Valikko
Ihmiset    |   Kuolleet

Amanuenssi vaali tiedon saatavuutta

Riikka Saar 1944–2016

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto­amanuenssi Riikka Saar kuoli 5. elokuuta vaikean sairauden uuvuttamana 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 11. tammikuuta 1944.

Riikka Saar teki yli 35 vuotta kestäneen kirjastoalan työuran kehitysmaatutkimuksen laitoksen, entisen kehitysmaainstituutin, kirjastossa.

Hän oli helmikuusta 1970 lähtien mukana perustamassa tieteenalojen rajat ylittävää Interkont-ryhmää, jonka ympärille rakentui kehitysavusta ja kansainvälisestä politiikasta innostunut opiskelija-, opettaja- ja tutkijaryhmä tavoitteenaan yhteiskuntatieteellisen kehitystutkimuksen vakiinnuttaminen Suomeen. Vuonna 1973 perustettiin Helsingin yliopistoon erillislaitos Kehitysmaainstituutti, jonka johtajaksi kiinnitettiin Afrikka-tutkija, dosentti Marja-Liisa Swantz.

Riikka Saar loi lähes tyhjästä kaikille avoimen kehitystutkimuksen tieteellisen kirjaston. Hän toimi työuransa aikana monissa laitoksen luottamustehtävissä ja saavutti niin työtovereiden kuin kirjaston käyttäjienkin luottamuksen.

Hän ylläpiti kirjaston kansainvälisiä suhteita niin pohjoismaisen (NorDoc) kuin yleiseurooppalaisen akateemisen kehitystutkimusjärjestön (EADI) piirissä sekä oli mukana järjestämässä alan kirjastotyöntekijöiden kansainvälisiä kokouksia Suomessa. Riikka Saarille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali vuonna 2009 ansioistaan tiede- ja kirjastoyhteisön hyväksi.

Saarin lukeneisuus ja tausta kulttuuriperheessä näkyivät syvänä sivistyksenä ja laajana tietopohjana. Kirjailijaäidin perintönä myös kaunokirjallisuus oli hänelle olennainen osa elämää. Kehitysmaatutkimuksen kirjakokoelmassa oli aina myös kaunokirjallisuutta, sillä Saar näki kaunokirjallisuuden kulttuurin peilinä, kertovan kotimaastaan yhtä paljon kuin tieteellisen tutkimuksen.

Tiedon avoin saatavuus kaikille ja kaukolainaus olivat Riikka Saarille sydämen asia. Jokaisen tuli saada haluamansa teksti luettavakseen riippumatta asuinpaikasta tai varallisuudesta. Saarin palvelualttius ja tiedonhankinnan osaaminen näkyivät lukuisina kiitoksina väitöskirjojen ja muiden opinnäytteiden esipuheissa. Nykyisin kehitysmaatutkimuksen kirjakokoelma sijaitsee Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa.

Saarilla oli tapana sulkea kirjasto hiljaisen tammikuun ajaksi ja matkustaa milloin Keniaan, milloin Kap Verdeen. Hänellä oli matka-arkullinen kerrottavaa niin työtovereilleen, ystäville ja sukulaislapsille. Saarin tuki oli tärkeä monille kehitystutkijan ja kirjastonhoitajan uraa aloittaville kollegoille.

”Kyllä sinä osaat, periksi ei pidä antaa”, Saar kannusti monia työtovereitaan työn vaikeina hetkinä.

Saar oli huumorintajuinen ja suorapuheinen; hän ei pitänyt tärkeilystä ja oli ystävänä ehdottoman lojaali. Suoruutta ja omakohtaisuutta hän korosti lentävillä lauseillaan ”rakt sagt” ja ”aus Liebe zur Kunst”.

Saarista piti alun perin tulla puutarha-arkkitehti. Hänellä olikin taianomainen vihreä peukalo. Kun kehitysmaatutkimuksen laitoksen kirjasto siirrettiin Topeliaan osaksi humanistisen tiedekunnan kirjastoa, Saar täytti upean vanhan talon viherkasveilla ja lähes joka päivä tuoreilla, itse poimituilla kukilla.

Ystävilleen hän jakoi tomaatin ja krassinsiemeniä, villasukkia, itsepoimittuja tai Virosta tuotuja sieniä ja marjoja – ja tietysti kirjoja. Saar jakoi aikansa Töölön yksiön ja Sipoonkorven mökin välillä. Luonto ja sen edustajina sammakot olivat Riikan sydäntä lähellä. Sipoonkorpi oli hänelle satulaakso täynnä luonnon ihmeitä.

Vielä viimeisinä viikkoinaan Suursuon sairaalassa Riikka Saar suunnitteli ensi vuoden viljelyksiä Sipooseen, sekä puutarhajuhlia ja samppanjamaljoja läheisten ja ystävien kanssa.

Kävi kuitenkin niin, että hänen toiveestaan joimme taitelijakoti Lallukan juhlasalissa samppanjaa hänen muistokseen. Katselimme Saarin valokuva- ja leikekirjaa hänen elämänvaiheistaan: kävelemässä eläkelahjaksi saamillaan lumikengillä Sipoonkorvessa ihailemassa täyttä kuuta, ilmapallosafarilla Afrikassa ja Siperian halki kulkevassa junassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää