Valikko
Ihmiset    |   Kuolleet

Amanuenssi vaali tiedon saatavuutta

Riikka Saar 1944–2016

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto­amanuenssi Riikka Saar kuoli 5. elokuuta vaikean sairauden uuvuttamana 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 11. tammikuuta 1944.

Riikka Saar teki yli 35 vuotta kestäneen kirjastoalan työuran kehitysmaatutkimuksen laitoksen, entisen kehitysmaainstituutin, kirjastossa.

Hän oli helmikuusta 1970 lähtien mukana perustamassa tieteenalojen rajat ylittävää Interkont-ryhmää, jonka ympärille rakentui kehitysavusta ja kansainvälisestä politiikasta innostunut opiskelija-, opettaja- ja tutkijaryhmä tavoitteenaan yhteiskuntatieteellisen kehitystutkimuksen vakiinnuttaminen Suomeen. Vuonna 1973 perustettiin Helsingin yliopistoon erillislaitos Kehitysmaainstituutti, jonka johtajaksi kiinnitettiin Afrikka-tutkija, dosentti Marja-Liisa Swantz.

Riikka Saar loi lähes tyhjästä kaikille avoimen kehitystutkimuksen tieteellisen kirjaston. Hän toimi työuransa aikana monissa laitoksen luottamustehtävissä ja saavutti niin työtovereiden kuin kirjaston käyttäjienkin luottamuksen.

Hän ylläpiti kirjaston kansainvälisiä suhteita niin pohjoismaisen (NorDoc) kuin yleiseurooppalaisen akateemisen kehitystutkimusjärjestön (EADI) piirissä sekä oli mukana järjestämässä alan kirjastotyöntekijöiden kansainvälisiä kokouksia Suomessa. Riikka Saarille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali vuonna 2009 ansioistaan tiede- ja kirjastoyhteisön hyväksi.

Saarin lukeneisuus ja tausta kulttuuriperheessä näkyivät syvänä sivistyksenä ja laajana tietopohjana. Kirjailijaäidin perintönä myös kaunokirjallisuus oli hänelle olennainen osa elämää. Kehitysmaatutkimuksen kirjakokoelmassa oli aina myös kaunokirjallisuutta, sillä Saar näki kaunokirjallisuuden kulttuurin peilinä, kertovan kotimaastaan yhtä paljon kuin tieteellisen tutkimuksen.

Tiedon avoin saatavuus kaikille ja kaukolainaus olivat Riikka Saarille sydämen asia. Jokaisen tuli saada haluamansa teksti luettavakseen riippumatta asuinpaikasta tai varallisuudesta. Saarin palvelualttius ja tiedonhankinnan osaaminen näkyivät lukuisina kiitoksina väitöskirjojen ja muiden opinnäytteiden esipuheissa. Nykyisin kehitysmaatutkimuksen kirjakokoelma sijaitsee Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa.

Saarilla oli tapana sulkea kirjasto hiljaisen tammikuun ajaksi ja matkustaa milloin Keniaan, milloin Kap Verdeen. Hänellä oli matka-arkullinen kerrottavaa niin työtovereilleen, ystäville ja sukulaislapsille. Saarin tuki oli tärkeä monille kehitystutkijan ja kirjastonhoitajan uraa aloittaville kollegoille.

”Kyllä sinä osaat, periksi ei pidä antaa”, Saar kannusti monia työtovereitaan työn vaikeina hetkinä.

Saar oli huumorintajuinen ja suorapuheinen; hän ei pitänyt tärkeilystä ja oli ystävänä ehdottoman lojaali. Suoruutta ja omakohtaisuutta hän korosti lentävillä lauseillaan ”rakt sagt” ja ”aus Liebe zur Kunst”.

Saarista piti alun perin tulla puutarha-arkkitehti. Hänellä olikin taianomainen vihreä peukalo. Kun kehitysmaatutkimuksen laitoksen kirjasto siirrettiin Topeliaan osaksi humanistisen tiedekunnan kirjastoa, Saar täytti upean vanhan talon viherkasveilla ja lähes joka päivä tuoreilla, itse poimituilla kukilla.

Ystävilleen hän jakoi tomaatin ja krassinsiemeniä, villasukkia, itsepoimittuja tai Virosta tuotuja sieniä ja marjoja – ja tietysti kirjoja. Saar jakoi aikansa Töölön yksiön ja Sipoonkorven mökin välillä. Luonto ja sen edustajina sammakot olivat Riikan sydäntä lähellä. Sipoonkorpi oli hänelle satulaakso täynnä luonnon ihmeitä.

Vielä viimeisinä viikkoinaan Suursuon sairaalassa Riikka Saar suunnitteli ensi vuoden viljelyksiä Sipooseen, sekä puutarhajuhlia ja samppanjamaljoja läheisten ja ystävien kanssa.

Kävi kuitenkin niin, että hänen toiveestaan joimme taitelijakoti Lallukan juhlasalissa samppanjaa hänen muistokseen. Katselimme Saarin valokuva- ja leikekirjaa hänen elämänvaiheistaan: kävelemässä eläkelahjaksi saamillaan lumikengillä Sipoonkorvessa ihailemassa täyttä kuuta, ilmapallosafarilla Afrikassa ja Siperian halki kulkevassa junassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  2. 2

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Koiviston hautajaisia harjoiteltiin Hietaniemessä – kulkueen tieltä on siirretty kymmeniä autoja

  6. 6

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Himalajan sherpoilla on lähes yli-inhimilliset kiipeilygeenit

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  3. 3

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  9. 9

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää