Valikko
Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Maria Arvio on alansa ensimmäinen Suomessa

Lastenneurologi Maria Arvio nimitettiin syyskuussa Suomen ensimmäiseksi kehitysvammalääketieteen professoriksi.

Huonekalut oli pultattu lat­tiaan eikä ikkunoissa ollut verhoja. Potilaat kulkivat käytävillä päämäärättömästi haalareissa. Liikuntakyvyttömät makasivat pöydillä. ”Osastot olivat usein masentavia, jopa järkyttäviä”, kehitysvammalääketieteen professori Maria Arvio, 63, muistelee uransa alkua.

Hän meni nuorena lääkärinä töihin kehitysvammaisille tarkoitettuun Ronnin keskuslaitokseen, sillä ei kahden pienen lapsen äitinä halunnut hektiseen terveyskeskusmaailmaan. Valinnasta tuli palautetta kollegoilta.

”Työtä laitoksessa ei arvostettu. Minulle sanottiin, että nuori nainen menee hukkaan. Sitä pidettiin samana kuin olisin mennyt vankilalääkäriksi.”

1960-luvun lopulla Suomi jaettiin 16 erityishuoltopiiriin. Jokaiseen rakennettiin keskuslaitos, usein viihtyisyyttä tavoitellen järven rannalle. Vanhemmille sanottiin kehitysvammaisen lapsen saavan hyvää hoitoa ja mahdollisuuden käydä koulua.

Maria Arvio tottui kuolemaan no­peasti. ”Potilaiden elinikä oli noin 20 vuotta, ja sitä piti luonnollisena. Tajusin tämän vasta myöhemmin, kun tutkin vihkoista vainajien diagnoosit sekä syntymä- ja kuolinajat.”

”Olen lastenneurologi, ja aiemmin me hoidimme kehitysvammaisia, koska he kuolivat nuorina.”

Nykyään keski-ikä on 50 vuotta. Kehitysvammaisista lapsista ja nuorista on paljon tutkimusta, mutta aikuisista ei. Arvion mukaan se on vakava haaste.

Ulkomailla Arvio tuntee itsensä ”aika fiksuksi”, koska kehitysvammalääkäreitä koulutetaan Euroopassa Suomen lisäksi vain Hollannissa. Syyskuussa alkanut Turun ja Oulun yliopistojen yhteinen määräaikainen professuuri on ensimmäinen Suomessa ja toinen Euroopassa.

Koulutusta täällä on annettu 1980-luvulta asti, ja kehitysvammalaitokset ovat toimineet kouluttautumispaikkoina. ”Se on mahdollistanut alan lääketieteen synnyn ja tutkimuksen tekemisen.”

Nyt hoidon saaminen on monessa paikassa helpompaa kuin ennen. ”Potilaani saavat tarvitsemansa terveyspalvelut, eikä koskaan ole tarvinnut vängätä kalliistakaan hoidoista”, sanoo Arvio, jolla on virka Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Ihmisten mielikuvissa kehitysvamma tarkoittaa usein Downin syndrooma. Arvio muistuttaa, että heidän osuutensa on silti vain reilu kymmenesosa kaikista.

”On paljon monivammaisia, ylilääkittyjä ja jopa vajaaravittuja. Kaikille heille pitäisi organisoida jotain mielekästä tekemistä, koska se on mielenterveyden perusta.”

Kehitysvammaisuuden syyt ovat auenneet tutkijoille professori Arvion mukaan entistä paremmin. Välillä se muistuttaa salapoliisin työtä.

Kirkonkirjoista on suuri apu. Suomessa samalla tavalla kehitysvammaisten taustat ja mahdollinen kantaäiti voidaan selvittää – vaikka 1500-luvulle asti.

”Vielä tunnistamaton geenisairaus voi aiheuttaa jossain suvussa kehitysvammaisuutta ja kuolemaa. Tiedon saaminen on tärkeää perinnöllisyysneuvonnankin takia.”

Toissa viikolla Arvio tapasi Turussa ja Oulussa kaksi hyvin saman näköistä kehitysvammaista miestä. Molemmat ovat Oulun suunnalta ja annettu lapsena adoptioon. Tutkimustyö yhteisen kantaäidin selvittämiseksi on käynnissä.

Hoidon parantumisen lisäksi asenteet ovat muuttuneet radikaalisti parempaan suuntaan, sanoo Arvio.

Hänellä on yhteensä neljä lasta, joista yksi on vaikeavammainen. Tämä syntyi, kun Arvio oli aloittanut työt kehitysvamma­laitoksessa.

”Minun ei ole tarvinnut loukkaantua siksi, että tytärtäni olisi kohdeltu huonosti ihmisenä”, hän toteaa.

Vapaa-ajalla Arvio mökkeilee, kalastaa, lenkkeilee ja viettää ­aikaa viiden lapsenlapsensa kanssa. Mielenrauhaa tuovat myös kirkonmenot, joihin hän osallistuu säännöllisesti.

”Olen tyytyväinen Hämeenlinnan seurakuntaelämään. Kehitysvammaisilla on omat papit.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Lääketiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää