Valikko
Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Maria Arvio on alansa ensimmäinen Suomessa

Lastenneurologi Maria Arvio nimitettiin syyskuussa Suomen ensimmäiseksi kehitysvammalääketieteen professoriksi.

Huonekalut oli pultattu lat­tiaan eikä ikkunoissa ollut verhoja. Potilaat kulkivat käytävillä päämäärättömästi haalareissa. Liikuntakyvyttömät makasivat pöydillä. ”Osastot olivat usein masentavia, jopa järkyttäviä”, kehitysvammalääketieteen professori Maria Arvio, 63, muistelee uransa alkua.

Hän meni nuorena lääkärinä töihin kehitysvammaisille tarkoitettuun Ronnin keskuslaitokseen, sillä ei kahden pienen lapsen äitinä halunnut hektiseen terveyskeskusmaailmaan. Valinnasta tuli palautetta kollegoilta.

”Työtä laitoksessa ei arvostettu. Minulle sanottiin, että nuori nainen menee hukkaan. Sitä pidettiin samana kuin olisin mennyt vankilalääkäriksi.”

1960-luvun lopulla Suomi jaettiin 16 erityishuoltopiiriin. Jokaiseen rakennettiin keskuslaitos, usein viihtyisyyttä tavoitellen järven rannalle. Vanhemmille sanottiin kehitysvammaisen lapsen saavan hyvää hoitoa ja mahdollisuuden käydä koulua.

Maria Arvio tottui kuolemaan no­peasti. ”Potilaiden elinikä oli noin 20 vuotta, ja sitä piti luonnollisena. Tajusin tämän vasta myöhemmin, kun tutkin vihkoista vainajien diagnoosit sekä syntymä- ja kuolinajat.”

”Olen lastenneurologi, ja aiemmin me hoidimme kehitysvammaisia, koska he kuolivat nuorina.”

Nykyään keski-ikä on 50 vuotta. Kehitysvammaisista lapsista ja nuorista on paljon tutkimusta, mutta aikuisista ei. Arvion mukaan se on vakava haaste.

Ulkomailla Arvio tuntee itsensä ”aika fiksuksi”, koska kehitysvammalääkäreitä koulutetaan Euroopassa Suomen lisäksi vain Hollannissa. Syyskuussa alkanut Turun ja Oulun yliopistojen yhteinen määräaikainen professuuri on ensimmäinen Suomessa ja toinen Euroopassa.

Koulutusta täällä on annettu 1980-luvulta asti, ja kehitysvammalaitokset ovat toimineet kouluttautumispaikkoina. ”Se on mahdollistanut alan lääketieteen synnyn ja tutkimuksen tekemisen.”

Nyt hoidon saaminen on monessa paikassa helpompaa kuin ennen. ”Potilaani saavat tarvitsemansa terveyspalvelut, eikä koskaan ole tarvinnut vängätä kalliistakaan hoidoista”, sanoo Arvio, jolla on virka Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Ihmisten mielikuvissa kehitysvamma tarkoittaa usein Downin syndrooma. Arvio muistuttaa, että heidän osuutensa on silti vain reilu kymmenesosa kaikista.

”On paljon monivammaisia, ylilääkittyjä ja jopa vajaaravittuja. Kaikille heille pitäisi organisoida jotain mielekästä tekemistä, koska se on mielenterveyden perusta.”

Kehitysvammaisuuden syyt ovat auenneet tutkijoille professori Arvion mukaan entistä paremmin. Välillä se muistuttaa salapoliisin työtä.

Kirkonkirjoista on suuri apu. Suomessa samalla tavalla kehitysvammaisten taustat ja mahdollinen kantaäiti voidaan selvittää – vaikka 1500-luvulle asti.

”Vielä tunnistamaton geenisairaus voi aiheuttaa jossain suvussa kehitysvammaisuutta ja kuolemaa. Tiedon saaminen on tärkeää perinnöllisyysneuvonnankin takia.”

Toissa viikolla Arvio tapasi Turussa ja Oulussa kaksi hyvin saman näköistä kehitysvammaista miestä. Molemmat ovat Oulun suunnalta ja annettu lapsena adoptioon. Tutkimustyö yhteisen kantaäidin selvittämiseksi on käynnissä.

Hoidon parantumisen lisäksi asenteet ovat muuttuneet radikaalisti parempaan suuntaan, sanoo Arvio.

Hänellä on yhteensä neljä lasta, joista yksi on vaikeavammainen. Tämä syntyi, kun Arvio oli aloittanut työt kehitysvamma­laitoksessa.

”Minun ei ole tarvinnut loukkaantua siksi, että tytärtäni olisi kohdeltu huonosti ihmisenä”, hän toteaa.

Vapaa-ajalla Arvio mökkeilee, kalastaa, lenkkeilee ja viettää ­aikaa viiden lapsenlapsensa kanssa. Mielenrauhaa tuovat myös kirkonmenot, joihin hän osallistuu säännöllisesti.

”Olen tyytyväinen Hämeenlinnan seurakuntaelämään. Kehitysvammaisilla on omat papit.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Lääketiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  3. 3

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  4. 4

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  5. 5

   Mauno Koiviston haudasta tuli hetkessä Helsingin uusin nähtävyys – katso HS:n suora lähetys Hietaniemen hautausmaalta

  6. 6

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  7. 7

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  8. 8

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää