Ihmiset    |   Aikakone:

Suomen ensimmäinen rockkonsertti ei käännyttänyt 17-vuotiasta Pertti Paasiota ”rokkirollilaiseksi”

Lauantaina tulee kuluneeksi 60 vuotta Suomen ensimmäisestä rockkonsertista Turussa. Konsertti päättyi ”älyttömään hulluuteen” ja sen jälkeen vastaavat tapahtumat kiellettiin pariksi kuukaudeksi.

Turku on ollut monessa Suomen ensimmäinen: muun muassa ensimmäinen kaupunki, pääkaupunki, sairaalakaupunki ja yliopistokaupunki sekä myös ensimmäinen suomenkielisen kirjan ja suomalaisen valokuvan kaupunki.

Myöhemmätkään avaukset eivät ole mitättömiä.

Turussa perustettiin ensimmäinen puhelinlaitos, polkupyörätehdas ja suomalainen levy-yhtiö. Siellä järjestettiin myös maamme ensimmäinen rockkonsertti, jonka jälkeen rockkonsertit kiellettiinkin muutamaksi kuukaudeksi.

Huomenna lauantaina tästä Konserttitalon tilaisuudesta on 60 vuotta. Tai konserteista, sillä urheiluseura Pyrkivä järjesti niitä maanantaina 22. lokakuuta 1956 kovan ennakkokohun siivittämänä peräkkäin kaksi.

Kohuun keskittyi myös konserttien jälkeinen uutisointi. Keskiviikkona 24. syyskuuta kohusta kerrottiin Helsingin Sanomissa, uutisessa, jossa musiikista ei sanottu sanaakaan.

Otsikolla Metelikonsertti Turussa julkaistun lyhyen uutisen pääosassa oli nuorison riehaantuminen – tietysti järjestyksenpidon näkökulmasta.

”Konsertin päätyttyä syntyi konserttisalin edustalla ja lähistöllä konserttiyleisön toimesta metelöintiä niin, että toistakymmentä osanottajaa korjattiin ’Mustaan Maijaan’ ja vietiin poliisilaitokseen, mistä he henkilötietojen antamisen jälkeen pääsivät pois joutuakseen myöhemmin vastaamaan teoistaan”, selvitettiin Turkuun päivätyssä uutisessa, jossa poliisin nappaamia nuoria kutsuttiin ”rokkirollilaisiksi”.

Teksti oli silti paljon maltillisempaa kuin paikallisissa sanomalehdissä.

Yksi niistä väitti konsertin virittäneen ”täyden katsomon sellaiseen älyttömään hulluuteen, ettei vastaavanlaista löydy kuin alkukantaisten neekeriheimojen keskuudessa”.

Ilmeisesti huutoa riitti uudessa tuhannen hengen konserttisalissa kotitarpeiksi, vaikka aikalaisten ja myöhempien selvitysten mukaan ”älytön hulluus” oli melko suhteellista.

”Konsertin jälkeiset vaiheet olivat pieni pettymys ainakin minulle, sillä hulina ei vastannut odotuksia”, muistelee veteraanipoliitikko ja ministeri Pertti Paasio, joka lokakuussa 1956 oli turkulainen 17-vuotias lukiolainen.

Parin korttelin päässä asunut Paasio meni konserttiin kavereittensa kanssa ennen kaikkea uuden ilmiön sytyttämästä uteliaisuudesta ja arvelee nyt, että se oli monen muunkin syy.

Rock’n’rollilla ei ollut vuonna 1956 pitkää historiaa ja perinteitä vielä missään.

Suomessa se tunnettiin lähinnä Bill Haleyn vuonna 1954 levyttämästä Rock Around the Clockista ja sen kolmesta suomalaisesta versioista, joista yhden levytti Harmony Sisters.

”En pysty muodostamaan enää kokonaiskuvaa konsertista. Mutta muistan, että yleisön kiinnostus tuntui suuntautuvan enemmän konsertin loppuun ja lopun jälkeiseen aikaan. Että sitten päästään vähän näyttämään ja ehkä panemaan ranttaliksi maailman malliin.”

Paasio arvelee, että konsertin villiinnyttävä vaikutus syntyi enimmäkseen muusta kuin musiikista, joka ei juurikaan ollut rock’n’rollia vaan jazzia.

Basisti-vibrafonisti Erik Lindströmin johtama ”tähtiyhtye” koostui jazz-muusikoista, joista nuorimmat olivat jo kolmekymppisiä. Nuoret alkoivat esittää rockia nuorille myöhemmin.

”Papoiltahan he vaikuttivat meidän silmissämme”, huomauttaa Paasio nyt huvittuneena. Lähes elämänsä loppuun saakka esiintynyt Lindström oli tuolloin kuitenkin vasta 34-vuotias.

Suomen ensimmäinen nimellinen rock-konsertti ei käännyttänyt 17-vuotiasta Paasiota ”rokkirollilaiseksi”.

”Minun musiikilliset preferenssini olivat muualla ja ovat edelleen muualla – iskelmässä”, hän sanoo.

Mutta Paasio oli omalta osaltaan – virkamiehenä ja kaupunginvaltuutettuna – vaikuttamassa siihen, että Turkuun saatiin vuonna 1970 vielä yksi ensimmäinen, Suomen ensimmäinen rockfestivaali Ruisrock.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Turku
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää