Valikko
Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 16.10.1966

Tampereen kuuluisa Pispala odottaa uudelleen­kaavoitusta

Teollisuus synnytti Tampereen kupeeseen 1890-luvulla Pispalan, ja ihmiset asettuivat sinne asumaan paremman huomisen ja uusien ansiomahdollisuuksien toivossa.

Teollisuus synnytti Tampereen kupeeseen 1890-luvulla Pispalan, ja ihmiset asettuivat sinne asumaan paremman huomisen ja uusien ansiomahdollisuuksien toivossa. Talot ja mökit pureutuivat harjun rinteeseen sinne tänne, ilman suunnitelmaa ja asemakaavoja.

Vanhat pispalalaiset sanovat, että Pispalaan oli ennen helppo osata. Kulki vain Hämeenpuistosta länteen niin kauan, että sai puukon lapaluittensa väliin. Pispalaan mentiin ennen henkensä kaupalla. Niin tehdään kyllä nykyisinkin, mutta syynä ei enää ole korttelin ja tuuman pituinen puukko, vaan Pispalan valtatien liikenne.

Parhaillaan suunnitellaan asemakaavaa, jossa otetaan huomioon kirjavuudessaan kauniin kaupunginosan kasvojen säilyttäminen. -- Uudelleen rakentamisen aika tulee auttamatta eteen. Siinä onkin yhdyskuntasuunnittelijoille pähkinä: Mitä jättää, mitä ottaa ja mitä tuoda. Sitä ei vielä tiedetä, ei edes aavisteta.

Pääosa Pispalasta on rakennettu 1920-luvun lopulla. Epävirallinen syntymäaika lienee kuitenkin viime vuosisata. Aikakirjat kertovat, että Pispalan esikaupunki syntyi väellä ja voimalla 1890-luvulla Pispalan ja varsinaisen kaupungin väliselle rannikolle perustettujen teollisuuslaitosten vaikutuksesta. Teollisuus on ollut Pispalan äiti ja isän osuus on kuulunut Iisakki Niemiselle ja hänen kaltaisilleen uudisraivaajille.

Makeiskioskit sulkivat luukkunsa talven ajaksi

Makeisia, tupakkaa ja virvoitusjuomia myyvät kioskit aloittivat hiljaisen talvikautensa lauantaina Helsingissä. Kaikkiaan kaupungin alueella on vuokralla 55 kioskia, joihin nyt pantiin luukut ikkunoihin talven ajaksi. Seuraava myyntikausi alkaa keväällä huhtikuun puolivälissä.

Helsingin kaupunki vuokraa kioskinsa kerrallaan vuoden tai kahden ajaksi. Kioski vuokrataan joko huutokaupalla, kirjallisia tarjouksia vastaan tai sopimusvuokralla, mikä on yleisin tapa.

– Uusia kioskeja ei ole rakenteilla, vaikka vanhat ovat melko huonokuntoisia. Kioskit säilyvät kaupungin katukuvassa ja niitä kunnostetaan aina mahdollisuuksien mukaan, vaikka määrärahat kunnostukseen ovat pienet. Kaikki kaupungin tarjoamat kioskit on aina saatu vuokratuksi. Vaikka baareja on kaupungissa paljon, on kioskeilla oma asiakaspiirinsä, joka kesäisin tekee pikkuostoksensa ”omalta” kioskiltaan.

- Kyllähän tässä pian parikymmentä vuotta on tullut pidettyä tätä kioskia ja monenlaista ihmistä tänä aikana nähtyä, sanoi Etelä-Esplanaadin ja Korkeavuorenkadun kulmassa myyntikauttaan lopetteleva Daisy Lindholm.

- Monta lakritsatankoa pitää myydä ennenkuin kioskin vuokran saa kokoon, vuokra on melko korkea. Olen pesunkestävä viipurilainen ja jo siellä Saunalahdessa aikoinaan pidin kioskia. Tämä kesä on mennyt hyvin ja mieli on hiukan haikea, kun monet asiakkaat ovat tulleet niin tutuiksi ja nyt heidät joutuu jättämään. Tässä on kouluhallituskin aivan vieressä ja sieltä käyvät vakituisesti asioimassa. Kouluneuvoskin ostaa sikarinsa täältä.

Kirkon komitea esittää uusia moraalikäsityksiä

Lontoo , 15. 9. (AP)

Erään kirkollisen komitean julkaiseman kristillistä moraalia käsittelevän kirjan odotetaan nostattavan myrskyn Englannissa, koska se kieltäytyy tuomitsemasta avioliiton ulkopuoliset sukupuolisuhteet. Kirja on omiaan aiheuttamaan eripuraisuutta myös sen takia, että se antaa varauksellisen hyväksymisensä kirosanoille ja itsetyydytykselle sekä kehottaa antamaan syntyvyydensäännöstelyä koskevia neuvoja naimattomille.

”Sukupuoli ja moraali” -teos on julkaistu Englannin kirkkojen neuvoston toimesta. Tässä elimessä ovat edustettuina useimmat Englannin kristilliset kirkkokunnat.

Froteevihjeitä

Sopiva täydennys sadetakkiin kovalla sateella on iloinen froteekaulaliina. Sen valmistus käy hetkessä. Tällainen kaulaliina estää tehokkaasti vettä vuotamasta sadetakin kaulusta pitkin takin sisään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  7. 7

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

  10. 10

   Parasta lomalukemista – HS kokosi alkuvuoden 30 kiinnostavinta kirjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  10. 10

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää