Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 30.10.1966

Kansaneläkelaitos alkaa tukea ylioppilaiden terveydenhoitoa

Ylioppilaiden terveydenhoidon kustannuksista voidaan tänä vuonna helmikuun alusta alkaen korvata 20 % ja ensi vuoden alusta 40 %.

Sairausvakuutuslakiin on tehty muutos, jonka perusteella kansaneläkelaitos voi sairausvakuutusrahastosta tukea Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön toimintaa, jonka piirissä on jo yli 40.000 opiskelijaa.

Kansaneläkelaitoksen hallituksen lauantaina tekemän päätöksen mukaan ylioppilaiden terveydenhoidon kustannuksista voidaan tänä vuonna helmikuun alusta alkaen korvata 20 % ja ensi vuoden alusta 40 %.

Yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijat on lakisääteisesti veloitettu osallistumaan määräaikaisiin terveystarkastuksiin. Näistä tarkastuksista ja sairaanhoidosta huolehtii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jonka toiminnan rahoitus on pienten pakollisten maksujen lisäksi ollut avustusten varassa. Toiminta on jo useina vuosina ollut tappiollista.

Säilytettävää vanhaa Porvoota supistetaan kalleuden vuoksi

Porvoon kokoiselle kaupungille on sen vanhan osan säilyttäminen varsin kallista. Museokaupunginosa on taloudellinen rasite, koska kiinteistöt eivät ole yhtä tuottoisia kuin keskustassa, jossa hinnat jatkuvasti kohoavat elintason mukana.

Porvoon kaupunginjohtaja Per-Eric Nyholm kertoi muinaistieteellisen toimikunnan jatkuvasti painottavan museo-osan tärkeyttä, mutta valtiota ei asia kiinnosta. Yksityiset henkilöt ovat kyllä tarjonneet taloudellista apua mm. jokirannan vilja-aittojen osittaiseen kunnostamiseen.

Aikaa myöten joutuu yhteiskunta joka tapauksessa osallistumaan alueen välttämättömiin korjauksiin. Tämän johdosta Porvoon kaupunki on suunnitellut museoalueen supistamista.- -

Ulkonaiset perinteet säilyttäneen vanhan Porvoon rakennukset ovat noin 150-vuotiaita, mutta joukossa on myös muutama talo 1700-luvulta.

Näissä vanhoissa taloissa asutaan sukupolvesta toiseen, eikä kaupunginosasta ole tulevaisuudessakaan tarkoitus tehdä museota. Talot ovat yksityisten hallussa muutamia poikkeuksia, kuten kaupungin omistamaa piispantaloa lukuunottamatta.

Porvoon kaupunki ei osallistu vanhan osan korjauksiin eikä yksinkertaiseenkaan kunnossapitoon. Kaupungin tuki rajoittuu neuvojen antamiseen ja myötätuntoon. Rakennusjärjestys määrää mitä alueella saa tehdä, minkä tyyppisiä korjauksia suorittaa, mitä värejä käyttää.

Asujaimiston keskuudessa on herännyt mielenkiintoa korjauksia kohtaan. Taloudellisten mahdollisuuksien mukaan kukin voi uudenaikaistaa kotinsa, mutta vain niin, ettei se näy ulospäin.

Kaiken ulkomaisen ihannoiminen eräs urheiluvalmen-nuksemme perusvirheistä 

Vierumäki, 29.10. (Eero Porkka)

Ei ole konsti eikä mikään arvostella huippu-urheiluamme, sen laakson pohjassa olemiseen vaikuttavia syitä, siis myös urheiluvalmennustamme. Vähän löytyy kuitenkin sellaisia ”asiantuntijoita”, jotka arvostelunsa vastapainoksi pystyvät esittämään päteviä ohjeita siitä, mitä olisi tehtävä ja miten olisi tehtävä.

Eräs suomalaisen urheiluvalmennuksen perusvirheistä on ollut epäilemättä, että ulkomaisia urheilijoita ihannoidaan aivan liiaksi ja heidän valmennusmenetelmiään pannaan täytäntöön Suomessa sellaisenaan, ajattelematta soveltuvatko ne meidän olosuhteisiimme ja valmennettavaan materiaaliimme.

Bondin Aston Martin myydään New Yorkissa

New York. 29.10. (Reuter)

James Bondin kuuluisa Aston Martin DB5 konekivääreineen, kylkeen kiinnitettyine kuminpuhkaisijoineen, pyörivine rekisterilaattoineen ja katapulttituolineen on lähiaikoina myytävänä New Yorkissa noin 25.000 dollarista (80 000 mk).

Elokuvassa ”Kultasormi” käytetyn auton myynti-ilmoitus on New York World Journalin lauantaisessa numerossa. Aston Martin -yhtiö mainitsee ilmoituksessa, että auto on helppo pysäköidä ja sitä on helppo ajaa vilkkaassakin liikenteessä. Alkuperäinen hinta oli 50.000 dollaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  3. 3

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  6. 6

   Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Vaihtaisinko hybridiautoon? Testissä 12 erilaista hybridiautoa – edullisesta perusautosta luksukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  5. 5

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää