Ihmiset

Amerikkalaispiispa näyttää tietä homoille, intiaaneille ja luterilaisille – ja on samalla itsekin kaikkia niitä

Kun losangelesilainen piispa Guy Erwin tapaa konservatiiveja, hän ei ota aviomiestään heti mukaan.

”Kun minut nimitettiin piispaksi kesällä 2013, paikalle kokoontuneen noin tuhannen ihmisen joukossa tapahtumasta eniten hämillään olivat omat vanhempani”, vitsailee amerikkalainen R. Guy Erwin.

Erwin, 58, ei olekaan ihan tavanomainen piispa. Hän on avio­liitossa elävä homo, jonka suonissa virtaa intiaaniveri.

Vähemmistöön hän lukeutuu Yhdysvalloissa myös luterilaisuutensa vuoksi.

”Kotikaupungissani Los Angelesissa useimmat tuskin edes tietävät, mitä luterilainen tarkoittaa. Siellä asuu enemmän katolilaisia kuin Yhdysvalloissa luterilaisia”, hän muistuttaa.

Guy Erwin on Amerikan evankelisluterilaisen kirkon, Evangelical Lutheran Church in American, eteläisen Kalifornian hiippakunnan piispa. Hänen kaitsettavinaan on 120 seurakuntaa, joissa on yhteensä 40 000 jäsentä.

Suomessa Erwin oli äskettäin arkkipiispa Kari Mäkisen kutsusta. ”Melko uutena piispana haluan luoda täällä suhteita suomalaisiin, koska teemme jo yhteistyötä Los Angelesissa.”

Siellä hänen kirkkonsa toimii Suomen evankelisluterilaisen kirkon ulkosuomalaistyön tär­keänä kumppanina.

Erwinin taustaa voinee sanoa amerikkalaiseksi sekoitukseksi. Hänen esi-isissään oli monia Euroopasta tulleita siirtolaisia, ja isänsä suvun kautta hän kuuluu osage-intiaaneihin.

Guy Erwin syntyi 1958 Pawhuskan pikkukaupungissa, joka on osage-kansan pääkaupunki Oklahomassa. Osageja on 20 000, joista puolet asuu Pawhuskan seuduilla. Ne ovat osa ikivanhoja maita, joilla osaget ennen kulkivat biisonien perässä vuodenaikojen mukaan.

Erwinillä on luja tunneside tuohon maahan. ”Se on kotiseutuani, jonne minut haudataan. Toivottavasti ei tosin vielä vähään aikaan.”

Miten osageperinteessä suhtaudutaan homouteen?

Erwinin mukaan joissakin in­tiaaniyhteisöissä sukupuoli-identiteettien kirjo on mielletty perinteisesti niin, että miesten ja naisten lisäksi ovat heidän väliinsä sijoittuvat ihmiset.

”Se ei tosin ole ihan sama asia kuin homous, josta en muista lapsuudessani puhutun sanallakaan”, hän summaa.

Vaikka uskontoa ei Erwinin lapsuudenkodissa pidetty tärkeänä, häntä se kiinnosti.

Kasteen ottaminen 21-vuotiaana yliopisto-opiskelijana oli helppo päätös, mutta sopivaa kirkkokuntaa piti miettiä. Useimmat osaget kuuluvat katoliseen kirkkoon tai vuonna 1918 perustettuun Native American Churchiin, joka on monien intiaaniperinteiden yhteensulautuma.

Erwin muistaa yhä, miten hän nuorena tunsi luterilaisten saarnoissa elävän yhteyden evankeliumiin. ”Kuulin niissä Martin Lutherin aidot äänenpainot”, sanoo Erwin, joka on nykyisin itsekin tunnettu Luther-tutkija.

Luther-tutkijaa pitää vähän testata. Emmekö siis voisi jatkaa puhetta saksaksi? Vastaus tulee heti: ”Doch, doch!”

Saksaa Erwin oppi jo 1960-luvun lopulla, kun perhe muutti kolmeksi vuodeksi Heidelbergiin. ”Onneksi vanhemmillani oli tuollaista seikkailunhalua.”

Vuosina 1983–1985 Erwin opiskeli ensin Tübingenissä Saksan Liittotasavallassa ja sitten Leipzigissa DDR:ssä, jossa hän oli erityisluvalla ensimmäinen amerikkalainen teologianopiskelija.

Los Angelesille ominainen kosmopoliittisuus leimaa piispa Erwinin hiippakuntaa, joka on myös etnisesti paljon kirjavampi kuin luterilainen kirkko kokonaisuutena.

Hänen piispannimityksensä sujui mutkitta. Vuonna 2009 ­ELCA:sta oli eronnut useita seurakuntia, kun se hyväksyi parisuhteessa elävien homojen ja lesbojen pappisvihkimykset.

Papiksi 2011 vihitty Erwin pitää kirkkoaan aiempaa harmonisempana, mutta tietää, ettei homo voi vieläkään nousta piispaksi sen konservatiivisimmissa hiippakunnissa. Niissä käydessään Erwin on diplomaattinen eikä ota ensivisiitille mukaan aviomiestään Robert T. Flynniä.

”Vierailujeni lopuksi minua usein pyydetään saapumaan jatkossa hänen kanssaan. Se luo paljon toivoa”, Erwin kiteyttää.

Kun valokuvaaja tarttuu kameraansa, tähän asti taustalla kuunnellut Flynn kiirehtii korjailemaan Erwinin hiusten ja kauluksen asentoa

”Ethän kuvaa? Tämä on kiusallista”, ehtii Erwin sanoa.

Sitten tilanne hymyilyttää häntäkin. Tätähän varten aviopuolisot ovat olemassa.

Guy Erwinin tärkeät vaikuttajat

1 Martin Luther (1483–1546)

”Reformaation isän mukaan Jumala tulee tuntea Jeesuksen kautta. Se tarkoittaa rakastavaa ja vapauttavaa Jumalaa, joka tekee meistä veljiä ja sisaruksia.”

 

2 Kreivi Nikolaus Ludwig von Zinzendorf (1700–1760)

”Herrnhutilaisuuden perustaja näki rakastavan yhteisön Jumalan rakkauden materiaalisena ilmauksena. Maallistuneena aikana se on hyvin tärkeää.”

 

3 Dietrich Bonhoeffer (1906–1945)

”Natsien teloittama teologi osoitti esimerkillään, että vallasta ja sen käyttäjistä on oltava valmis puhumaan suoraan oman turvallisuuden uhallakin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Yhdysvallat
 • Vähemmistöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  5. 5

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  8. 8

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  9. 9

   Suomalainen sauna riemastuttaa ”vuoden parhaan komedian” ohjaajaa – ”Amerikkalaisille tavallinen alaston ihminen on loukkaavampi kuin joukko­ammuskelu”

  10. 10

   Kolme epäiltyä poliisin huostassa, ainakin kuusi hyökkääjää kuollut ja Barcelonan yliajaja kateissa – Tämä tiedetään Espanjan iskujen tekijöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää