Valikko
Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten keskiviikkona 19.10.1966

Naistenkin huonei­siin voi tulla uusia ehkäisyväline­automaatteja

Eniten e-automaatteja käyttävät kaupunkilaiset.

Ehkäisyvälineautomaatteja on Suomessa jo noin 30 paikkakunnalla, kertoo pankinjohtaja Holger Liinpää. Hän on Sosiaalihygienisen yhdistyksen varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja sekä samalla yhdistyksen v. 1955 perustaman Oy Preserva Ab:n hallituksen puheenjohtaja.

Mitään tarkkaa lukua siitä, kuinka paljon Suomessa on ehkäisyvälineautomaatteja, on vaikea sanoa. Voitaneen puhua muutamasta sadasta kappaleesta. Johtaja Liinpää arvioi, että hänen edustamansa yhdistyksen hallussa lienee Suomessa tällä hetkellä olevista ehkäisyvälineautomaateista noin 50 prosenttia.

Sosiaalihygieninen yhdistys on entinen Sukupuolitautien vastustamisyhdistys. Se toimii aatteellisella pohjalla ja ainoastaan vuokraa, muttei myy näitä automaatteja. Automaatin vuokraajalle maksetaan palkkio, mut­ta hän ostaa vain yhtiön maahan tuottamia ehkäisyvälineitä. - -

Näitä automaatteja on sijoitettu yleensä paitsi yleisiin käymälöihin etenkin ravintoloihin, lähinnä miesten huoneisiin, mutta nykyajan suuntaus tuonee e-automaatit myös naisten huoneisiin.

Eniten e-automaatteja käyttävät kaupunkilaiset, mutta myös maaseutulaiset ovat olleet tyytyväisiä niihin automaatteihinsa, joita heitä varten on eri tahoille sijoitettu.

On paikkoja, joissa yhtä automaattia ei tarvitse käydä täyttämässä kuin kerran kuussa, mutta myös paikkoja, joissa täyttö ja tyhjennys voi tapahtua joskus kolmekin kertaa päivässä. Suomen eniten käytetty ehkäisyvälineautomaatti on oletettavasti Helsingin rautatieasemalla.

Presidentti Kennedy haudataan uudelleen

Washington, 18.10. (AP)

Presidentti John F. Kennedyn ruumis siirretään uuteen hautaan Arlingtonin hautausmaalla marraskuun 22. päivänä, Kennedyn murhan kolmantena vuosipäivänä.

Armeijan edustaja ilmoitti, että hauta on siihen mennessä valmis. Presidentin ja hänen kahden lapsensa ruumiit siirretään noin 12 metrin päähän heidän nykyisistä haudoistaan. Uudelleen hautaaminen tapahtuu yöllä hautausmaan ollessa suljettu.

Kennedyn maalliset jäännökset kätketään kaksi miljoonaa dollaria maksaneen muistomerkin alle.

Suomen ”Kuritus Pohjolassa” joutui sensuroinnin kohteeksi

Kuritus Pohjolassa, Suomen osuus Pohjoisvision dokumenttisarjaan, jossa käsitellään mm. Pohjoismaiden alkoholi- ja aborttilainsäädäntöä, joutui sensuroinnin kohteeksi muissa esitysmaissa.

Oslon poliisipäällikön lausunto ruumiillisen kurituksen puolesta, oli liikaa niin Norjalle, Ruotsille kuin Tanskallekin, varsinkin kun taustalla näkyi samanaikaisesti kuvia pahoinpidellyistä lapsista.

Lars Biströmin tuottamaa ohjelmaa arvosteltiin Pohjoisvision dokumenttiosastojen päälliköiden kokouksessa lokakuun alkupuolella Kööpenhaminassa, mutta suomalaisten yhteinen kanta oli edelleen muuttumaton eli että emme näe ohjelmassa aihetta sensurointiin, kertoo tv-ohjelma l:n dokumenttiosaston päällikkö Raimo Arhela.

Lars Biströmin ”Kuritus Pohjolassa” ei aiheuttanut Suomessa mitään kohua, vaikka meidän kannalta olisi ilmeisesti ollut aihetta laajempaankin keskusteluun. Mainitussa ohjelmassa suoritettiin näet mm. katugallup, jossa valtaosa suomalaisista haastatelluista (n. 78 %) kannatti lasten ruumiillista kuritusta.

Ohjelmassa tuotiin monipuolisesti esiin mm. ne perustelut, joita pohjoismaiset kasvatusasiantuntijat esittivät mieluimmin lapsen palkitsemisen kuin rankaisemisen puolesta. Samoin ohjelmassa tuli ilmi yhteispohjoismainen ongelma: lasta suojeleva lainsäädäntö puuttuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää