Valikko
Ihmiset    |   Kuolleet

Sanavalmis ja ujostelematon toimittaja

Paula Pakkala-Palomäki 1948–2016

Helsingin Sanomissa liki 30 vuoden toimittajan uran tehnyt Paula Pakkala-Palomäki kuoli 9. syyskuuta 2016 Hyvinkäällä sairastuttuaan vakavasti alkukeväästä. Hän oli syntynyt Ilmajoella 17. maaliskuuta 1948.

Pakkala-Palomäki tuli Helsingin Sanomien palvelukseen Hyvinkäälle 1972 lehden laajentaessa voimakkaasti aluetoimitusverkkoaan Uudellamaalla. Hän solmi nopeasti suhteet Uudenmaan kaupunkien ja kuntien vaikuttajiin ja oppi muutenkin nopeasti tuntemaan Keski-Uudenmaan ihmiset ja elämän.

Pakkala-Palomäki syntyi ja vietti lapsuutensa Ilmajoella. Kirjoittaminen ja kirjallisuus olivat osa hänen kasvuympäristöään. Lauri-isä omisti kirjapainon, toimitti Sisä-Suomen Sanomia ja oli myös tunnustettu kirjailija 60-luvulla.

Läheisten mukaan Paula oli ”vilkas mukula” ja myös kirjallisesti lahjakas tyttö, joka sai ensimmäisen julkaisunsa lehteen 11-vuotiaana voittaessaan Ilmajoella järjestetyn runokilpailun. Ensimmäinen työpaikka oli Vaasa-lehdessä harjoittelijana, missä hän kirjoitti nimimerkillä Paulustiina.

Avioiduttuaan 1968 hän muutti puolisonsa kanssa Hyvinkäälle, ja samana vuonna syntyi esikoistytär. Hän sai paikan Hyvinkään Sanomista, ja kuopuksen synnyttyä 1970 nuori äiti paini työn ja lastenhoidon yhteensovittamisen kanssa. Ratkaisu oli siirtää työt kotiin, mutta omat hankaluutensa siinäkin oli: mitä tärkeämpi juttu tai puhelu oli kyseessä, sen enemmän lapsista yleensä lähti taustalta ääntä.

Entinen työtoveri kertoo Pakkala-Palomäen ulkoisesti sopeutuneen Uudellemaalle, mutta pysyneen sisäisesti aina pohjalaisena. Se näkyi hänen työssään. Sanavalmius ja kyky tulla toimeen erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kanssa oli etu niin toimittajana kuin muutenkin elämässä – eteläpohjalainen kun ei ujostele tai pelkää isoakaan herraa.

Jos tiedon hankinta juttua varten kävi hankalaksi, hänellä oli tapana lähteä tapaamaan nokikkain päättäjää. Ja palasi aina tarvittavat tiedot mukanaan.

Pakkala-Palomäki rakasti hyviä tarinoita, ja niillä hän tapasi viihdyttää myös työtovereita. Parhaita tarinoita hänelle olivat ne, joille sai nauraa. Hänellä oli hyvä huumorintaju sekä itsetunto, sillä usein tarinoissa sai nauraa hänelle itselleen. Niin kuin kaikki kirjoittajat, hän tuskaili työssä sen kanssa, miten juttukeikoilla haastattelemalla hankitut tarinat saisi mehevimmin välitettyä myös lukijoille.

Pakkala-Palomäen ehkä muistettavin juttukokonaisuus oli Liekki-sonnin jahti kesällä 1997. Omistajaltaan karannutta sonnia etsittiin yötä päivää eläinlääkärin ja nukutuskiväärin kanssa. Pakkala-Palomäki raportoi tapauksen käänteet alusta loppuun, ja tapaus sai aikaan melkoisen mediahuomion ulkomailta myöten.

Pakkala-Palomäki oli kuitenkin omimmillaan kirjoittaessaan kulttuurista – ja erityisesti kuvataiteesta. Hän rakasti tauluja ja taidenäyttelyjä. Hän myös tunsi henkilökohtaisesti sekä työnsä puolesta laajan joukon taidemaalareita, graafikoita sekä kuvanveistäjiä eri puolilta Uuttamaata.

Pakkala-Palomäen viimeiseksi työksi jäi oivaltava juttusarja, jossa asetettiin rinnakkain Suomen taiteen kulta-ajan mestarien maisematauluja Uudeltamaalta ja kuvat maisemien nykytilasta.

Hän oli itsekin monipuolisesti luova. Pakkala-Palomäki suunnitteli nuoresta pitäen itse vaatteensa ja pukeutui aina tyylikkäästi ja omaperäisesti. Hän tunsi kattavasti suomalaista muotoilua ja se näkyi kodin kauniissa sisustuksessa. Hänellä oli hyvä värisilmä. Oman kodin ulkomaalauksen yhteydessä syntyi uusi sävy maalitehtaan värikarttaan.

Pakkala-Palomäki nautti työstään, mutta se ei ollut perheeltä pois, hän oli hyvä ja huolehtiva äiti. Työn puitteissa tavatut ihmiset olivat rikkaus perheelle. Hän vietti viimeisen elinkuukautensa tyttären kotona, puolison, lasten ja lastenlasten ympäröimänä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää