkueessa. Osmo Kalpalan nopeus kesti vertailun lajin kansainvälisten huippujen joukossa, mutta kokemattomuus mannermaan koitoksista kostautui turhina virhepisteinä. Pitkät ja raskaat rallit olivat kuitenkin Osmo Kalpalan mieleen, koska niissä punnittiin niin miehistön henkistä kuin fyysistäkin kuntoa.

Osmo Kalpala osallistui myös aktiivisesti ralliurheilun kehittämiseen. Hän mm. veti työryhmää, joka pyrki uudistamaan rallisäännöstöä niin, että nopeus suljetuilla erikoiskokeilla tunnustettaisiin tärkeimmäksi tuloksia määrääväksi tekijäksi, kun monet rallit 1950-luvulla olivat vielä luoneeltaan matkailuajon kaltaisia.

Aktiiviuransa jälkeen Kalpala toimi Suomen Urheiluautoilijoiden Liiton puheenjohtajana kolmeen otteeseen vuosien 1963 ja 1973 välillä.

Kalpalan aktiivinen harrastustoimintansa ulottui myös kotiseutu- ja Lions-toimintaan. Hän toimi Lions Club Helsinki Lauttasaari-osaston presidenttinä, 107-B-piirin kuvernöörinä sekä Suomen Lions-liiton puheenjohtajana.

Hän oli myös perustamassa Lauttasaareen maailman ensimmäistä nuorison Lions-Clubia, Leo-Clubia. Hänelle myönnettiin Lions Club-järjestön kansainvälinen elinaikaisjäsenyys vuonna 1983. Lisäksi hän oli Lauttasaaren kirkkoneuvoston jäsen.

Kilpa-autoilu oli Kalpalalle vain harrastus, sillä isänsä sairastuttua 40-luvun lopulla hän ja veljensä Eino joutuivat ottamaan vastuun Radiotukku Oy:stä. Osmon opinnot Helsingin kauppakorkeakoulussa oli jätettävä kesken. Osmo toimi Radiotukun hallituksen puheenjohtajana.

Fagent Oy:n puitteissa toiminta laajeni myöhemmin alppiurheiluvälineiden ja hiihtokeskuslaitteiden maahantuontiin. Vuoden 1963 lopussa veljekset perustivat Turenkiin, Kalpalinnan hiihtokeskuksen. Investoinnit Kalpalinnaan Radiotukun kehittämisen kustannuksella eivät olleet Osmon mieleen. Osmo Kalpalalle vuonna 1964 sattunut vakava auto-onnettomuus vei hänet pitkään sairaalahoitoon ja veljesten yhteistyö suistui lopulta raiteiltaan.

Kalpala joutui luopumaan Radiotukun omistuksesta ja ottamaan omaisuudenjaossa Kalpalinnan omistuksen. Kalpalinnalla ei ollut siinä tilanteessa itsenäisen toiminnan edellytyksiä ja toiminta päätyi pian konkurssiin. Hän käynnisti myöhemmin nimeään kantavan elektroniikka-alan yrityksen.

Kalpala jäi vaimonsa Lailan kanssa yhtiöstä eläkkeelle vuonna 1992. Neljä vuotta myöhemmin Laila Kalpala kuoli. Toivuttuaan puolisonsa kuolemasta Osmo Kalpala eli lastensa ja lastenlastensa läheisyydessä Espoon Haukilahdessa, jossa koko leikkipuisto oppi tuntemaan lähes päivittäin heitä tervehtimässä käyneen lempeän Papan. Aika kului mukavasti myös suuren valokuva-arkiston ja hienojen leikekirjojen parissa.

Sarlinien sukuseuran puheenjohtajana hän toimi neljännesvuosisadan. Eläkeläistanssit pitivät kuntoa yllä ja toivat hyvää mieltä. Vuonna 2010 Osmo Kalpala sai aivoinfarktin ja jouti viettämään viimeiset vuotensa sänkypotilaana.

Osmo Kalpala oli avarakatseinen, humaani ja läheistensä suuresti rakastama ihminen, joka vaikutti esimerkillään. Tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan Ritarikunnan I luokan ritarimerkin vuonna 1984.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää