Valikko
Ihmiset    |   70-vuotias

Teatteri on vienyt Erkki Saarelaa jo 50 vuoden ajan

Saarela on näytellyt, ohjannut ja opettanut. ”Haluan näyttelijältä nopeutta plus fysiikkaa, fyysistämistä. Kropan pitää toteuttaa ajatusta”, hän sanoo.

Näyttelijä Erkki Saarela ei seiso lavalla vaan istuu nojatuolissa. Siltikin juttua tippuu liki samanlaisena vyörynä kuin hänen bravuurissaan, viime viikolla kuolleen nobelistin Dario Fon (1926–2016) taianomaisessa Mysterio Buffo -satiirissa.

Neljännesvuosisadan aikana Saarela on esittänyt italialaisen Dario Fon monologia monta sataa kertaa – niin, kuinka monta sataa? ”On se Suomen ennätys, mutta en mene tarkkoihin lukuihin”, Saarela vastaa.

Aikoinaan Dario Fo kohotti Saarelan parhaaksi Buffo-näyttelijäksi – heti itsensä jälkeen.

Saarelan omat tarinat kimpoilevat 1950–1960-luvun nuoruuden Käpylästä pitkin Helsinkiä, pitkin maailmaa, historiaa, sotia.

”Asuttiin Pellervontiellä, ja Puu-Käpylä oli oma yhteisö ja kylä, melkein landea, kauppiaat myi perunoilta rattailtaan, heimolaisnaisia kiersi povaamassa. Lapsia oli valtavasti ja urheilu- ja muita seuroja”, hän maalailee.

Saarelan isä harjoitti 1930-luvulla pappisopintoja, lähti sotaan ja haavoittui. Ratsumestarina siviiliin tultuaan hänelle eivät lopputentit maistuneet ja hän ryhtyi toimittajan töihin.

Sota ei jättänyt isää rauhaan, Erkki Saarela kertoo.

”Faijan sotajutut oli äärimmäisen karmeita ja kiinnostavia, kun niitä hänen kainalossaan sai kuunnella. Ensin piti aina varmistua, että hän sillä kertaa on leppoisassa jurrissa.”

Aggressiot ja väkivalta olivat perhehistorian synkintä laitaa.

Omaa energiaansa Saarela purki lähinnä urheiluun. Mutta kerran Mäkelänrinteen yhteiskoulun ­äidinkielen opettaja Eeva Louko poimi levottoman junnun näytelmäkerhoon, jossa tämä pääsi näyttelemään pääosan Molièren Saiturissa.

”Se veti vahvasti kohti alaa, ja sitten Ylioppilasteatterin aika 1967 alkaen jo käännytti ajatuksia siihen, mistä sitä oikein on tulossa ja mihin ehkä menossa.”

Saarela kävi teatterikoulua, mutta jätti sen vuonna 1972 kesken ja liittyi valtavaa nousua tekevään Kom-teatteriin. Koitti tiheä kymmenvuotisjakso.

”Siitä tuli oikea teatterikouluni. Näyttelijätyön ideaalini on yhä sellainen, jossa yhdistyisi Sulevi Peltolan älyllisyys ja oma tunteeni. Ja keskustelut Komissa ovat tietysti pysyvää pääomaani”, Saarela määrittelee.

Teatteri oli ilman omaa näyttämöä ja kiersi jopa 200 päivää vuodessa pitkin maata Lappia myöten.

”Antoisaa joskin raskasta ­aikaa. Kaatoi myös ensimmäisen avioliittoni.”

Jos komilaiset seisoivatkin kulttuuritaistolaisten eturivissä, näytelmistä ei Saarelan mukaan heijastunut taistolaista leimaa, vaan ne olivat aikansa avantgardea. ”Esiinnyimme toki Skp:n vähemmistön tilaisuuksissa usein, mutta muissa varmaan enemmän.”

Hän ei koe tarvetta häivyttää jotain elämästään.

”En ole takinkääntäjä. Ja esiinnyin jo Komin aikana sekä vähemmistön että enemmistön jutuissa, nykyään kelpaavat kaikki vasemmiston kuviot.”

Saarela opetti viisi vuotta näyttelemistä Jouko Turkan teatterikoulussa.

”Joukon kanssa oli hyvät välit, eikä hän ikinä ollut kimpussani. Päätoimisen opetustyön lopetin siksi, että oma empatia heikkenee sitä mukaa kun vain tunnistaa oppilaiden virheitä.”

Viihdeklassikot Hukkaputki ja Soitinmenot olivat Saarelalle mieluisan rivakoita tv-töitä. Hän arvostaa äkkireaktiota ja oivallusta. ”Haluan näyttelijältä nopeutta plus fysiikkaa, fyysistämistä. Kropan pitää toteuttaa ajatusta.”

Nopeakäänteinen mies on välttänyt kiinnittymästä laitosteattereihin. Kuitenkin hän kiittää vuolaasti Kansallisteatterinkin nykymenoa – ja jatkaa, että ”ympäri Suomen tehdään tätä nykyä helvetin hyvää teatteria”.

Teatterivierailuja ja kertakeikkoja Saarelalla riittää. Alan varttuneempana freelancerina hän tohtii kuitenkin lähettää kriitikoille viestin: ”Kunpa muistaisivat, etteivät he äkkinäisillä sanoillaan tuhoaisi täysin myyntiä meiltä, jotka teemme työtä ilman yhteiskunnan tukea.”

Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – teatteri on ajan valtimolla. ”Ensi-illassa 15. syyskuuta Espoon teatterissa olleessa Tarttuvissa tarinoissa varoitimme tartuntatautien palaavan. Ja nyt viikko sitten lähti miljoona kolerarokotetta hirmumyrsky Matthew’n runtelemaan Haitiin”, Saarela lopettaa.

Erkki Saarela täyttää 70 vuotta 24. lokakuuta.

Älyn totuus 

1 Jacques Brel

”Musiikillisen kerronnan mestari, joka elää tunteessa.”

 

2 Dario Fo

”Pelkäämätön totuudentorvi, joka tuo ilon.”

 

3 Kalle Holmberg

”Elämän shamaani.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Syntymäpäivät
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää