Valikko
Ihmiset    |   Aikakone

Naispappeus hyväksyttiin tasan 30 vuotta sitten

”Se oli hyvin liikuttava, erittäin tunnelatautunut päivä”, piispa Irja Askola muistelee.

Marraskuuta pidetään Suomessa vuoden pimeimpänä ja synkimpinä kuukautena, eikä kuolemaan viittaava nimi ainakaan auta piristämään tunnelmaa.

Helsingin piispan Irja Askolan muistikuvissa kurjana miellettyyn marraskuuhun tiivistyy kuitenkin paljon valoisamman ajan alku – on tiivistynyt jo melkein kolmekymmentä vuotta.

Ylihuomenna sunnuntaina 6. marraskuuta on päivälleen kolmekymmentä vuotta siitä, kun Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous päätti avata naisille pääsyn papeiksi, pappisvirkaan.

”Se oli pitkäksi venyneen odottelun ja monen pettymyksen jälkeen hyvin liikuttava, erittäin tunnelatautunut päivä”, kertaa Askola, joka työskenteli marraskuussa 1986 konferenssisihteerinä Seurakuntaopistolla Järvenpäässä.

Askola oli valmistunut teolo­gian maisteriksi Helsingin yli­opistosta 23-vuotiaana vuonna 1975 ja oli periaatteessa yhtä pätevä papiksi kuin samaan aikaan samassa tiedekunnassa opiskelleet miehet.

Mutta naiset kelpasivat vuonna 1975 vain lohdutukseksi räätälöityyn seurakuntalehtorin virkaan. He olivat miehiä vähäpätöisempiä kutsumusammattilaisia, joilla ei ollut oikeutta saarnata eikä kastaa, vihkiä tai siunata hautaan.

”Tietysti meitä harmitti se, että miehet saattoivat valita melko vapaasti työpaikkansa ja pääsivät samalla kirkolliseen virkaputkeen. Se ei tuntunut enää yhtään oikealta voimakkaasti tasa-arvoistuvassa yhteiskunnassa”, Askola sanoo.

Kirkon sisällä tilannetta kärjisti lisäksi se, että muissa Pohjoismaissa evankelis-luterilainen pappeus oli ollut jo pitkään avoinna naisille. Suomi piti tapansa mukaan perää.

Helsingin Sanomat uutisoi Turun kirkolliskokouksesta kolmella sivulla perjantaina 7. marraskuuta 1986 ja nosti sivujuonteena esiin myös seurakuntalehtorien aseman. Erään parikymmentä vuotta lehtorina työskennelleen mukaan ”mikään ei ole pahempaa”.

Kirkolliskokouksen äänestyspäätös (87–21) nostettiin Helsingin Sanomissa perustellusti pääuutissivun pääjutuksi otsikolla Naispappeus vihdoin läpi. Mutta asiallista uutista ei kuvittanutkaan puoltajien ilo, ei naisten eikä miesten.

Viiden palstan tilannekuvassa naispappeuden voimakkaaksi vastustajaksi profiloitunut Oulun piispa Olavi Rimpiläinen kävelee salista jäämättä kuuntelemaan äänestystulosta, joka oli uutisen mukaan ”täysin odotusten mukainen”.

Kahta vuotta aikaisemmin, 1984, ehdotuksen läpimeno oli jäänyt vielä kuuden äänen päähän. Tuolloin kirkolliskokous ­äänesti naispappeuden kumoon jo kolmannen kerran – edelliset olivat olleet 1963 ja 1976.

Myös Askola oli mukana useissa naispappeutta edistäneissä ”vaikuttamisryhmissä ja verkostoissa”, joiden työ palkittiin vihdoin marraskuussa 1986.

”Saimme toiminnastamme kovaakin kritiikkiä. Se oli sellaista haavoittavaa ja syvät arvet jättävää viestintää, jota kutsuttaisiin nykyään vihapostiksi. Mutta toisaalta kansalaisten palaute oli suurimmaksi osaksi kannustavaa.”

Ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi maaliskuussa 1988, heti kun kirkkolaki mahdollisti. Irja Askolan vuoro oli elokuussa 1988 Helsingin Tuomiokirkossa, viiden muun Seurakuntaopistolla työskennelleen kanssa. Päivä oli yksi Askolan elämän suurimmista.

Kirkkolaissa oli kuitenkin vielä pykälä, jonka ongelmallisuuden myös Helsingin Sanomat nosti 7. marraskuuta 1986 lehden pääkirjoitukseen: nainen oli nyt todettu kelvolliseksi papin virkaan muttei vielä piispaksi.

Sekin asia lopulta muuttui, mutta muutosta piti odottaa liki yhtä pitkään kuin naispappeuden virallistamista, 24 vuotta. Askola vihittiin ensimmäiseksi naispuoliseksi piispaksi vasta syyskuussa 2010, ja hän on edelleen ainoa nainen kymmenestä.

”Luonnollisimmin naispappeuden vastustus vähenee kirkossa siten, että se vähenee teologian opiskelijoitten keskuudessa. Näin muokkautuu tie myös naisen piispakelpoisuudelle, joka on seuraava askel tasa-arvon tiellä”, Askola sanoo.

”Tämä on ollut pitkä prosessi, mutta uskon kirkon tasa-arvoistuvan edelleen, saavan kokonaisemmat kasvot.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Naispappeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  4. 4

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  5. 5

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  6. 6

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  7. 7

   Lontoon suurpaloa kiihdyttäneitä eristemateriaaleja saa käyttää myös suomalaisissa kerrostaloissa

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa

  10. 10

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää