Ihmiset

Terrori-iskussa loukkaantuminen sai suomalaislobbarin uhmakkaaksi – ”En varmasti lähde Brysselistä!”

Pasi Moision toipuminen lentoaseman pommi-iskuista kesti pitkään, mutta töihin hän halusi palata heti. Alumiiniset matkalaukut pelastivat Moision ja hänen vaimonsa pahemmalta.

Bryssel

Rauhallisesti ja yksityiskohtia säästellen Pasi Moisio kuvailee tiistaiaamua 22. maaliskuuta Brysselin kansainvälisen lentokentän lähtöaulassa.

Siellä hän seisoi indonesialaisen vaimonsa Errina Fitry-Moision kanssa Delta-lentoyhtiön jonossa ja odotti, että pääsisi laittamaan laukkuja hihnalle. Pieni kevätreissu lempikaupunkiin New Yorkiin oli edessä.

Kello 7:58 räjähti ensimmäinen pommi ja yhdeksän sekuntia myöhemmin toinen. Moisio paiskautui paineaallon voimasta muutaman metrin päähän ja silmälasit lensivät päästä.

Moisio ei halua kuvailla kaikkea, mitä ympärillään näki. Hän tyytyy sanomaan, että näkyi kaikenlaista rojua ja paljon savua.

Tärykalvot olivat puhki, tukka ja vaatteet palaneet, kasvot hehkuivat palovammoista.

Errinan päälakea oli raapaissut jokin, ilmeisesti metallinsiru. Kärventyneiden hiusten välistä pulppusi runsaasti verta.

”Mutta me olimme onnekkaita. Siinä jonossa monelle muulle kävi paljon pahemmin.”

Moisioiden onni oli, että jono sattui kiemurtelemaan juuri sillä tavalla, että heidän alumiiniset matkalaukkunsa seisoivat muurina joidenkin kymmenien metrien päässä etuvasemmalla räjähtäneen pommin edessä.

Laukuista löytyi kymmenkunta metallinpalasta, jotka olivat puhkoneet vaatteisiin reikiä.

Siitä on runsaat seitsemän kuukautta. Moisio ei ole pian terrori-iskujen jälkeen antamiensa kommenttien jälkeen puhunut kokemuksistaan julkisuudessa.

Mutta nyt tuntuu sopivalta hetkeltä istua alas ja kertoa, että elämä on jatkunut, vaikka kotikaupunki Bryssel – sen lentoasema ja Maelbeekin metroasema – joutui terrori-iskujen kohteeksi.

Tuntuu ulkopuolisesta suorastaan absurdilta, mutta viikko iskujen jälkeen Moision teki mieli takaisin töihin, pää kääreessä. Hän on Suomen Yrittäjien ja liikennealan etujärjestöjen Brysselin-toimiston johtaja.

Teki mieli taas edistämään suomalaisten pk-yritysten asiaa ja pitämään huolta siitä, ettei EU-lainsäädäntö sotke kuljetusyrittäjien elinmahdollisuuksia.

Tällaisista töilleen omistautuneista tyypeistä Bryssel tunnetaan, paremmin kuin mistään pommimiehistä.

”Minulle tuli täysin selväksi, että elämäntehtäväni on täällä”, sanoo Moisio, joka on asunut Brysselissä viisi vuotta ja sitä ennen käynyt kaupungissa työmatkoilla vuodesta 1997.

Iskujen jälkeen valtasi suoranainen uhmakkuuden tunne, että häntä eivät täältä terroristit pois pelottele.

”Siinä oli vähän sellaista takaisin läimäyttämistä, uhmaa, ehkä vähän aggressiotakin. En varmasti lähde!” Moisio, 52, kertoo.

Mutta vei muutaman viikon iskujen jälkeen ennen kuin Moisio meni ensi kerran toimistolleen. Kasvot olivat vesikelloilla, tukka piti kasvattaa uudelleen ja jalkoja vaivasi paineaallon synnyttämä oireyhtymä, jonka vuoksi Moisio joutui käyttämään jalkatukia ja kainalosauvoja. Sen takia hän käy yhä fysioterapiassa.

Vaimo Errina, 44, selvisi pommituksesta fyysisesti vähemmin vammoin. Hän kävi viime viikolla viimeisessä tarkastuksessa, jossa vahvistettiin, ettei korviin ole jäänyt pysyviä vaurioita.

Moision mukaan pariskunta on selvinnyt henkisesti hyvin iskuista. Painajaisia ei ole tullut eikä ammattiterapiaan ole tarvinnut turvautua.

Siinä missä matkalaukut suojelivat pariskuntaa sirpaleilta, ystävien ja sukulaisten runsaat yhteydenotot ja tuki heti iskujen jälkeen varjelivat traumoilta. ”Se ihmisten läsnäolo, etänä Suomesta ja paikan päällä Brysselissä. Se yhteydenottojen määrä ja niiden aito sävy... se oli ratkaisevaa. Se oli semmoinen kertalääkitys, siitä sen voiman sai.”

Kuten hän sanoi, monelle kävi huonommin. Iskuissa kuoli 32 ihmistä ja kolme tekijää. Loukkaantuneita oli noin 340, heistä ainakin kolme suomalaisia.

Lokakuun 21. päivä Moisiot seisoivat Brysselin kansainvälisen lentokentän jonossa. He jättivät laukkunsa Delta-lentoyhtiön hihnalle ja siirtyivät odottelemaan lentoa New Yorkiin.

Se oli Errina-vaimon ensimmäinen lentomatka iskujen jälkeen.

Jono eteni niin kuin pitääkin. Kone lähti ajallaan ja laskeutui pariskunnan lempikaupunkiin.

Mitä teitte New Yorkissa?

”Kävelimme. Kävelimme niin helvetisti, nyt kun jalat taas pelaavat. Ainakin kymmenen kilometriä joka päivä. Oli kiva kävellä.”

Mikä Brysselissä kiehtoo?

1 ”Minusta on hirveän kivaa, että täällä on tuhansia suomalaisia. Se tuo tiettyä turvallisuudentunnetta. Ja toisaalta täällä on väkeä maailman jokaisesta maasta. Ei tarvitse millään tavoin tuntea olevansa muukalainen, kohtalotovereista ei ole pulaa.”

2 ”Näköalapaikkana tämä on ainutlaatuinen. Tapaan sanoa, että olen verkostoitumassa ja tiimiytymässä, mutten klikkiytymässä. Uskon kaikesta huolimatta EU:n tulevaisuuteen, valoisaan tulevaisuuteen.”

3 ”Välillä oudoksuttaa, miten käytännön asiat eivät kerta kaikkiaan toimi. Niiden uskomaton epäloogisuus. Mutta siihen hiljalleen oppii ja mukautuu. Kun tulen tänne reissusta, Suomesta tai muualta, tulen kotiin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Bryssel
 • Brysselin isku
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Terrorismi
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se nimi paikkansa, sitä tarkastellaan”

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää