Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 31.10.1966

Suomen 70 lentokentästä lähes puolet rappiolla

Tunnetuimmat ja parhaimmassa kunnossa ovat säännöllisen reittiliikenteen käyttämät kuusitoista kenttää.

Suomessa on seitsemänkymmentä lento- tai varalaskukenttää, joista lähes puolet on täysin rappeutuneita, sodanaikaisia maakenttiä ja hyvää vauhtia metsittymässä.

Toiseksi suurimman ryhmän muodostavat ilmailukerhojen käyttämät ja kunnossa pitämät kaksikymmentä pikkukenttää, jotka myös on rakennettu vähän ennen viime sotia tai niiden aikana.

Tunnetuimmat ja parhaimmassa kunnossa ovat säännöllisen reittiliikenteen käyttämät kuusitoista kenttää.

Nämä ovat kaikki nyt joko kesto- tai puolikestopäällystetyt.

Maamme ilmailussa voidaankin kuluvaa vuotta pitää historiallisena, kun Kajaanin ja Lappeenrannan kentät viimeisinä saivat äskettäin kestopäällysteen.

Edellisten lisäksi on vielä muutamia sotilaskenttiä, varalaskupaikkoja ja -maanteitä sekä kaksi yksityisten raivaamaa ja omistamaa kenttää.

Työpaikkamusiikki yleistyy meilläkin

Tampereen kauppaseurassa on esitelty elinkeinoelämän edustajille tieteellisen taustamusiikin Muzak-järjestelmä.

Se merkitsee käytännössä puhelinkaapeleiden avulla keskusstudiosta välitettävää, eri tarkoituksia varten suunniteltua ja ohjelmoitua taustamusiikkia, joka työympäristön melun haittavaikutukset ja pitkästymisen vaarat poistaen lisää sekä työntekijäin viihtyisyyttä että työtehoa kaikkien osapuolien hyödyksi.

Tämä musiikki jakautuu suunnittelultaan kolmeen pääryhmään sen mukaan, ovatko kysymyksessä teollisuuden, toimistojen vai yleisönpalvelulaitosten työtilat.

Järjestelmä on käytössä lähes kaikkialla maailmassa ja kaikissa maanosissa, ja sitä on jatkuvasti kehitetty kolmikymmenvuotisen olemassaolonsa aikana.

Helsingissä on tällä hetkellä jo yli 100 eri esityspaikkaa, joissa se soi taustalla – musiikkina, joka kuullaan, mutta jota ei kuunnella.

Vain HJK:lla oli cup-henkeä: KTP kaatui 6-1

Cupfinaalit jalkapalloilussa ovat merkkitapauksia.

Ne kaksi joukkuetta, jotka tällaisen kilpailun loppuselvittelyyn ovat päässeet, ovat yleisen käsityksen mukaan maan edustavimmat.

Eilen pelattiin Suomen kohdalta tällainen erikoispeli.

Syksy on jo ehtinyt pitkälle. Pakkasasteelle ovat kohonneet mittariluvut. Eilinen päivä oli aurinkoinen, mutta kylmähkö.

Kun toisena osapuolena oli Helsingin suosikkijoukkue HJK, niin odotettiin, että ennätyslukemiin olisi yleisöä saapunut tätä ottelua seuraamaan.

Tyydyttävästi kansaa saapuikin HJK:n ja KTP:n ottelua seuraamaan. Pääsylipun oli lunastanut 7069 katselijaa. Ennätyslukuun ei siis päästy.

---

Tältä pelikauden viimeiseltä ottelulta odotettiin täysipitoista peliesitystä; teknillisesti eheää, jossa molemmin puolin olisi nähty mallikasta taitosuoritusta, yhdistelmärikkautta ja tällaisen ottelun vaatimaa sijoitusjärjestelmällisyyttä.

Petyttiin. Heti alkuminuuteista lähtien havaitsi, että kentällä esiintyi vain yksi joukkue, joka täytti nämä odotukset.

Se oli HJK, joka myös ottelun voitti niin komein voittonumeroin kuin 6–1, johdettuaan puoliajalla jo 3–1.

Timo Mäkinen varmisti Suomen mestaruutensa

Oulu, 30.10. (Heikki Parkkonen)

Lumituiskussa, jäisillä ja liukkailla teillä ja paikoin täysin talvisissa olosuhteissa ajettu vuoden viimeinen SM-kilpailu, Pohjolan ralli, muodostui vaativaksi ja kovaotteiseksi taisteluksi, jota värittivät runsaat ulosajot ja tiukka sekuntipeli.

Rallin voittaja Hannu Mikkola hallitsi loistavalla varmuudella ankaran vauhtinsa ja nousi SM-pisteissä toiseksi kuittaamalla Pohjolan tämän vuoden yleisvoiton sekuntilukemalla 53.02.

Timo Mäkinen varmisti rallimestaruutensa käyttäen tietä koko ajan varmuuden rajoissa, mutta tempautuen silti taistelemaan Raimo Kossilan kanssa toisesta sijasta.

Aina viimeiseen erikoiskokeeseen asti Mäkisen edellä pysynyt Kossila putosi siinä vaiheessa kolmanneksi menetettyään aikaa ulosajon vuoksi ja hävittyään Mäkiselle lopputuloksissa 10 sekuntia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää