Valikko
Ihmiset    |   80-vuotias

Musiikillisia rajoja rikkonut Kari Rydman ei kaipaa enää Helsinkiin – säveltäjää kiinnostaa nykyisin Sääksmäen historia

”Musiikkia on kaikenlaista ja sitä voi tehdä kaikenlaisille ihmisille”, muistuttaa säveltäjä.

Valkeakoski

Säveltäjä Kari Rydmanin tapaaminen toimii tehokkaana johdatuksena Hämeen historiaan.

Vaikka Rydman vietti ensimmäiset 40 ikävuottaan Helsingissä, elämänsä jälkimmäisellä puoliskolla hän on perehtynyt nykyisen kotiseutunsa menneisyyteen.

Säveltäjä on kirjoittanut aiheesta kirjoja ja tulee edelleen oppaaksi, jos turistit haluavat kuulla seudun historiasta.

”Kuukauden sisään olen pitänyt esitelmiä saksaksi, ruotsiksi ja suomeksi. Nuotion reunalta he löytävät vanhimman ukon, joka vielä saattaa muistaa jotakin”, lauantaina 80 vuotta täyttävä Rydman velmuilee.

Säveltäjää kiinnostaa erityisesti Sääksmäen pitäjä, joka kuuluu nykyään Valkeakoskeen ja sijaitsee kymmenkunta kilometriä sen keskustasta. Rydmanin isoisän isoisä toimi aikoinaan paikkakunnalla kruununnimismiehenä.

Rydmanista itsestään tuli valkeakoskelainen vuonna 1978, kun hänelle tarjottiin musiikinopettajan virkaa paikallisesta työväenopistosta. Nyt hän viettää eläkepäiviä Sääksmäellä eikä kaipaa synnyinseudulleen.

”Toki Helsinki on kaunis kaupunki ja sen rakennuksia katselee mielellään, mutta kun on tottunut tähän vapaaseen luontoon, kyllä ne katukuilut vähän ahdistavat.”

Kauniissa mutta kivisessä kaupungissa teini-ikäinen Rydman innostui säveltämisestä. Lähtökohtana oli klassinen musiikki.

”En ollut kenenkään oppilaana, vaan käytännön opettajani olivat Sibelius ja Bach. Katsoin, mitä ne jätkät olivat tehneet, ja sitten tein samalla lailla.”

Hän ei kuitenkaan jäänyt pelkästään klassisen musiikin säveltäjäksi. Tuotanto ulottuu sinfonioista lastenlauluihin, jousikvartetoista jenkkoihin ja elokuvamusiikista laulelmiin.

Tällainen laaja-alaisuus ei ollut 1950- ja 1960-lukujen Suomessa kaikkien mieleen.

”Herrat akateemikot sanoivat silloin, että he voisivat säveltää milloin tahansa maailman parhaan jenkan, mutta heidän etiikkansa ei anna myöten. Siinä oli sammakko imenyt itseensä suhteellisen paljon ilmaa ja pullistunut. Herran nimessä sentään, musiikkia on kaikenlaista ja sitä voi tehdä kaikenlaisille ihmisille”, Rydman tuohtuu.

”Teen sellaista musiikkia, josta itse tykkään, ja käytän sellaisia tyylilajeja kuin kulloinkin tarvitsen. Monet ovat sanoneet, ettei noin voi tehdä, mutta minä teen.”

Kari Rydmanin tunnetuin sävellys lienee Niin kaunis on maa, mutta se on hänelle hiukan vaikea aihe. Hän ei aluksi mainitse sävelmää nimeltä, vaan käyttää siitä termiä ”se laulu”. Hän myös korostaa säveltäneensä paljon muutakin.

”Sen laulun” Rydman kirjoitti Helsingin yhtenäiskoulussa opettaessaan. Koulua käynyt neljäsluokkalainen tyttö jäi Mäkelänkadulla auton alle ja menehtyi.

Sävelmä levisi yhtenäiskoulun ulkopuolelle ja samalla leimasi tekijänsä.

”Se yksi laulu on pilannut maineeni hienoimmissa piireissä, ja mielestäni myös sen takia, että siitä on tullut niin korostetusti hautajaislaulu. Vielä 1980-luvulla sitä esitettiin koulujen kevätjuhlissa, ja mielestäni se on ihan elämällinen laulu.”

Toisaalta – se laulu toi Rydmanille kultalevyn samannimisestä albumista. Monelta muulta säveltäjältä myyntimenestykset ovat jääneet saavuttamatta.

Kari Rydmanin luovuus on aina ulottunut laajalle. Säveltämisen lisäksi hän valokuvaa, tekee kuvakollaaseja ja kirjoittaa.

Hierarkioiden rikkominen ulottui kirjoittajauraankin: hän oli ensimmäinen taidemusiikin edustaja, joka antoi Helsingin Sanomissa tunnustusta poppareille kirjoittamalla lehteen vuonna 1965 esseen Bob Dylanin ja Beatlesin taiteellisesta arvosta.

Nykyään Rydman jakaa ajatuksiaan lähinnä blogissaan. Sääksmäellä on tilaa ajatella, ja tulokset voi julkaista internetissä silloin kuin se itselle sopii.

”Jos nykytekniikka olisi ollut käytössäni 1970- tai 1980-luvulla, elämäni olisi aivan toisennäköinen. Sekä nuottien, kirjainten että kuvien kannalta uusi teknologia istuu minulle täydellisesti”, Rydman sanoo ja esittelee älypuhelimensa näytöltä Photoshopilla tekemiään kuvakollaaseja.

”Toistaiseksi minulla on ollut se onni, että päänuppini on pysynyt toiminnassa. Kävelyretkeni ovat lyhentyneet huomattavasti, mutta koska päässäni on sen verran mielikuvitusta, voin aina kuvitella sen lopun kävelystä.”

Sääksmäen seudun parhaat kohteet

1 Ritvalan helkajuhla

”Se on Suomen vanhin kansanperinnejuhla. Ritvalan kylästä tuli 1800-luvun alussa suomalaisten kansallisten tieteiden pyhä paikka, jossa kävivät Elias Lönnrotista lähtien kaikki. ”

 

2 Maantiede

”Rapolan muinaislinna, joka kuvastuu Vanajan aaltoihin. Vesistöt ja harjut, joista kaikista voi löytää merkkejä muinaisuudesta, nimistöä myöten. Asiaa auttaa tietysti, jos käytettävissä ovat tarinasilmät, kuten Aaro Hellaakoski sanoi.”

 

3 Kalvolan ylänkö

”Se on neljän vesistön vedenjakaja, joka nousee 200 metrin korkeuteen. Ylängöllä on pieniä järviä, jotka ovat korkeammalla kuin täällä ovat korkeimmat mäet ja harjut.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • merkkipäivä
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  6. 6

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  3. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  4. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  5. Tunti sitten
  6. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  7. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  8. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  11. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  12. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  13. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  14. Näytä lisää