Valikko
Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 16.10.1966

Tampereen kuuluisa Pispala odottaa uudelleen­kaavoitusta

Teollisuus synnytti Tampereen kupeeseen 1890-luvulla Pispalan, ja ihmiset asettuivat sinne asumaan paremman huomisen ja uusien ansiomahdollisuuksien toivossa.

Teollisuus synnytti Tampereen kupeeseen 1890-luvulla Pispalan, ja ihmiset asettuivat sinne asumaan paremman huomisen ja uusien ansiomahdollisuuksien toivossa. Talot ja mökit pureutuivat harjun rinteeseen sinne tänne, ilman suunnitelmaa ja asemakaavoja.

Vanhat pispalalaiset sanovat, että Pispalaan oli ennen helppo osata. Kulki vain Hämeenpuistosta länteen niin kauan, että sai puukon lapaluittensa väliin. Pispalaan mentiin ennen henkensä kaupalla. Niin tehdään kyllä nykyisinkin, mutta syynä ei enää ole korttelin ja tuuman pituinen puukko, vaan Pispalan valtatien liikenne.

Parhaillaan suunnitellaan asemakaavaa, jossa otetaan huomioon kirjavuudessaan kauniin kaupunginosan kasvojen säilyttäminen. -- Uudelleen rakentamisen aika tulee auttamatta eteen. Siinä onkin yhdyskuntasuunnittelijoille pähkinä: Mitä jättää, mitä ottaa ja mitä tuoda. Sitä ei vielä tiedetä, ei edes aavisteta.

Pääosa Pispalasta on rakennettu 1920-luvun lopulla. Epävirallinen syntymäaika lienee kuitenkin viime vuosisata. Aikakirjat kertovat, että Pispalan esikaupunki syntyi väellä ja voimalla 1890-luvulla Pispalan ja varsinaisen kaupungin väliselle rannikolle perustettujen teollisuuslaitosten vaikutuksesta. Teollisuus on ollut Pispalan äiti ja isän osuus on kuulunut Iisakki Niemiselle ja hänen kaltaisilleen uudisraivaajille.

Makeiskioskit sulkivat luukkunsa talven ajaksi

Makeisia, tupakkaa ja virvoitusjuomia myyvät kioskit aloittivat hiljaisen talvikautensa lauantaina Helsingissä. Kaikkiaan kaupungin alueella on vuokralla 55 kioskia, joihin nyt pantiin luukut ikkunoihin talven ajaksi. Seuraava myyntikausi alkaa keväällä huhtikuun puolivälissä.

Helsingin kaupunki vuokraa kioskinsa kerrallaan vuoden tai kahden ajaksi. Kioski vuokrataan joko huutokaupalla, kirjallisia tarjouksia vastaan tai sopimusvuokralla, mikä on yleisin tapa.

– Uusia kioskeja ei ole rakenteilla, vaikka vanhat ovat melko huonokuntoisia. Kioskit säilyvät kaupungin katukuvassa ja niitä kunnostetaan aina mahdollisuuksien mukaan, vaikka määrärahat kunnostukseen ovat pienet. Kaikki kaupungin tarjoamat kioskit on aina saatu vuokratuksi. Vaikka baareja on kaupungissa paljon, on kioskeilla oma asiakaspiirinsä, joka kesäisin tekee pikkuostoksensa ”omalta” kioskiltaan.

- Kyllähän tässä pian parikymmentä vuotta on tullut pidettyä tätä kioskia ja monenlaista ihmistä tänä aikana nähtyä, sanoi Etelä-Esplanaadin ja Korkeavuorenkadun kulmassa myyntikauttaan lopetteleva Daisy Lindholm.

- Monta lakritsatankoa pitää myydä ennenkuin kioskin vuokran saa kokoon, vuokra on melko korkea. Olen pesunkestävä viipurilainen ja jo siellä Saunalahdessa aikoinaan pidin kioskia. Tämä kesä on mennyt hyvin ja mieli on hiukan haikea, kun monet asiakkaat ovat tulleet niin tutuiksi ja nyt heidät joutuu jättämään. Tässä on kouluhallituskin aivan vieressä ja sieltä käyvät vakituisesti asioimassa. Kouluneuvoskin ostaa sikarinsa täältä.

Kirkon komitea esittää uusia moraalikäsityksiä

Lontoo , 15. 9. (AP)

Erään kirkollisen komitean julkaiseman kristillistä moraalia käsittelevän kirjan odotetaan nostattavan myrskyn Englannissa, koska se kieltäytyy tuomitsemasta avioliiton ulkopuoliset sukupuolisuhteet. Kirja on omiaan aiheuttamaan eripuraisuutta myös sen takia, että se antaa varauksellisen hyväksymisensä kirosanoille ja itsetyydytykselle sekä kehottaa antamaan syntyvyydensäännöstelyä koskevia neuvoja naimattomille.

”Sukupuoli ja moraali” -teos on julkaistu Englannin kirkkojen neuvoston toimesta. Tässä elimessä ovat edustettuina useimmat Englannin kristilliset kirkkokunnat.

Froteevihjeitä

Sopiva täydennys sadetakkiin kovalla sateella on iloinen froteekaulaliina. Sen valmistus käy hetkessä. Tällainen kaulaliina estää tehokkaasti vettä vuotamasta sadetakin kaulusta pitkin takin sisään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää