Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 19.10.1966

Naistenkin huonei­siin voi tulla uusia ehkäisyväline­automaatteja

Eniten e-automaatteja käyttävät kaupunkilaiset.

Ehkäisyvälineautomaatteja on Suomessa jo noin 30 paikkakunnalla, kertoo pankinjohtaja Holger Liinpää. Hän on Sosiaalihygienisen yhdistyksen varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja sekä samalla yhdistyksen v. 1955 perustaman Oy Preserva Ab:n hallituksen puheenjohtaja.

Mitään tarkkaa lukua siitä, kuinka paljon Suomessa on ehkäisyvälineautomaatteja, on vaikea sanoa. Voitaneen puhua muutamasta sadasta kappaleesta. Johtaja Liinpää arvioi, että hänen edustamansa yhdistyksen hallussa lienee Suomessa tällä hetkellä olevista ehkäisyvälineautomaateista noin 50 prosenttia.

Sosiaalihygieninen yhdistys on entinen Sukupuolitautien vastustamisyhdistys. Se toimii aatteellisella pohjalla ja ainoastaan vuokraa, muttei myy näitä automaatteja. Automaatin vuokraajalle maksetaan palkkio, mut­ta hän ostaa vain yhtiön maahan tuottamia ehkäisyvälineitä. - -

Näitä automaatteja on sijoitettu yleensä paitsi yleisiin käymälöihin etenkin ravintoloihin, lähinnä miesten huoneisiin, mutta nykyajan suuntaus tuonee e-automaatit myös naisten huoneisiin.

Eniten e-automaatteja käyttävät kaupunkilaiset, mutta myös maaseutulaiset ovat olleet tyytyväisiä niihin automaatteihinsa, joita heitä varten on eri tahoille sijoitettu.

On paikkoja, joissa yhtä automaattia ei tarvitse käydä täyttämässä kuin kerran kuussa, mutta myös paikkoja, joissa täyttö ja tyhjennys voi tapahtua joskus kolmekin kertaa päivässä. Suomen eniten käytetty ehkäisyvälineautomaatti on oletettavasti Helsingin rautatieasemalla.

Presidentti Kennedy haudataan uudelleen

Washington, 18.10. (AP)

Presidentti John F. Kennedyn ruumis siirretään uuteen hautaan Arlingtonin hautausmaalla marraskuun 22. päivänä, Kennedyn murhan kolmantena vuosipäivänä.

Armeijan edustaja ilmoitti, että hauta on siihen mennessä valmis. Presidentin ja hänen kahden lapsensa ruumiit siirretään noin 12 metrin päähän heidän nykyisistä haudoistaan. Uudelleen hautaaminen tapahtuu yöllä hautausmaan ollessa suljettu.

Kennedyn maalliset jäännökset kätketään kaksi miljoonaa dollaria maksaneen muistomerkin alle.

Suomen ”Kuritus Pohjolassa” joutui sensuroinnin kohteeksi

Kuritus Pohjolassa, Suomen osuus Pohjoisvision dokumenttisarjaan, jossa käsitellään mm. Pohjoismaiden alkoholi- ja aborttilainsäädäntöä, joutui sensuroinnin kohteeksi muissa esitysmaissa.

Oslon poliisipäällikön lausunto ruumiillisen kurituksen puolesta, oli liikaa niin Norjalle, Ruotsille kuin Tanskallekin, varsinkin kun taustalla näkyi samanaikaisesti kuvia pahoinpidellyistä lapsista.

Lars Biströmin tuottamaa ohjelmaa arvosteltiin Pohjoisvision dokumenttiosastojen päälliköiden kokouksessa lokakuun alkupuolella Kööpenhaminassa, mutta suomalaisten yhteinen kanta oli edelleen muuttumaton eli että emme näe ohjelmassa aihetta sensurointiin, kertoo tv-ohjelma l:n dokumenttiosaston päällikkö Raimo Arhela.

Lars Biströmin ”Kuritus Pohjolassa” ei aiheuttanut Suomessa mitään kohua, vaikka meidän kannalta olisi ilmeisesti ollut aihetta laajempaankin keskusteluun. Mainitussa ohjelmassa suoritettiin näet mm. katugallup, jossa valtaosa suomalaisista haastatelluista (n. 78 %) kannatti lasten ruumiillista kuritusta.

Ohjelmassa tuotiin monipuolisesti esiin mm. ne perustelut, joita pohjoismaiset kasvatusasiantuntijat esittivät mieluimmin lapsen palkitsemisen kuin rankaisemisen puolesta. Samoin ohjelmassa tuli ilmi yhteispohjoismainen ongelma: lasta suojeleva lainsäädäntö puuttuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää