Valikko
Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Pioneeri hakeutuu aina uuden äärelle

Teppo Turkki tähyää nyt Tokion merkeistä Euroopan ja Suomen tulevaisuutta

”Siitä, minkä piti olla sivupolku, tulikin tie. Ihmisiä koskettavat eri asiat. Minua Itä-Aasia alkoi kutsua, ja siitä tuli osa elämääni”, Teppo Turkki, 57, kiteyttää.

Hän on juuri muuttanut neljän Taiwanin-vuoden jälkeen To­kioon, missä hän toimii Suomen suurlähetystössä tiede-, teknologia- ja innovaatiokonsulina. Hän on myös Sitran ja Tekesin yhteinen Itä-Aasian asiantuntija.

Työ Sitrassa painottuu Euroopan ja Suomen tulevaisuuden haasteiden seuraamiseen Aasian muutoksen kautta. Tekesissä työpöydällä on Japanin ja Ko­rean tulevaisuuskehityksen ennakointia.

Samalla sulkeutuu yksi maantieteellinen ympyrä. Tekes sijaitsee nykyään samassa osoitteessa Porkkalankatu 1:ssä kuin Lepakkoluola, jossa Turkki oli 1984 perustamassa Radio Cityä. Parhaiten niiltä ajoilta muistetaan hänen sittemmin Yleisradioon siirtynyt Yölinja-ohjelmansa. Sitra on kadun toisella puolella.

Journalistiksi kouluttautunut Turkki on tehnyt monenlaisia projekteja median, tietoyhteiskunnan ja Aasian aihepiireistä sekä matkustanut, opiskellut ja asunut eri maissa. Hän on niin haistellut kepeitä trendejä kuin ennakoinut tietokirjailijana yhteiskunnallisten rakenteiden muutoksia.

Kaikki alkoi Munkkivuoren yhteiskoulusta, jossa Turkin parhaita kavereita olivat Pekka Haavisto ja Teemu Lehto. Haaviston isä oli koulun rehtori. Turkki ja Haavisto kävivät näytelmäkerhossa ja luontokerhossa, kirjoittivat pienlehtiin ja osallistuivat koulupolitiikkaan, Turkki edistyksellisenä oikeistolaisena.

Koulun jälkeen Oraansuojelijoiden tiloissa Korkeavuoren­kadulla perustettiin vaihtoehtolehti Komposti, joka yhdistyi myöhemmin Kasvisravintolan taustavoimien julkaiseman Uuden ajan Auran kanssa. Niistä syntyi Suomi-lehti.

Koijärveltä Turkki omaksui ekologista tietoisuutta. Hänestä tuli jo varhain kasvissyöjä. Hänessä syttyi myös kiinnostus buddhalaista maailmankuvaa kohtaan.

”Vaikuttavaa itselle oli tiibetiläinen aikakäsitys, jonka mukaan hetkien syvyys on olennaisempaa kuin ajan lineaarisuus, jossa yksi asia johtaa toiseen. Samoin se ajatus, että ihminen voi hyvinkin kirkkaasti tarkastella erilaisia todellisuuksia kiinnittymättä niihin.”

Kansainvälisyys on Turkin perheen tarinaa. Äidin puolen isoisä löysi amerikkalaisen puolisonsa New Yorkista 1920-luvun lopulla.

”Matkustaminen ja lähtö ovat aina olleet perheeni eetosta. ­Äidin suku on Pietarin ja Viipurin suomalaisia. Isän suku on Karjalasta. Äidin isänisä toimi ennen vallankumousta 1900-luvun alussa Pietarin Suomi-aseman asemapäällikkönä.”

”Amerikkalainen taiteilijaenoni kiersi vuosia Aasiassa ja In­tiassa ja ylitti Himalajan. Hänen kertomuksensa avasivat minulle lapsena mielettömän sisäisen avaruuden.”

Turkki näkee itsessään pioneerityypin, joka löytää asioita, mutta ei jää ylläpitämään niitä. Generalistina hän on ennen muuta taitava yhdistelijä.

”Olen ollut aina utelias ja omia teitäni kulkeva ja hakeutunut uuden ja syntyvän äärelle. Heräsin jo lapsena uuteen päivään lähtökohtaisesti iloisena ja uteliaana ja olen edelleen samanlainen. Kiinnostavinta on ollut löytäminen, näkymättömän näkyväksi tekeminen.”

Politiikkaan hän ei aikalais­kavereidensa Haaviston, Heidi Hautalan tai Pekka Saurin tavoin lähtenyt.

”En tunnista itseäni poliittisen vallan tavoittelusta, vaikka tunnustan politiikan tärkeyden. Tähän liittyy varmaan haluni liikkua ja olla kiinnittymättä liikaa.”

Turkki perusti perheen tanssija Nina Hyvärisen kanssa nelikymppisenä. Tyttäret ovat 17- ja 11-vuotiaita, Taiwanissa syntynyt poika yksivuotias. Hän sanoo, että elämä on täyttä ja sitä eletään perheen kanssa Tokiossa tässä ja nyt. Joskus ehkä jossain muualla, minne tie vie.

”Haluan seurata ajan suuria muutoksia, joista ehkä tärkein on maailman painopisteen historiallinen siirtyminen lännestä takaisin itään Aasiaan. Ennakoin, että yllättävän suuri osa Suomen tulevaisuuden elementeistä löytyy kohta sieltä”, Turkki miettii.

”Jos pystyn tästä jotain näkemään, se on arvokasta. Aika näyttää. Tarinaa ei pidä kirjoittaa kuitenkaan liian valmiiksi, tai siitä voi tulla häkki. On oltava auki ja rohkea muuttumaan.”

Vaikuttavia paikkoja ­Itä-Aasiassa  

1 Tokion kapeat kujat

”Pääkaupungin kujilla näkyy Japanin itämainen sofistikoituneisuus, tietty harmonia ja esteettinen arki.”

 

2 Shanghain Nanjing Road

”Kiinan asukasluvultaan suurimman kaupungin pääkadulla tiivistyy maan tulevaisuuspyrkimys, halu maailman kärkeen: kulutus, itsetunto, moniäänisyys.”

 

3 Lhasa

”Tiibetin keskus Himalajalla, maailman katolla, on äärimmäinen kokemus buddhalaisine kulttuureineen.” 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  9. 9

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää