Ihmiset    |   Kuolleet

Liikemies oli sillanrakentaja

Paul Gundersen 1921–2016

Diplomi-insinööri, liikemies ja kirjailija Paul Gundersen kuoli 29. elokuuta Oulunkylän kuntoutussairaalassa 95-vuo­tiaana. Hän oli syntynyt 7. kesäkuuta 1921 Helsingissä.

Kun talvisota syttyi, Gundersen liittyi vapaaehtoisena armeijaan ja palveli viisi vuotta, kunnes haavoittui tulenjohtajana Ihantalassa kesällä 1944. Gundersenilla oli sodassa mukana kamera, ja hän julkaisi kuvat teoksessaan Sallasta Ihantalaan 1939–44 – Muistoja kuvin ja sanoin.

Sodan päätyttyä Gundersen valmistui kemian diplomi-insinööriksi ja työskenteli Bang & Co:ssa.

Tässä vaiheessa kaksi suomalaista teollisuusjohtajaa – Heikki Herlin ja Oscar Sumelius – kutsui hänet osallistumaan Caux-konferenssiin Sveitsissä.

Caux toimi Frank Buchmanin alulle paneman Moral Re-Armament -liikkeen keskuksena. Jo sotaa edeltävän Euroopan kriisin Buchman näki pohjimmiltaan moraalisena. MRA:n piirissä katsottiin, että kriisistä auttaisi ulos se, että palataan Jeesuksen Vuorisaarnan periaatteisiin. Liikkeen jäseniä kannustettiin olemaan aktiivisia politiikassa ja sosiaalisissa kysymyksissä.

Vuodesta 1952 alkaen Gundersen toimi 19 vuoden ajan vapaaehtoisena MRA:n työssä matkustaen eri puolilla maailmaa. Suvun nuoriso muistaa edelleen hänen värikkäät kertomuksensa Marokosta ja vierailusta sulttaanin palatsissa Rabatissa.

Gundersen palasi vuonna 1971 takaisin teollisuuteen. Hän vastasi Oy Airam Ab:n ostotoiminnasta 16 vuoden ajan.

Eläkkeelle jäätyään Gundersen kirjoitti elämäntarinansa Tusen vingar, joka julkaistiin myös englanniksi ja venäjäksi. Kaikkiaan hänen kirjojaan on julkaistu kahdeksalla kielellä. Hän järjesti eri maissa seminaareja, joissa käsiteltiin teollisuus- ja liike-elämän moraalisia perusteita.

2000-luvulla mukaan tuli aktiivinen suomalais-venäläinen yhteistyö: Gundersen luennoi etiikasta Pietarissa, Viipurissa ja Tallinnassa sekä järjesti Viipurissa seminaareja Monrepos’n omistajasukuun kuuluneen paroni Paul Nicolayn henkisestä perinnöstä. Gundersenin muistotilaisuudessa oli edustaja niin Pietarin Eurooppalaisesta kuin Valtionyliopistostakin.

Tunsimme Paul Gundersenin innostavana, kuuntelevana ja tavattoman huumorintajuisena, aina kujeisiin valmiina henkilönä. Hän oli suomalainen sota­veteraani, joka opetteli venäjän kielen ja rakensi siltoja entisiin vihollisiin ja jonka elämänkerran Tusen vingar englantilaiset kustantajat käänsivät nimellä Incorrigibly Independent.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää