Ihmiset

”Tuloksia syntyy joka iässä” – Pentti Mikkonen ryhtyi eläkkeellä personal traineriksi

Seniori-sanaa Pentti Mikkonen, 67, ei käytä. Kuntosalilla hänen asiakkaanaan käy ”entisiä nuoria”.

Pentti Mikkonen on mahdollisesti Suomen vanhin personal trainer, mutta minkä ikäinen hän on? Se riippuu siitä, miten asiaa katsoo. Mikkonen itse tykkää katsoa asiaa biologisesta näkökulmasta.

Vuonna 1949 syntynyt Mikkonen on kalenterin mukaan 67-vuotias, mutta biologiselta iältään paljon nuorempi. ”Biologinen ikäni määriteltiin viimeksi kaksi vuotta sitten, ja olin silloin 54-vuo­tias”, hän sanoo.

Biologisesta iästä pitäisikin Mikkosen mukaan puhua nykyistä enemmän, koska siihen pystyy vaikuttamaan elintavoilla.

Ikä määritellään kuntotestillä ja kehonkoostumusmittauksella. Niissä selvitetään esimerkiksi lihasten, sydämen ja verenkiertoelimistön kunto. ”60-vuotias ihminen voi olla 40-vuotias, tai sitten lähemmäs 80-vuotias”, Mikkonen huomauttaa.

Juuri biologinen ikä on se ydin, jonka takia Mikkonen haluaa saada suomalaiset huolehtimaan itsestään ja käymään kuntosalilla.

Mikkonen työskentelee helsinkiläissalilla personal trainerina ja tekee töitä senioriasiakkaiden kanssa – tosin hän ei käytä itse seniori-sanaa ollenkaan.

”Harva mieltää itsensä senioriksi ja vielä vähemmän vanhukseksi. Jos mainostan liikuntaryhmää senioreille, niin paikalle ei tule juuri ketään.”

Mikkonen on löytänyt ongelmaan ratkaisun: hän kutsuu asiakkaitaan entisiksi nuoriksi. Asiakkaita onkin riittänyt mukavasti. Omanikäinen personal trainer madaltaa monen entisen nuoren kynnystä tulla kuntosalille.

”Tiedän omakohtaisesti, miten kroppaa kolottaa ja kuinka joka mutkalle ei tässä iässä enää taivu. Keskustelemme asiakkaiden kanssa treenin lisäksi usein myös elämästä ja muistoista.”

Biologin koulutuksen omaavalla Mikkosella on takanaan 24 vuotta työtä lääketeollisuuden parissa sekä 15 vuotta oman ravintolan pyörittämistä Oulussa.

Kun eläkepäivät koittivat kolme vuotta sitten, hän huomasi kellahtavansa yhä useammin sohvalle. Työssä saatu hyöty­liikunta loppui – ei enää kalja­korien kantelua, blokkausta ja siivousta. Liikkuminen jäi vähemmälle, kilot alkoivat karttua ja aikakin kävi pitkäksi.

Sitten kohtalo puuttui peliin. Tuolloin vielä Oulussa asunut Mikkonen tapasi paikallisen kuntosalikeskuksen työntekijän.

”Hän kysyi, kiinnostaisiko minua vielä yksi työura. Kuntosalilla oli tarvetta vanhemmalle personal trainerille, joka voisi ohjata vanhempia asiakkaita”, Mikkonen muistelee.

Vastausta ei tarvinnut miettiä. Koko ikänsä liikuntaa harrastanut Mikkonen ilmoittautui saman tien pt-kurssille. Personal trainerin ammatin hän tunsi heti omakseen, koska siinä saa liikkua, olla ihmisten parissa ja tehdä töitä tärkeä asian puolesta.

Entisillä nuorilla on Mikkosen mukaan yleensä hyvä aerobinen kunto, mutta heikko lihaskunto. Eräs Mikkosen kaveri hiihti yli 2 000 kilometriä vuodessa, mutta ei juuri jaksanut punnertaa.

Mikkonen puhuukin lihasten merkityksestä. Luonnollinen lihaskato alkaa näkyä 50 ikävuoden jälkeen, jolloin lihasmassa vähenee 5–10 prosenttia vuosikymmenessä ja voima kaksi kertaa nopeammin.

”50-vuotiaana puolet harjoittelusta pitäisi olla lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua, 60-vuo­tiaana 60 prosenttia. 70-vuotiaana luvun pitäisi olla 70 prosenttia”, Mikkonen luettelee.

Kuntosalit eivät kuitenkaan pullistele ikäihmisistä. Mikkosen mukaan monia arveluttaa astua salille, jossa komeakroppaiset nuoret kyykkäävät hampaat irvessä ja purskuttavat proteiinijuomaa. ”He pelkäävät, että nuoret katsovat pitkään, kun rupsahtanut ikäihminen saapuu paikalle. Tämä on turha pelko, sillä vanhemmat treenarit on otettu hyvin salilla vastaan.”

Tuloksiakin syntyy joka iässä. Mikkosen vanhin asiakas on ollut 88-vuotias herra, joka tuli kuntosalille, koska ”kaikki ystävät olivat muuttaneet eri hiippakuntaan”.

”Tein hänelle ohjelman, jota voi treenata kotona pallon ja penkin kanssa. Hän teki liikkeitä yhdessä lapsenlapsensa kanssa.”

Myös Mikkonen touhuaa töiden jälkeen lapsenlapsensa kanssa, joka oli myös syy muuttoon Helsinkiin. Vapaa-ajalla hän tykkää myös hiihtää, pelata golfia ja syödä pullaa.

”Minua kutsutaan Pulla-Penaksi. Lapsenlapseni, kahdeksanvuotias Aino, huolehtii aina, että ukille on tarjolla kanelipullaa”, Mikkonen naurahtaa.

”Oli ikä mikä tahansa, niin tärkeintä on avoin, lapsenomainen mieli. Jos vaimolta kysyy ikääni, hän vastaa, että en ole vieläkään kasvanut aikuiseksi.”

Penan teesit salille

1Kännykät pukukoppiin

”Jätän itse kännykän pois, jotta kiireinen elämä jää salin ulkopuolelle ja saan aikaa itselleni. Facebookin sijasta voi rupatella muiden treenaajien kanssa, toki ketään häiritsemättä.”

 

2Painot paikoilleen

”Välillä salilla käy tosi vahvoja treenareita, jotka jättävät isot painonsa laitteisiin. Heiveröiset treenaajat eivät välttämättä jaksa siirtää painoja pois.”

 

3Treenikaverille apua

”Jos esimerkiksi penkkipunnertajalla on tangossa isot painot, kannattaa käydä kohteliaasti kysymässä, tarvitseeko hän apua varmistamisessa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Kuntoliikunta
 • Voimaharjoittelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  6. 6

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  9. 9

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  10. 10

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää